自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

星人mama 發表於 21-6-9 13:26
我都係40幾歲,我諗緊點去幸福生活。同子女溝通相處無問題,但婚姻就不值一提。你呢?咩令你咁唔開心?
...

責任,同人相處,生活,將來!老病死。好多好多嘢。同埋太多問題要去處理。

別墅

mimi987 發表於 21-6-9 15:12
生活就係辛苦d,講出黎呀呻下好快無事

多謝你!肯聽我呻下。

男爵府

回覆 HoyiBB 的帖子

我覺得呢種情緒好似一個結,即係心結咁,你越緊張去解,越解唔到的。放輕鬆,先唔好太當佢係一回事,慢慢放下,再靜靜思考出路,咁先係方法。You are not alone嘛。我地每個人都在心裡處於相同境況,各自在找出路。

快樂唔一定要錢,但一定要有健康。身心健康。我認為你最起碼要有固定的作息,早睡早起。早起才可以早睡的。早點起身,好攰,一落床就訓著。同埋每日都要搵時間去戶外行下,曬下太陽。半個鐘左右都好好。我自己好多時會早過家人起身,為的是享受寧靜的Me time,整理下自己才開始新一天。感覺真係好好多。沖杯淡淡的茶,做下伸展,太陽才剛升起。超正。

有時間,例如當屋企無人時,拿張白紙出嚟,寫下你要關注的範圍,係下面再寫一些細項。將你腦裡面的煩惱呈現出來,再逐一解決。唔好話一定有方法,但寫出來應該已經好好多。處理方法再慢慢度。去搵間餐廳坐下食個晏仔時諗下,都好寫意舒服的。

心結係人都有,唔好太緊張。學識同佢和平共處,慢慢就解得開。只要唔好放棄,攰咪停一陣抖下,唔好逼自己太緊,總會找到出路的。

加油!!!!

別墅

Mar9b 發表於 21-6-9 15:10
我40歲,一切都好,(因為唔貪心),但抵唔住個仔自閉智障,呢排打頭等行為問題令我心痛 ...

你可能會比我更大壓力同埋會唔會有唔開心呀?加油呀。你哋係最辛苦嘅果個

別墅

mimi987 發表於 21-6-9 15:12
生活就係辛苦d,講出黎呀呻下好快無事

多謝你呀

別墅

小肥兔 發表於 21-6-9 13:35
唔好向屋企人發洩情緒, 否則最慘係你身邊人, 做d令自己開心嘅野, 開解自己
...

我而家同自己講唔可以好似之前咁咁惡鬧個女!不過到升小一,我有時都會大爆發。

伯爵府

HoyiBB 發表於 21-6-10 09:17
我而家同自己講唔可以好似之前咁咁惡鬧個女!不過到升小一,我有時都會大爆發。
...

我相信 ,每位媽媽 ,都會有呢個情況
忍唔住 說子女 一錯再錯的地方

水晶宮

galaxyjen 發表於 21-6-10 09:09

我覺得呢種情緒好似一個結,即係心結咁,你越緊張去解,越解唔到的。放輕鬆,先唔好太 ...

男爵府

回覆樓主:

四十而不惑,我反而覺得 40 歲的心態好過 30。處事成熟咗,銀行戶口鬆動咗,小朋友大咗小小,很好啊。
Focus 在你有的東西,不要太執著。

子爵府

HoyiBB 發表於 21-6-9 13:20
自己越來越大,好多野好多事。都圍繞着自己。成日就諗呢樣諗果樣!有陣時越諗越唔開心添,小朋友讀幼稚園個 ...

其實只係4字頭
都未去到真正老人階段
你要調整自己心態
我踏4都有出現負面感覺
但好快已幫自己定下目標
希望40-50呢段時間要活得意義
仲有你唔好再閙個小朋友
我終於明白點解我媽由細到大都閙我
我宜家好憎佢亦無同佢聯絡

別墅

galaxyjen 發表於 21-6-10 09:09

我覺得呢種情緒好似一個結,即係心結咁,你越緊張去解,越解唔到的。放輕鬆,先唔好太 ...

多謝你呀!

別墅

candycakee 發表於 21-6-10 10:30
其實只係4字頭
都未去到真正老人階段
你要調整自己心態

我都驚同我小朋友關係唔好!所以而家就算好勞氣!都會諗清楚先講!同埋語氣唔可以再咁大。

別墅

cacachow 發表於 21-6-9 15:15
我最近睇咗本書, 話人的煩惱通常有3樣野
1) 自己的事 (例如今天要趕好proposal)
2) 別人的事 (例如隔離屋陳 ...

多謝你啦!

伯爵府

自己越來越大,好多野好多事。都圍繞着自己。成日就諗呢樣諗果樣!有陣時越諗越唔開心添,小朋友讀幼稚園個 ...

我都好唔開心,覺得自己已經咩盡力做盡力幫,身邊人都唔諒解。
所以,我本身唔同意人地掉低父母移民,但近日有小小覺得,人有時要為下自己,因為跟本冇人會明白你同幫你,佢地有事就識搵你。

翡翠宮

去到5字仲覺死都無所謂!

子爵府

HoyiBB 發表於 21-6-10 15:50
我都驚同我小朋友關係唔好!所以而家就算好勞氣!都會諗清楚先講!同埋語氣唔可以再咁大。
...

我唔係嚇你
當你以為個女咁細無感覺
或者長大後唔記得你閙過佢
係無可能
你唔自覺一直會用呢種態度對個女
終於我今年4x爆左我阿媽一鑊
講到明唔想再同佢講野

別墅

flowerbabe 發表於 21-6-10 15:57
我都好唔開心,覺得自己已經咩盡力做盡力幫,身邊人都唔諒解。
所以,我本身唔同意人地掉低父母移民,但 ...

我反而覺唔係唔幫你又或者幫你!其實好多人真係唔係好懂得感恩,你幫呢個人,係你個角度就覺得你幫咗佢!但係喺個個人角度,佢可能完全感受唔到你幫緊佢嫁。所以我成日都同自己講要獨立唔好靠人,因為你要人幫手之後就要還恩。恩恩相為、何時了呢!所以有能力的話。各自搞掂。

別墅

ngwong2 發表於 21-6-10 16:00
去到5字仲覺死都無所謂!

你而家有咁嘅諗法!同我差唔多。有時我都有諗過想死!但係死咗仲有好多問題留俾其他人解決。咁我又唔會咁做囉。 

別墅

candycakee 發表於 21-6-10 16:07
我唔係嚇你
當你以為個女咁細無感覺
或者長大後唔記得你閙過佢

前兩日我同我阿媽先至鬧完交你!今日我又死死地氣打返電話俾佢。就係因為佢一手湊大我同我哥。我點嬲點唔鍾意。又或者我好唔認同佢嘅價值觀。我都會主動搵返佢!因為佢實在太錫我,尤其是係我個女。成日都煲湯俾佢飲話佢太瘦。淨係呢點申請呢個咪唔甩。我希望你同你媽咪關係會好返。老人家年紀大。我哋對嘅日子唔多!幫佢哋百年歸老之後!你諗返佢哋啲生活嘅點滴!你就會好懷念以前嘅佢。(不過一家唔知一家事!家家有本難念的經。)加油啊網絡朋友!

別墅

farm712 發表於 21-6-10 10:01
四十而不惑,我反而覺得 40 歲的心態好過 30。處事成熟咗,銀行戶口鬆動咗,小朋友大咗小小,很好啊。
Foc ...

我已經葡萄緊你!幸福嘅一羣。

首頁

尾頁

跳至