婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Astra00 發表於 21-9-5 08:43
同意。不過有類縮骨的另一半的弟妹,開口埋口(有大食大)。自己比好少或不比,但旨意兄或姐比。大有人在 ...

同意 覺得大家俾一樣既數公平啲 唔洗有說話聽 除非真係多兩千蚊都拎唔出就無計 直接講無佢都吹你唔漲

不過其實姑仔應該直接同c6 deal 由c6自己荷包出 唔關你事 如果你同c6共產咁其實直接同你講都無分別

水晶宮

rachel3088 發表於 21-9-20 17:54
同意 覺得大家俾一樣既數公平啲 唔洗有說話聽 除非真係多兩千蚊都拎唔出就無計 直接講無佢都吹你唔漲

不 ...

對,都係個句啦,老公比得起又願意比,佢自己安排自己父母家用,我絕不插手。佢父母沒份養大我,沒資格受我家用。

姑仔之類要求咩家用比佢父母,佢自己直接同佢兄弟姐妹說,不關我事。

別墅

e_g 發表於 21-7-15 23:46
重點係我姑仔要我比錢養佢老母(我99)播~
不過⋯⋯你閱讀理解咁差我唔怪你既
...

梗係唔比啦!點計都係老公比! 如果老公肯比多$2000 咁姑仔應該無聲出啦!

大宅

問題係你老公到,阿媽唔夠錢洗,你老公俾得2000姑奶要俾大分,梗係唔gur 啦

複式洋房

Astra00 發表於 21-7-15 10:07
家用問題,係你老公同佢阿媽的事,與你無關。記住,奶奶沒份養大你。

你不需要理你老公比幾多家用佢阿媽, ...

(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

寧願養狗,都唔俾老公俾錢養老母,極品好新抱。 如果我係樓主老公,寧願養貓都唔養老婆!

大宅

家係邊度就用係邊度,2000蚊飲茶嘜都夠

男爵府

jojocatjojo 發表於 21-10-15 08:21
寧願養狗,都唔俾老公俾錢養老母,極品好新抱。 如果我係樓主老公,寧願養貓都唔養老婆!
...

你邊到睇到我唔比老公俾錢養老母呀?你理解能力真係咁差咩?
成個story重點係姑仔要我出錢養佢老母(我99),但姑仔老公唔洗囉!

罵還罵,睇清楚先罵喇!

水晶宮

e_g 發表於 21-10-16 13:24
成個story重點係姑仔要我出錢養佢老母(我99 ...

都係個句啦,你老爺奶奶對你沒養育之恩,你沒責任要比家用佢地。你老爺奶奶由你老公負責番。不用動怒。

大宅

e_g 發表於 21-10-16 13:24
成個story重點係姑仔要我出錢養佢老母(我99 ...

咁老公俾出錢養老母又關你咩事,有啲事兩夫妻係要有自己嘅空間,如果我老公干涉我俾錢我父母,呢個老公都唔使要!

子爵府

jojocatjojo 發表於 21-10-16 22:40

咁老公俾出錢養老母又關你咩事,有啲事兩夫妻係要有自 ...

“又出言話我有錢養狗無錢比家用養奶奶”

係囉,正如話齋養狗啲錢係樓主嘅,大家有私人空間,樓主D錢佢鍾意做乜都得, 點解一定要將啲錢用嚟養奶奶?我都唔係好明!

而且宜家講緊係樓主姑仔要樓主出錢養埋奶奶,但樓主無唔比老公比錢養奶奶喎,好似同你所理解有啲9唔搭8!

難道我理解錯?

子爵府

jojocatjojo 發表於 21-10-16 22:40

咁老公俾出錢養老母又關你咩事,有啲事兩夫妻係要有自 ...

我直覺呢位好似係“姑仔”!

大宅

wingyaumama 發表於 21-10-17 10:17
我直覺呢位好似係“姑仔”!

嬸嬸你笑得好可愛!

我意思樓主用自己錢養豬養鬼仔老公都無干涉,男家金錢上問題就出小句聲,交俾男人自己決定,家庭會和諧好多。

子爵府

你呢位嬸嬸,我都由頭到尾再睇過一次,樓主冇講過佢有干涉佢老公畀唔畀錢屋企喎!

你又知佢有干涉?唔通你真係姑仔?

子爵府

jojocatjojo 發表於 21-10-15 08:21
...

“寧願養狗,都唔畀老公畀錢養老母”

你呢句已經唔啱啦!養唔養狗都係人哋樓主事,人地成段文,真係冇見到樓主話唔畀老公畀錢養老母喎!

見你啲反應咁激,我真係好肯定你喺姑仔!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

wingyaumama 發表於 21-10-17 12:18
你呢位嬸嬸,我都由頭到尾再睇過一次,樓主冇講過佢有干涉佢老公畀唔畀錢屋企喎!

你又知佢有干涉?唔通你 ...
係囉係囉。
人地故仔講,「老公的妹妹」 叫 「哥哥的老婆」俾錢養「妹妹的阿媽」喎。
我都沒睇錯喎。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

kwhkwh 發表於 21-10-17 12:29
係囉係囉。
人地故仔講,「老公的妹妹」 叫 「哥哥的老婆」俾錢養「妹妹的阿媽」喎。
我都沒睇錯喎。

係呀!你冇睇錯!

我理解係 “姑仔” 經阿哥把囗叫 “阿嫂” 比錢養 “姑仔阿媽“!

其實真係好簡單唔知點解睇到咁複雜!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

wingyaumama 發表於 21-10-17 12:36
係呀!你冇睇錯!

我理解係 “姑仔” 經阿哥把囗叫 “阿嫂” 比錢養 “姑仔阿媽“!
我假設2 兄妹俾家用均等才叫公平,阿姑奶大可要求「公平」,而要求哥哥再負責多點家用,人之常情,冇人會為難。而非為左掩飾自己「計較」就講埋哂阿嫂點點呢D咁低莊手段要錢囉。

其實呢個又係一個生仔要考牌系列。當初老人家唔生,專心打拼搏自己退休,米乜事都冇。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-10-17 12:48
我假設2 兄妹俾家用均等才叫公平,阿姑奶大可要求「公平」,而要求哥哥再負責多點家用,人之常情,冇人會 ...

同意。男家兩兄妹點夾錢比家用係佢地的事,沒必要拉埋個嫂落水。借個阿嫂過橋,等個阿嫂成為眾矢之的,心腸真毒。

好多男家都係,有野傾不掂數就拉個心抱或女婿落水。

男爵府

kwhkwh 發表於 21-10-17 12:29
係囉係囉。
我都沒睇錯喎。

都唔明個位C9仲理解能力咁差!
如果⋯⋯假設如果你係姑仔既,好心自我檢討下喇!
如果唔係既,真心番去讀多幾年書先喇!

首頁

尾頁

跳至