自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cattz288 發表於 21-6-27 15:37
洗乾淨膠兜可放去回收箱,餐具唔要

好多重用緊發泡膠盒,買唐記我已經好多時自帶保溫盒去,但好多餐廳未必肯收

大宅

薯圈 發表於 21-6-27 19:31
我平時去街市都係自備膠袋或購物袋,可有效減少膠袋使用,試下改變生活習慣啦
...

我買啲瓜果都盡量唔要膠袋,但濕貨真係唔得

子爵府

回覆樓主:

設計膠袋和做呢D計劃的人可能係D離地人仕. 平時不多在家生活. 一日到黑在寫字樓活動. 假日又冷出街食飯. 所以他們一個月用一個膠袋仔裝垃圾都夠. 仲有D紙盒. 入唔到膠袋好似要計體積收費掉. 到時D人一定裝所有陳年垃圾裝爆個紙箱掉. 好以印印寄野返鄉下咁質到實.橫掂係收咁多$

侯爵府

LedTV 發表於 21-6-28 07:22
我記得好似割置左架

原來修定後再闖立法會!唔好過,唔好過!
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1597632-20210625.htm

公爵府

ballonbb 發表於 21-6-28 07:41
設計膠袋和做呢D計劃的人可能係D離地人仕. 平時不多在家生活. 一日到黑在寫字樓活動. 假日又冷出街食飯. 所 ...

直頭係堅離地,最大size都只係正常垃圾袋一半細少少

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tutik 發表於 21-6-28 07:44

原來修定後再闖立法會!唔好過,唔好過!

過左喇
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要環保首先應該從商店出手

買 8424西瓜,點解要有個盒!
買日本蘋果又有盒!
有時真係想比$時比返個盒佢地!
幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

貓咪達人 發表於 21-6-28 07:29
佢啲膠袋細到離晒譜架,屋企要煮食既話,1個袋根本唔夠用1日,之前試驗計劃我屋苑都有,我已經拎最大size ...

總之,外國包括日本實施呢d政策都冇減少到垃圾。真系多餘,仲要請多D人黎管理呢壇野 咪又系洗我地既錢

男爵府

wlea 發表於 21-6-27 14:48
And 公屋,基層,劏房戶有補貼!最後只有交稅的市民付費

x2,有時真係覺得正苦人員真係冇腦,讀咁多書,諗d嘢有時真係好廢。環保點解要分基層?基層就冇責任嗎?近來3個月參加6綠在區區,睇出住公屋,所謂基層完全沒有熱衷參與,見到住私人參與度比較多。公屋垃圾分類其實比其他屋苑容易做,但正苦完全冇做,永遠只係掛在口,冇實際行動。

你幫補所謂基層,所謂基層會真係做嗎?又係將d垃圾袋轉售賺錢。對我哋要交稅市民公平嗎?住宿已經有補貼,我哋只係減小小差餉。

禁止訪問

男爵府

wewe321 發表於 21-6-27 18:37
政府搞左一個“綠在區區”
回收可以儲分換禮物
可惜好少宣傳冇咩人知

只係電視睇過直入試一次,之後完全冇。宣傳又唔夠,撥幾多幾多都係浪費納稅人嘅錢。

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-6-27 14:59
淨係諗起我一袋大家樂外賣都未必放得落就驚

近年好多人淘大型貨品,到時淘寶包裝袋、紙箱⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BBJOJO 發表於 21-6-28 08:02
要環保首先應該從商店出手

買 8424西瓜,點解要有個盒!

惠康冇盒
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

如果每區大型屋邨都有回收站.相信不少人樂意將垃圾分類處理

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

慢吞吞E 發表於 21-6-28 08:38
近年好多人淘大型貨品,到時淘寶包裝袋、紙箱⋯

我家附近有速遞櫃同店
附近啲垃圾桶旁邊就係呢啲咁嘅袋同埋發泡膠

男爵府

薯圈 發表於 21-6-27 19:33
可以剪細放入垃圾袋

家有傷殘人士,用成人尿片,一日換咁多次,每次姐姐都會用膠袋包好即掉出垃圾房,真係吾敢想像

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-6-28 08:45
我家附近有速遞櫃同店
附近啲垃圾桶旁邊就係呢啲咁嘅袋同埋發泡膠
...

我樓下商場情況又係咁,智能櫃隔離有個垃圾桶,地下都係啲包裝袋、紙箱,到時真係一街都係垃圾

寶石宮

慢吞吞E 發表於 21-6-28 08:53
我樓下商場情況又係咁,智能櫃隔離有個垃圾桶,地下都係啲包裝袋、紙箱,到時真係一街都係垃圾
...

有時d垃圾箱口細左
d人放唔入啲垃圾都係放側邊,當局真係要諗諗對策

男爵府

薯圈 發表於 21-6-27 19:33
可以剪細放入垃圾袋

平時奶奶用尿片,姐姐每次換片都要用袋包好,大人尿味吾同小朋友,吾包會好吾衞生,尿片剪真係吾可以咁處理

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-6-28 08:54
有時d垃圾箱口細左
d人放唔入啲垃圾都係放側邊,當局真係要諗諗對策
...

自己住果層,垃圾房每日都有淘寶包裝袋、紙箱,我冇淘野習慣,但紙類會放係側邊,我地倒垃圾姐姐會要

首頁

尾頁

跳至