自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 21-6-18 07:14
有無睇三生三世十里桃花呀?

當自己係神仙,而家落黎凡間係渡劫,咁諗,會開心好多架。:hap ...
我同C6講笑咁話今世遇到佢可能係我既修行,或者完咗今世既修行我可以升Lv造神仙~

公爵府

2024年龍年勳章

毋論什麼際遇,自己盡力而為,問心無愧,其他只要順應天命,隨遇而安。善哉善哉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

信得命水兩個字,就唔需要諗通啦

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

性格決定命運

男爵府

gskkk 發表於 21-6-18 05:29
前世因,今世果

yes

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

命運一向冇公平,信因果報應果d 就係上世既因,今世既果,今世積福,下世就好過

侯爵府

silvabbb 發表於 21-6-18 04:44
點解有啲人條命生得咁好,咩都順風順水,但有啲人條命又生得咁崎嶇波折。。命運真係唔公平,想極都想唔通又 ...

命裡有時,終需有!命裡無時,莫強求!

珍珠宮

好媽媽勳章

點解有啲人條命生得咁好,咩都順風順水,但有啲人條命又生得咁崎嶇波折。。命運真係唔公平,想極都想唔通又 ...

4樓會員的「前世因,今世果」我都有點讚同。

雖然命運唔到我哋控制,但我們能改變自己的心態。心態好才能讓自己開心,盡能力多做好事,希望今世做好事為因,下世有美好好果。

琥珀宮

講明命運,邊可能會想得通,花時間去想是自尋煩惱

大宅

認同有人條命好,會唔公平
但係心境絕對可以改變你的一生
唔好鑽牛角尖,講出黎一齊分擔

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

gskkk 發表於 21-6-18 05:29
前世因,今世果

好憎呢句!前世嘅佢關我义事!佢做衰嘢做乜要我還?好啦!個個話為下世積陰德做好事,到最後福留俾下世嘅唔知乜水享,今世死忍難忍,委屈自己過活為什麼?!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Astra00 發表於 21-6-18 07:47
樓主,呢個世界係有因果。我身邊都有實例,仲係報係下一代度。

做人不好貪心人地野,刮人著數,也不可作故 ...

你呢個因果論我同意,報在佢下一代,佢自己仲有眼見,同時承受返個痛苦,等如也報在他自己身上,自己還。
我好反感前世下世嘅因果論!前世嘅佢關我义事!佢做衰嘢做乜要我還?好啦!個個話為下世積陰德做好事,到最後福留俾下世嘅唔知乜水享,今世死忍難忍,委屈自己過活為什麼?!

男爵府

我都係甘!自問無行差達錯,都係好人一個!但總係同其他朋友差一大段!直情係時時刻刻d困難問題解決完一個又來一個,有時一齊堆埋來,個心永遠都有舊大石,未曾放鬆過!
依家怨來無用,同人比較亦無用,只可認命,同埋過得一日得一日,日日都係同大大小小的問題搏鬥!已經變成一種習慣!
唯一一樣好的是我比其他朋友的接受程度高,容易對事情睇得化d!吾會好似佢地甘少少野就好似世界末日囉!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

就算命唔好,思想正面都唔會太差
人比人比死人,太計較會令自己辛苦
想認識多啲屯門友

水晶宮

回覆樓主:

無比較,無傷害。盡量唔好睇人地點,會開心d。

大宅

好命人通常懂得感恩,成日抱怨既人命運會差d

Haz-mama    發表於 21-6-21 14:20

大宅

回覆樓主:

知足常樂,各有前因莫羨人

我親眼見過一位住在老人院的男長者,只有60幾歲,有病要長期臥床,但他性格樂天,經常開玩笑,逢人讚靚女,逗得院舍姑娘及義工好高興,大家好喜歡佢。我對佢印象好深刻,因為佢可以選擇自怨自艾,但佢選擇日日令自己及身邊人開心!當然有時性格是天生的!

珍珠宮

若然未報, 時晨未到, 我都想問, 點解殺人放火果個,仍然戴緊金腰帶

她時晨幾時到

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

性格決定命運~

一些人、為什麼常常有貴人幫助、事事順利?

這就是因果、因為他平時對人好、常常幫助別人、日子有功、到他有困難的時候、便會很多人出手幫助~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 11B 的帖子

exactly

首頁
12345...6

尾頁

跳至