自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

決定開個post同大家分享吓。我係有個post講咗,我收到人口普查信之後,scan 個QR code,登入去佢系統要排5分鐘,點知原來我係排得快,原來有JM 排俾我多幾倍嘅時間,不過我第二次再登入嗰時都排咗15分鐘,你哋可能奇怪點解我要登入兩次呢?呢個就係我決定開舖嘅原因啦~

我第一次登入,已經係填表格時出咗個小問題,就係個系統一直都確認唔到我嘅電郵!
最後尾我要唔填電郵資料先至可以去到下一版,我後來打電話去佢個熱線度問咗嗰位小姐,佢話俾我知,有時系統係會發生呢啲錯誤㗎,所以呢度建議嗰啲打算網上填問卷又未填嘅人,發生我咁嘅情況,你可以選擇:
1)用過第二個電郵試吓系統會唔會都reject你
2)好似我咁,唔好填電郵地址上去。

好喇終於開始去另一版度填資料啦,點知喺我話咗俾佢知我有幾多人居住喺個單位時,佢一直hang 機,一直話問卷加載中,我等咗好耐佢都仲係咁樣,我一下唔覺意撳咗增加人數個掣,佢就彈多咗一行要叫我填資料上去,問題係我根本冇咁多個人吖嘛!
最慘係,個版面仍然係話問卷加載中,我想重新登入然後睇吓可唔可以唔出多個住戶嘅資料,原來唔得㗎,佢依然係會出多行新住戶嘅資料要我填!就係我再登入嗰時我就等咗15分鐘。
我於是打去熱線度問統計處啲職員點搞法啦,嗰位小姐話俾我知:
佢哋都冇辦法,個系統設計係冇得返轉頭,我唯一可以做嘅就一係郵寄問卷或者即時同我做電話訪問問卷幫我填資料。

因為當時我唔得閒,所以我冇即時做電話訪問,嗰位小姐俾咗個查詢編號我,佢話我如果決定做問卷訪問嘅,再打嚟嗰陣時,可以同接線嘅同事講番我個查詢編號去跟進。

喺度想話俾各位知道,統計處呢個系統係好死板㗎,你一搞錯咗啲嘢就冇彎轉啦,所以填資料嗰時小心啲,等候嘅時候耐心啲,盡量小心唔好多手或者唔覺意撳咗啲你唔應該接觸嘅連結(掣)!

SiuBBee    發表於 21-7-2 17:10
happylife28    發表於 21-7-2 12:45

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我用手機登入唔需要等, 但填到出生年份, 就填唔到 , 又過唔到下版。
我無心機再同份問券糾纏, 之前諗住網上幾分鐘快快搞完, 遲d我打電話做吧

男爵府

我搞左好耐好多次先搞掂,填住戶檔案號格式都好煩,同埋填完 Email,我填妥哂所有資料成功後,唔明點解冇確認信 send 去我 Email,真係好渣 !

水晶宮

observer 發表於 21-7-1 17:32
決定開個post同大家分享吓。我係有個post講咗,我收到人口普查信之後,scan 個QR code,登入去佢系統要排5 ...

我就係攪黎攪去都唔得,填返份表 寄返去算啦

funfun759    發表於 21-7-2 13:40
la_source    發表於 21-7-2 10:37

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

決定開個post同大家分享吓。我係有個post講咗,我收到人口普查信之後,scan 個QR code,登入去佢系統要排5 ...

我就直接打電話去,費事填,睇到我眼朦,唔駛5分鐘攪掂

Tabo63    發表於 21-7-1 23:36

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我早幾天填,就唔使等,填寫個人資料,就唔俾我入,搞左一輪先入得 ,下次都係寄表格。

翡翠宮

sukkiu 發表於 21-7-1 19:44
我早幾天填,就唔使等,填寫個人資料,就唔俾我入,搞左一輪先入得 ,下次都係寄表格。
...

可能因今日係公衆假期, 多人得閒上網填, 每項一格, 系統自動upload一次, 家中每人各問5頁紙.

初初唔試用, loop左幾次打回原形, load得又慢. 填完20頁, 佢唔俾我submit. 我逐頁回去check, 冇填漏, 都唔知錯乜, 冇error message.

浪費時間又不能完成,好谷氣, 唔玩了!

明日打電話去

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 21-7-1 21:04

可能因今日係公衆假期, 多人得閒上網填, 每項一格, 系 ...
重諗住上網做,方便快手,點知重哂時間。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-7-1 21:04

可能因今日係公衆假期, 多人得閒上網填, 每項一格, 系 ...

我問熱線嗰位小姐,佢都話可能因為系統繁忙所以會load 得好慢,
甚至email成日都話錯,都可能關個系統問題,所以我先至話佢呢
個系統真係有問題,叫人網上答問卷,又冇預計流量大,同埋有
人唔小心搞錯資料,冇得更正,諸多問題,搞到被訪問者終於要
放棄做網上問卷。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我早兩日做左,非常順利。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

我都係填問卷
政府搞既網上填寫都好唔掂
上次填學生資助又係咁
所以我今次填問卷最實際

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我填表寄去,又唔洗郵票,填的資料又唔係多,份表都寄左來,網上回答對減少資源沒幫助。

男爵府

回覆樓主:

上網填要排40分鐘,咪攪。

翡翠宮

414928 發表於 21-7-1 21:26
我填表寄去,又唔洗郵票,填的資料又唔係多,份表都寄左來,網上回答對減少資源沒幫助。 ...

每戶的問卷唔同長短, 佢冇寄表俾我填,網上成二十幾頁

子爵府

414928 發表於 21-7-1 21:26
我填表寄去,又唔洗郵票,填的資料又唔係多,份表都寄左來,網上回答對減少資源沒幫助。 ...

我都想用填表格嘅形式、但點解我封信入邊冇表格嘅?

侯爵府

我昨天完成了現住單位,用了大概10-15分鐘。
今早完成了舊屋,用了3-5分鐘。

侯爵府

回覆樓主:

可能早兩日無咁多人同時做, 我又順利喎!只係set password 煩啲。

公爵府

2023年兔年勳章

1107king 發表於 21-7-1 21:30
上網填要排40分鐘,咪攪。

叫人等幾十分鐘,都幾搞笑

鑊鑊推電子服務都係咁,ㄧ啲改進都無,係咪應該炒左科技資訊局長?

禁止訪問

伯爵府

我只係排咗5分鐘內就入到去。一直無問題,填到第4個家人(共8個),佢忽然間自己跳走咗。跟住返返去第一版話排隊要1.5小時........ 嬲得劑,手動填問卷只需要5分鐘。聽朝路過郵筒寄出就算。

首頁
12345...6

尾頁

跳至