自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kurocat 發表於 21-6-26 12:48
出去外國做下野
就知咩事

什麼是mnc

男爵府

減齡達人勳章

以前的公務員制度好,論資排輩,人人有機會升。
現在已跟大陸行刷鞋文化,識高層有後台有碼頭,唔駛做都有得升,否則,做到退休都冇得升。
我親眼見高層契仔懶到死幾年就升左,佢同事死做難做30年都冇得升。

伯爵府

部分人過慣安逸日子只想固步自封,想做土黃帝,中國雖然仲有好多改進空間但依十幾年嘅努力係全球有目共睹,不思進取係香港一大問題,世界觀只得西方嘅好野先係好嘅自我矮化心態,依樣更係問題中嘅問題。

男爵府

Ol0314 發表於 21-6-26 12:17
近日與公務員朋友食飯
講開移民問題
佢覺得 香港遲早變大陸人話事

香港人眼角永遠跟住西方人
以為人地一切都係先進 都係規矩。
以為自己跟隨潮流 時尚 。
實情內地不斷突破,進取。
以為香港好自由,實情思想好落後。
大陸有wechat 有微博 有自己既支付工具。
不斷研發 突破 創新。
香港人就永遠覺得西方就係岩曬。
但紅遍全球 歐美既抖音唔跟。
點解!
就係因為大陸生產。大陸設計出黎既apps

男爵府

D..D 發表於 21-6-26 12:38
香港屬於大陸領土
大陸人話事係好合理
除非你排除自己係中華人民共和國既一員啦

肯留意內地論壇就知除左一些底線。國家政策 工程。基本上都係由當地地方去決定所有事物,由當地政府管理。
系香港人自己玩死自己。
不斷挑戰底線。
卻又無能力真正獨立
軍事 科研 資源等方面都要靠人地。

男爵府

kelvinli0311 發表於 21-6-27 11:56
以前的公務員制度好,論資排輩,人人有機會升。
現在已跟大陸行刷鞋文化,識高層有後台有碼頭,唔駛做都有 ...

識社交已經o力過d 唔洗社交既人。

伯爵府

Celine524 發表於 21-6-26 23:59
什麼是mnc

Multinational corporation

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁你朋友一定覺得自己係精英啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Alohayo 發表於 21-6-26 17:39
所以我唔認為97後香港自由被中央收窄, 反而自由到失晒控, 特區政府又唔正視, 比反對派向市民洗腦話我地失 ...

公爵府

Qq555666 發表於 21-6-27 12:43
肯留意內地論壇就知除左一些底線。國家政策 工程。基本上都係由當地地方去決定所有事物,由當地政府管理。 ...

我有同佢討論呢個問題
佢地就係唔認同呢條底褲

珍珠宮

hphpphph 發表於 21-6-26 12:57
高華心態:西人>高華>中國人
呢種人冇諗過中國人(佢自己?)可以話事,
只識打工。(好聽d就叫打工) ...

好怕d自命高華, 英文唔係叻添

自卑心超勁!

公爵府

esmehouse 發表於 21-6-27 14:25
咁你朋友一定覺得自己係精英啦

佢係咁覺得
佢係中層嗰班管理人員

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ol0314 發表於 21-6-27 15:07
佢係咁覺得
佢係中層嗰班管理人員
中層又唔係高層,叫佢唔好放到自己咁大啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

Celine524 發表於 21-6-26 23:59
什麼是mnc

Multi national company

首頁

尾頁

跳至