自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

娘家住公屋,細到大係娘家都係我做,阿媽甚少搵房署攪,叫佢搵水電舖整又話貴我話出錢佢又話唔好。但我根本唔係學水電,根本就唔識,都係靠估,我自己屋企十幾年來都係搵水電司傅上門維修。

我整好左既,佢就出去同人講,好似好威咁,我根本唔明有咩威,人地其實好不屑。我整唔到果D, 都係要我去搵司傅上門,我要返工,又唔係同住,都唔明俾錢佢叫司傅上門維修有幾難

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

anita_yps 發表於 21-6-12 12:20
娘家住公屋,細到大係娘家都係我做,阿媽甚少搵房署攪,叫佢搵水電舖整又話貴我話出錢佢又話唔好。但我根本 ...

忍住唔做,同佢講一係叫人,一係就咁用,佢日日用,捱唔到幾多人,我亞媽都係咁,第二個星期都會比人上去整,因為我只有weekend 才有時間follow 佢既野。

珍珠宮

回覆樓主:

如是房署負責的項目,你娘點解唔叫房署維修?

珍珠宮

娘家住公屋,細到大係娘家都係我做,阿媽甚少搵房署攪,叫佢搵水電舖整又話貴我話出錢佢又話唔好。但我根本 ...

多D關心佢同佢食飯,
可能無咁多野壞

侯爵府

minmin 發表於 21-6-12 13:02
如是房署負責的項目,你娘點解唔叫房署維修?

我阿媽諗咩我都唔明,上次大門個門鎖鬆左成2星期,我岩岩病左冇返去,佢等都要等到我返叫我整。我厄佢,話成度門都係房署提供,我唔可以攪,一攪左到時房署上來要我負責,佢先搵房署,幾日後就整好左。

佢好似好怕麻煩人,除左我外。

侯爵府

mike89 發表於 21-6-12 13:23
多D關心佢同佢食飯,
可能無咁多野壞

我已經1星期返去2次,成日同佢食飯,我由做女果時已係維修工,我阿哥係屋企佢都唔叫佢做

象牙宮

媽唔想花錢。
似我老媽。 我又唔識。 我都想識下。 
家居水電維修。好多要學。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

anita_yps 發表於 21-6-12 13:50
我已經1星期返去2次,成日同佢食飯,我由做女果時已係維修工,我阿哥係屋企佢都唔叫佢做
...

女技工

勁呀

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我之前有同樣情况,兩老家中有任何冬瓜豆腐,事無大小一定打電話搵我上去搞,我當時都有抱怨,直至兩老先後離世,我先發覺自己無好好珍惜同佢哋一齊嘅時光。

侯爵府

0q.cathy 發表於 21-6-12 12:54
忍住唔做,同佢講一係叫人,一係就咁用,佢日日用,捱唔到幾多人,我亞媽都係咁,第二個星期都會比人上去 ...

我已經有部份項目話一定係房署做,我唔可以攪。佢等都要等我返來攪,今朝整水龍整左4個鐘都攪唔掂,搵司傅幾十分鐘350元就整好,等左我4個月先得閒攪,佢搵師傅只係行下樓下商場就得

珍珠宮

...

你真係孝順

珍珠宮

...

你大佬同佢同住又唔做,又唔俾錢。我係你就絕對唔會理佢哋。

子爵府

...

你阿哥點做,你就點做。除非你做維修工做得好心甘情願好開心。

子爵府

2024年龍年勳章

啲老人家係咁,依家師傅上門整野最低消費500,佢哋覺得貴唔捨得,我寧願出錢叫佢搵人整,尤其係電嘅野更加要小心
Be Happy

侯爵府

makm 發表於 21-6-12 14:09
我之前有同樣情况,兩老家中有任何冬瓜豆腐,事無大小一定打電話搵我上去搞,我當時都有抱怨,直至兩老先後離世 ...

維修都算,佢上次返去,天花和牆有些甩灰,佢話要整下佢,咁我咪話想幾時,我要搵裝修司傅,佢話唔駛裝修,叫我買灰返黎批返好,油油就得。。。

男爵府

你一路抱怨,但一路繼續做,永無止境。你唔可以拒絕?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

anita_yps 發表於 21-6-12 14:15
我已經有部份項目話一定係房署做,我唔可以攪。佢等都要等我返來攪,今朝整水龍整左4個鐘都攪唔掂,搵司傅 ...

真係辛苦你了

侯爵府

3333 發表於 21-6-12 14:22
你阿哥點做,你就點做。除非你做維修工做得好心甘情願好開心。

其實我覺得好辛苦,我摟親腳先岩岩叫好返,隻腳仲痛痛地,仲要屈住腳整,我一路整一路想喊

侯爵府

DonkeyKong 發表於 21-6-12 14:39
你一路抱怨,但一路繼續做,永無止境。你唔可以拒絕?

其他人我一早拒絕,自己阿媽我已經講左我唔識整,佢每次來就講一次,你又唔話得佢,大聲D都唔得,連搵人上來都要我去,我放假都休息下點解都咁難

瑪瑙宮

咁佢比钱你整咪一样

首頁

尾頁

跳至