自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bbc2018 發表於 21-6-14 20:05
其實100%升中或70%升中,如果成績係低那批,如果中學部係b1a,升上去都會適應辛苦,學校亦會收一些B1a學 ...

你講得好啱。唔好因為龍就掉以輕心。否則啲嘢越來越深想追好難。

侯爵府

daisycheng852 發表於 21-6-14 13:36
回覆 mimi222shi 的帖子

想問你對於小朋友學英文有咩心得?我個小朋友仲細,差唔多4個月,想佢學好啲英文 ...

認真講,從小大量伴讀,BB時期亦有玩過閃卡(唔知有無用)

佢出世後無耐,屋企周圍放哂書,佢约6個月大就成日拎住啲書玩.

我係佢接近1歲左右開始伴讀,主要看英文,佢成日追書我要睇書,回想起真係好可愛!

之後,我發現佢逃避中文,指定讀KV(中文強),因考小一時中文需要良好表達能力.

考直私時,佢話一定要英小及男女校,順用家意思.

小一至小六英私小,功課量少,課餘時間亦能大量閱讀,從未補習,英文成績一直前列.

平時多看英文台

他非語文資優,但對英文興趣濃厚!

家長應從培養閱讀興趣著手,亦需注重中英平衡(好彩英小中文改革後亦強,升某名英中1ㄨ位同學中文入哂正常班(有補底班))

大宅

daijuju 發表於 21-6-14 18:04
我覺得入咗二線都要轉返一線。二線分分鐘仲谷,但谷一大輪後呈分都係要discount先慘
...

請問點解谷一大輪最後都要 Discount ?

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我好憎happy school呢個叫法, 根本返學開心,唔代表學唔到嘢, 亦都唔代表學校個課程係深或淺。 其實作為一個家長最重要認識自己孩子嘅能力, 如果孩子能力真係唔強,自己嘅支援亦都不足,唔好選區內熱門學校, 因為熱門學校生員多, 學校有得揀,一定會選叻嘅學生, 當家學校裏面嘅學生大部分能力強,學校嘅課程會因材施教,自然會教得深及快, 比較之下,如果小朋友能力不足, 佢一定會喺呢間學校墊底 ,到時啲家長就會嘈學校支援不足。 選邊間學校都好,唔好聽人講話呢間學校好就揀, 因為呢個好字 涵蓋咗嘅嘢實在太多, 最重要認清自己孩子能力

侯爵府

artai430 發表於 21-6-13 18:15
Happy school(升小)

小囡派到一間happy school.

冇問題,小兒正是Happy School 考入一條龍私小,百年老校呢學術上亦都冇問題,再直上中學添(津中),所以happy school 冇問題,有家庭教育有外援同其他學校一樣

首頁

尾頁

跳至