自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-10 21:06
我都有咁諗過,不過我冇親人住內地,我都係諗如果第時阿囝真係上大灣區發展,我會買間屋for阿囝,真係好住 ...

我5月上左黎同仔搵小學,係東莞租屋住,因為我要求係交通方便生活便利,租左個細單位公寓,地鐵站旁邊樓下乜都有,搭地鐵兩個站有aeon同大商場,行15分鐘又有大醫院,住左差唔多兩個月又經歷過有本地確診,真係覺得係度生活係輕鬆,同內地處理疫情係快,之前東莞有確診者,我地隔日就要做檢測,出入全部要睇健康碼,過左3星期而家尚算回歸正常,係自己小區活動可以唔戴口罩……上左黎咁耐冇用過現金,買菜買肉好方便全部上網買一個鐘就送貨

等阿仔開學我就去睇樓

珍珠宮

littlesister 發表於 21-7-11 01:38

都係買大灣區比較好,大陸雖然文明左好多,但太大管理 ...

如果夠財力買大灣區内的最好, 珠海中山比較多香港人澳門人, 或者好有錢嘅北方人, 無咁多人會label係咪外來人 (即係唔係自己人), 感覺好d, 加上去澳門補充物資都方便, 始終有好多食開用開嘅牌子, 唔想去咁遠, 係珠海仲有Aeon, 不過賣的都係内地牌子比較多, 不過大牌子好似家樂牌, 家樂氏(粟米片), Lays, 麥維他, 明治, H.D雪糕, 總統牌芝士都有, 只係米嗰d就内地牌子, 金象金鳳果d米就沒有, 油好似獅球嘜有, 不過到時我都係想淘寶家用式炸油機.

如果為左想平買陽江茂名嗰d, 人哋講嘅音或者用詞都唔同, 一開口人哋已經知道係香港或澳門, 電白同湛江就算有識當地人都唔敢去住, 佢哋講本地話係完全聽唔明

珍珠宮

冇興趣

子爵府

sabun 發表於 21-7-10 19:19
原來租樓買樓都比香港平好多,拿住三百萬養老巳好好,飲食又平,質素都好好,醫療開始進步緊,希望我退休時 ...
有啊!留意緊啲樓盤

水晶宮

mln 發表於 21-7-10 23:40
有本地姐姐請,不過價錢都係睇地區性。有大灣區的親戚請一個大媽做,3500蚊做8個鐘的。
...

謝資料!有用!因老了時不想入老人院。

水晶宮

sabun 發表於 21-7-10 22:09
請國內姐姐可以嗎?

如果4-5000元人工,都可以考慮。但不太想國內大媽做。個人喜歡印姐。

琥珀宮

sabun 發表於 21-7-10 19:19
原來租樓買樓都比香港平好多,拿住三百萬養老巳好好,飲食又平,質素都好好,醫療開始進步緊,希望我退休時 ...

唔會,始終內地資訊比較封閉,好多書,網站,甚至電影,電視劇都睇唔到,雖然係好和諧,但唔鍾意呢種感覺,香港係最自由嘅地方

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我都想,兩邊住下。但覺得樓價貴左好多,直迫香港。而家諗緊租個單位,簡簡單單生活下。老公想買架車,可以同周圍去下。而家計劃下先啦,又未退休,又未開關。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

mln 發表於 21-7-10 23:43
你當時買幾錢?

單位屬於單間式, 即係好似一般酒店咁, 開門行入左邊洗手間右邊開放式廚房, 然後室內冇間格,直行,

穿過落地大玻璃門到露台, 露台向東, 一邊可放休閑床, 另一邊打算放洗衣機, 中間掛張吧檯擺2張椅食早餐.

我34樓, 前面是3層式別墅區, 冇遮擋好開揚, 諗起都開心.

不過我果區唔係咁先進, 交通相對冇咁方便, 但當時想國內發展快, 而且好多生活上用嘅食嘅都送上門,
5分鐘邨巴直達"高鐵惠東站", 其他靠小車.當時附近未有現代化購物區

不過都唔擔心, 我加入了小區裡的群組, 她們組織很多活動, 到時一齊玩.

實用416呎/人仔37W有找

侯爵府

小寶貝兒 發表於 21-7-11 02:00
我老公仲有15年先退休 而家已經幻想緊退休之後拎住舊錢每日嘆茶行公園
...
我都成日有你一樣嘅幻想,不過我出年就可以實現啦,C6已經等咗我幾年!

侯爵府

ian723 發表於 21-7-11 08:59
單位屬於單間式, 即係好似一般酒店咁, 開門行入左邊洗手間右邊開放式廚房, 然後室內冇間格,直行,

穿過落 ...
嘩,好抵呀!

男爵府

littlesister 發表於 21-7-11 01:38

都係買大灣區比較好,大陸雖然文明左好多,但太大管理 ...

我都買咗江門樓, 江門係我鄉下呢

水晶宮

ycmami 發表於 21-7-11 00:03
到,兩年前已經買咗樓,通關就會派C6上去收樓、裝修,我出年退休,搞得嚟時間啱啱好! ...

me2, 你地諗住點搵裝修?

水晶宮

mandy952 發表於 21-7-11 07:49
唔會,始終內地資訊比較封閉,好多書,網站,甚至電影,電視劇都睇唔到,雖然係好和諧,但唔鍾意呢種感覺 ...

大陸都有NETFLIX睇喎,youtube仲好多大陸YOUTUBER,好多大陸人留言。而家資訊發達,好多資訊野都透明左

侯爵府

ricecooking 發表於 21-7-11 09:37
大陸都有NETFLIX睇喎,youtube仲好多大陸YOUTUBER,好多大陸人留言。而家資訊發達,好多資訊野都透明左
...
就係囉, 啲Agent都不停用Youtube直播賣樓, 引到我終於買左間, 又whatsapp同我哋詳細溝通, 吾覺好封閉喎

琥珀宮

ricecooking 發表於 21-7-11 09:37
...

香港證券商嘅網站全部block晒
嗰啲要用vpn先睇到,咁辛苦為咩呢
而且好多書都冇得睇
不過每人要求唔同,各有所好,環境上大灣區真係一流

男爵府

回覆樓主:

我哋兩年前買咗,老公今年上咗去收樓。本年諗住一家人開心上去一齊收樓,但疫情冇辦法。

伯爵府

好媽媽勳章

大把!身邊有親戚、朋友已經陸續買大陸樓,退休後往大陸生活,中山、珠海、順德都有,朋友買的樓價由50零萬至百幾萬都有!

珍珠宮

我同C6想老咗北京住下,上海住下,桂林住下,四川住下,雲南都好有興趣

所以之前去海外長途玩多些,年紀大咗可以坐高鐵周圍去見識

子爵府

ian723 發表於 21-7-11 08:59

穿過落 ...
我都有諗過退休返大灣區養老,但我無親戚朋友係內地,都擔心,原來有小區群組,可以識到朋友,咁我就唔洗咁擔心

首頁
23456...16

尾頁

跳至