自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

快樂股民 發表於 21-6-16 20:40
或者可以考慮睇中醫
偏頭痛我之前都有睇中醫但冇效,同埋飲咗中葯我仲更加唔舒服會嘔哂啲葯出嚟吖。所以咁多年偏頭痛都係睇西醫。呢次睇腦專科。

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-6-16 21:29
驗多次確認好啲,個數真係太誇張!如果你未到更年期,塞血管嘅機會未算高,絕經後就難講啲!到時更加要小 ...
我都有同隻佬講,您老婆我仲好長命,仲有排俾佢虐待。

都係架,原本我個人係嫌命長,覺得自己响樹等死而已(未知自己咁多病痛前),我留低都係for屋企果兩仔爺。真係好難想像,冇我睇住監督鬧住,佢地呢兩條友會點生活。。。曾經數算過,我至少要多留廿年响樹,留到我冇賺錢能力,開始要阿囝照顧時,果個時候我想閃,到時我又是開舖嗌要响屋企瞓覺死架喇。

水晶宮

HLDMaMa 發表於 21-6-16 21:35
吾喺医院一日內死都要解剖。要查死因
原來係咁。不過工人啲野過咗半年都仲未搞完。

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-6-16 21:57
希望廿年後大家係度繼續吹水,傾點樣係屋企死
我點都要開大冷氣,冚大舊被,攬住隻貓架喇至少!瞓覺之前仲有咩要玩,大家認真要傾傾開心share先。

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 21-6-16 21:38
請病假吧
果隻葯係預防葯要日日食。冇得請咁多病假。
就係唔想個個月因為偏頭痛發作到請病假,
所以呢次至睇專科,食預防葯,想解決呢個問題佢。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-16 21:41
我係因腸胃炎睇醫生,咁就順便問醫生打疫苗,佢睇返病歷話我好耐無身體檢查,而且之前又有膽固醇高,所以 ...
我好怕見醫生,呢次如果唔係想打疫苗加唔想我哥擔心(我哥真係好擔心屋企又有人心肌梗塞),我都唔會去驗野。腸胃炎真係要好注意飲食至得,我果時有幾年胃抽筋都係衰skip午餐唔食,食野時多時少又唔定時,搞到個胃勁差。之後食野乖啲又戒咗宵夜冇食,個胃明顯好好多,我都成十年冇胃抽筋。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-16 21:45
睇下死因有無可疑
不是劇來的嗎?我平時唔睇劇吖。淨係睇The Good Doctor(又係講自閉議題,有共鳴)。。。

水晶宮

20162016 發表於 21-6-16 22:37
係咪情緒影響呀
都係架,又好唔舒服又突然間搞咁多野又差唔多m到,好炆。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-16 22:39

家庭醫生,睇左三十年以上。我個胃係因為個女十年前得病,搞 ...
大家做媽媽既真係要relax。錫番。

我本身冇睇開醫生,一睇就咁多野出嚟,我哥都話係我自己儲番嚟。

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-6-16 22:52
之前要食餐勁
我要食日本野。我要日本哥哥煮蔥俾我食。

水晶宮

20162016 發表於 21-6-17 09:04
唔舒服真係好折磨人
依家突然間諗,我都係放棄食偏頭痛預防葯喇。搞唔掂,我寧願一個月淨係好痛痛72小時,一諗到我呢隻葯要日日食,我要日日咁樣暈做野又慢又全身唔舒服,我寧願衰啲繼續每個月攞兩日病假番屋企嘔算。

有唔舒服仲要長期真係好煩。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-17 12:09
照完返屋企喇,割左幾粒息肉,幽門無菌。
尋晚最尾果轉飲水飲到嘔…
照完仲咁快即刻割埋息肉?抖吓喇。

我噚晚食咗第2晚偏頭痛葯,成晚暈到連個心口都唔舒服(真係好似飲醉酒),成晚去廁所都瞓唔好,今日係冇噚日咁暈,但又係好似病咁全身肌肉酸唔舒服,依家暈到仲有啲頭痛,只係主副對調咗,有啲唔想繼續食呢隻偏頭痛葯。食咗兩劑已經食到好炆好唔開心。

水晶宮

mini122 發表於 21-6-17 13:07
樓主,我都係個個月都會偏頭痛嘅人,好多好多年,已慣哂,比我都唔想食預防葯。聽講女人停經之後就會冇左 ...
食果隻預防葯仲懷疑人生吖。都唔知係咪佢啲副作用發定係唔舒服到我情緒嚟。我堅係想爆喊囉!所以計落條數我今晚唔食隻葯。

水晶宮

72leelily 發表於 21-6-17 13:08
中醫講究平衡西醫針對成果
你有無上網研究隻葯成份
日日食都要知長遠會點
噚晚再search中英文睇真係唔想食。隻葯本身係抗癲癇葯嚟,真係數都有好多副作用。不過見呢兩日我食完已經有咁樣效果,暫時都唔再食住。淨係情緒果part都搞佢唔掂。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-17 15:10
而家多數邊照邊割,照完果下飄住咁走,頭你恰左陣,剛剛食左個茶餐。
頭先我都捱到番屋企。老虎都唔食隻葯。食到成個人都亂哂龍,都唔知係隻葯定過度唔舒服,晏晝我冇胃口仲走嚟胃痛。。。

水晶宮

Irene1121 發表於 21-6-17 20:01
仔仔媽 你肯行樓梯,又冇喘氣,已經比我好好
我快行、少少斜路、半層樓樓梯都唔得
兩年前我用咗 ...
多謝您呀!
呢年除咗老豆工人外,都仲有個親人同樣心肌梗塞過身,呢兩件事都令我全家人都容易擔心咗。本身我人真係好嫌命長,對自己人生麻麻,真係好覺得自己响樹等時間,依家睇醫生同注意健康,都係for個仔同唔想我哥擔心,我哥真係好擔心,兩次都係佢去認屍,再要佢認多條我真係好驚佢未必頂得住。所以呢次至咁乖去驗血去見醫生。

我就係唔想咁快要我囝照顧我,所以平時我都俾機會自己做運動郁動多啲,行路我都好似競步咁,樓梯有得行會行,我係堅信身體一見您唔多用既部位就會走嚟玩退化,所以我就用多啲,叫身體唔好退化。等自己唔好懶。

大家都加油吖!

水晶宮

jk923 發表於 21-6-17 22:18
咁你要同醫生講下,睇下有無第二隻藥。
暫時都唔搞偏頭痛住吖,想簡單啲集中火力搞好膽固醇果part先。。。都唔知係咪噚晚葯力未過,依家一諗起隻葯唔止怕,已經又想喊。唔食好地地,食咗反而仲搞到好似產後抑鬱咁款,anytime都好似可以喊得出。R哂頭。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-18 10:15
加油,唔知係咪早幾晚都瞓得唔好,尋日又鎮靜劑完,今日都有少少頭重重想瞓咁…
你都要加油,希望你啲藥力 ...
今日仲好high呀!但又遇啱我今日m come第2日,所以仲亂,啲唔舒服撈到亂哂都唔知關邊個事,依家仲係好有宿醉未醒果隻feel。。。但冇噚日咁樣突然好想爆喊,正常番。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-18 15:45
咁精彩? 情緒好返啲就好!
我唔想再嚟。好似飲完酒真係好開心就話啫。。。又暈又周身痛又Sad...真係攞苦嚟辛。今晚我要食餐勁既,要食得好味啲補償番。。。

水晶宮

jk923 發表於 21-6-19 10:54
我個胃可能又食得少,又嘔埋,果日照完食返野又唔適應,搞到唔食又餓,食得多又頂住
...
可能食番野一開波真係要逐少嚟,好似細個睇饑饉三十咁,個大會都嗌參加者捱完30小時唔食野後頭幾餐唔可以食正常份量咁,要個胃同身體慢慢適應擺野落肚。

首頁

尾頁

跳至