3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-21 11:18
如果想快d排期做評估,仲有冇其他方法?

我有帶大仔去逸苗兒科專科做評估,再經綜合家庭服務中心排CAC快好多,唔駛等成年,又評估得全面d,結果係有adhd

大宅

iammonkey 發表於 21-6-22 10:35
我有帶大仔去逸苗兒科專科做評估,再經綜合家庭服務中心排CAC快好多,唔駛等成年,又評估得全面d,結果係 ...
咁萬一有ADHD,係咪一定要食藥?我聽講係會令到小朋友食藥食到吽吽豆豆

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-22 10:53
咁萬一有ADHD,係咪一定要食藥?我聽講係會令到小朋友食藥食到吽吽豆豆

當時醫生話通常會接受藥物、行為認知治療同埋腦電波治療,ADHD有唔同程度,佢亦都會同我討論有咩方案係最適合小朋友既情況,再幫佢安排訓練同治療

男爵府

iammonkey 發表於 21-6-22 11:57
當時醫生話通常會接受藥物、行為認知治療同埋腦電波治療,ADHD有唔同程度,佢亦都會同我討論有咩方案係最 ...

我大升小一都未俾佢食藥,我都擔心食藥帶黎既副作用,同埋影響佢情緒,但係覺得佢同正常小朋友個差距都越黎越大,都諗緊黎繄見醫生開唔開藥好......

大宅

Perlettec021 發表於 21-6-22 12:33
我大升小一都未俾佢食藥,我都擔心食藥帶黎既副作用,同埋影響佢情緒,但係覺得佢同正常小朋友個差距都越 ...

其實你應該去問返醫生既意見,睇下點樣調整劑量或服用方式,如果唔係冇得到適當既治療情況之下,小朋友愈大愈難處理,有行為問題亦都唔單只影響學業進度,仲會影響其他人上堂

大宅

適當既藥物份量係唔會吽吽豆豆,如果覺得小朋友有ADHD就趁早帶佢去做評估,唔好錯過黃金治療時間

大宅

iammonkey 發表於 21-6-22 11:57
當時醫生話通常會接受藥物、行為認知治療同埋腦電波治療,ADHD有唔同程度,佢亦都會同我討論有咩方案係最 ...
我想問下你帶小朋友做果個評估幾多錢?

大宅

c.yan.lau 發表於 21-6-22 16:30
我想問下你帶小朋友做果個評估幾多錢?
逸苗有2種ADHD test,你小朋友同我果個一樣都過左4歲,咁就要做返ADHD詳細診斷計劃,你可以上去睇下個流程分別,就知出去搵私家做評估會快好多

https://luxmedadhd.com/%e8%a9%95%e4%bc%b0%e5%8f%8a%e8%a8%ba%e6%96%b7%e6%94%b6%e8%b2%bb%e5%8f%8a%e5%85%a7%e5%ae%b9/

男爵府

我有朋友既小朋友冇食藥,但有去行為治療一段時間,都開始有改善

首頁

尾頁

跳至