0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

有朋友生咗B, 佢話要BB 車, 想請教各位點揀BB 車? 係咪初生應該揀高身車好啲? THANK YOU~

男爵府

babebabe1120 發表於 21-7-10 07:50
有朋友生咗B, 佢話要BB 車, 想請教各位點揀BB 車? 係咪初生應該揀高身車好啲? THANK YOU~ ...

stokke好用

大宅

babebabe1120 發表於 21-7-10 07:50
有朋友生咗B, 佢話要BB 車, 想請教各位點揀BB 車? 係咪初生應該揀高身車好啲? THANK YOU~ ...

考慮以下因素:
1. Budget
2. 幾時用(初生用?3個月後用?)
3. 本身生活習慣(揸車多?搭車多?一個人帶B出街多?定有工人屋企人傍住多?)

別墅

直接問朋友想要邊架你埋單咪得囉,我都係叫朋友自己簡完我埋單

大宅

其實依家bb 車都大同小異
-好推,呢個你比較下就知
-size, 依家流行中型size(我預4個月後用,因為疫情少出街,有種係初生用)
-可以單手摺,呢個都方便
你叫朋友去一田or Aeon 揀 好多種
我疫情下bb 好少出街 但bb 大勁快,好重好高 依家未到7個月,好驚之後要換bb 車。。。。。。

別墅

其實揀BB車最好親身去試推,因為有啲BB車車輪行嘅時候會撞,又或者對手長推車時候有啲唔順手,有啲車可以張手抦移動車前推嘅時候可以睇倒BB,重有睇清楚係咪5點式安全帶同放腳位置有冇塊板可以放平,另外車仔頂篷睇下想要蓋一半定全蓋,加上BB細帶唔到口罩就最好配雨擋,只分享下心得

首頁

尾頁

跳至