3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

老師話佢上堂成日離開座位,唔太跟指示,同佢做功課佢又坐唔定,次次做功課都好慢,我好擔心佢有ADHD

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

小朋友幾大?通常4歲後就會見到個分別。

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-11 11:08
老師話佢上堂成日離開座位,唔太跟指示,同佢做功課佢又坐唔定,次次做功課都好慢,我好擔心佢有ADHD ...

adhd都分為3種,過度活躍,專注力不足,同埋2樣都有,如果只係專注力不足未必可以好快察覺到…家長可以再了解一下adhd先,學校方面叫老師留意多d你個仔,另外都要睇醫生做評估…

大宅

老師話佢上堂成日離開座位,唔太跟指示,同佢做功課佢又坐唔定,次次做功課都好慢,我好擔心佢有ADHD ...

有冇其他比較奇怪既行為?就咁睇可能純粹係百厭d

別墅

aikemty 發表於 21-6-11 17:43
有冇其他比較奇怪既行為?就咁睇可能純粹係百厭d
佢有時會突然大叫,老師話又話過佢,罰又罰過佢,佢轉頭就唔記得左,又叫過

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 c.yan.lau 的帖子

喺屋企表現係點架?都係走黎走黎去?唔聽你講?有冇大叫?

大宅

好多小朋友都會發夢、坐唔定,你可以留意下係咪連玩自己鍾意既野都好難坐得定,我外甥女都有 ADHD ,拎住iPad 睇卡通片、做功課都坐唔定,咩動作都有,想見到正確坐姿都好難

男爵府

小朋友幾大?

別墅

cherryyuu 發表於 21-6-16 12:54
小朋友幾大?
佢6歲呀,咁我可以點做?係咪要帶佢做評估?

男爵府

減齡達人勳章

我仔仔都6歲,成日做功課坐唔定,又做得勁慢,但學校老師就話佢學校會坐定定。
如果單靠唔坐定應該好難講係咪ADHA,因為我仔都好努力咁改進緊。離位小左,做功課我會限佢時間幾耐要完成,以前做一份寫字功課起碼40分鐘(問過同學仔媽咪,大部分15-20分鐘完成)自從限時之後快左。

我仔有個同學ADHA,佢做功課好快,亦會坐定

男爵府

c.yan.lau 發表於 21-6-16 15:51

你可以同學校講左先,因為如果你想政府跟進一定要有學校信,之後佢會叫你返健康院,同埋有年齡限制,所以盡快去問

伯爵府

你可以打去健康院同姑娘講你小朋友既情況,問下係咪有得轉介,佢會再搵兒童發展既姑娘同你了解,之後再約期比醫生同你了解小朋友既情況,之後佢會寄封轉介信比你,信上有地址、日期、時間同所需要既文件資料,登記後再排18個月先做評估,當然有些情況係會快D啦!

如果覺得健康院慢,可以搵私家醫生做評估!

希望幫到你啦!

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-16 15:51

去家庭醫生攞封信,然後去醫院個兒童治療部排隊,就可以有期可以排啦

大宅

我都懷疑我細女有adhd,帶左佢去健康院,轉介去cac排期做評估,不過聽我親戚講,佢都排左成年先排到期做評估

別墅

sugarmama123 發表於 21-6-18 13:05

我都懷疑我細女有adhd,帶左佢去健康院,轉介去cac排 ...

如果想快d排期做評估,仲有冇其他方法?

大宅

sugarmama123 發表於 21-6-18 13:05

我都懷疑我細女有adhd,帶左佢去健康院,轉介去cac排 ...
我4月尾遞信去兒童發展中心排期,都話要等到下年7月先做評估,足足等15個月

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-21 11:18
聽聞排政府年齡限制只去到6歲,想要快就出面搵私家做,問過要做全面性既評估要$8800

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-21 11:18

可以自費出去私家做評估同訓練,唔駛有排等呀….

男爵府

JM0910 發表於 21-6-21 11:57
聽聞排政府年齡限制只去到6歲,想要快就出面搵私家做,問過要做全面性既評估要$8800

...
呢個唔會, 因為ADHD 要滿6歲先至可以診斷.

你講既6歲前, 係指政府某啲對SEN 幼兒支援.

首頁

尾頁

跳至