自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

我晨咁早去打,下午開始有點發熱
到昨天晚試半夜,針口隻手
痛到不得了,個人發晒熱,但又唔係發燒,打完有幾聲咳,仲有拉肚仔
唔知大家有冇咁大反應

第二針點算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sakuraohno 發表於 21-7-17 07:23
痛到不得了,個人發晒熱,但又唔係發燒,打完有 ...

如果發熱有發燒,食必理痛吖

我打第二針係針口痛咗1日,比第一針痛少咗半日

水晶宮

唔使太擔心,我第2針反而無第1針咁痛,但個人就好攰同少少發熱,不過唔係發燒。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都係尋日打,之後每隔幾個鐘就食 panadol, so far 只是手臂疼痛。

珍珠宮

正常的,發熱可以食必理痛,我第二日都食佐兩次,休息多d ,我仲攰到要午睡,飲多d水,第三日就乜事都無了

子爵府

回覆樓主:

我第1針有微燒同針口痛,第2針人哋教我食咗panadol先去打,打完完全冇事,如果有第3針我都會食咗先打

男爵府

我同你一樣呀!

男爵府

牛年勳章

唔一定第二針強過第一針,因為可能適應咗。我就係第二針舒服過第一針,我有啲朋友都係咁,第一針發燒,第二針咩事都冇

大宅

我除咗手臂酸痛之外最大副作用就係打完兩日特別肚餓

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我早排打左第1針復, 夜晚針口痛, 第2日都痛, 但無其他唔妥, 第3日無事了.
依家熱, 飲多D水, 同埋涼既嘢, 飲薏米/雪梨水/竹蔗茅根呢D, 會好D.
痛同發燒就食止痛藥, 過一兩日會無事.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

goo_littlebb 發表於 21-7-17 09:24
我早排打左第1針復, 夜晚針口痛, 第2日都痛, 但無其他唔妥, 第3日無事了.
依家熱, 飲多D水, 同埋涼既嘢, 飲 ...

我13號同呀女一齊打,我地6點打,我女14歲,打完即話痛同痺,我到晚上11點幾先開始針口少少痛,第2日痛多少少,但都無咩,但呀女就應該比我痛,晚上我同呀女都塗喜療妥,第3日我就無事了,呀女到晚上都無咩事

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

xo_cat 發表於 21-7-17 09:40
我13號同呀女一齊打,我地6點打,我女14歲,打完即話痛同痺,我到晚上11點幾先開始針口少少痛,第2日痛多 ...

喜療妥有用?
我29/7打第2支, 同埋幫仔女(13歲16歲) 約左8月頭打第1針, 我都驚佢地有無大反應, 佢2個都諗左好耐先敢話打, 見到同學打完無事先叫我約.

子爵府

回覆樓主:

我第2針針口痛過第一次好多
我貼退熱貼喺針口
我老公都係發熱但量唔到發燒
食必理痛就可以

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我打第一針作感冒同少少攰,針位少少痛,但都可以慢慢提起到耳則,大半日就無事,無發燒,打第二針比第一針重好啲,只係有啲攰同針位啲啲痛,半日無事,回復正常。

子爵府

虎到金來勳章

大宅

我同亞女前日打完第二針復必泰,當晚我哋覺得好肚餓,我自己有小小攰,所以10點前就瞓。第二朝起身,我同亞女針口有啲痛,但比第一針無咁痛。兩個都有低燒,即食必理痛。之後都今日都無特別唔舒服。感恩我同女兩針都無乜特別唔舒服,順利渡過

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

goo_littlebb 發表於 21-7-17 09:59
喜療妥有用?
我29/7打第2支, 同埋幫仔女(13歲16歲) 約左8月頭打第1針, 我都驚佢地有無大反應, 佢2個都諗左 ...

唔知呀,試吓,塗完又好似ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我第一針同樓主反應一樣! 飲多D水,可以食粒必利痛
反而第二針無咩喎!

大宅

唔使咁擔心,我昨天打完第二針,反應同第一針一樣,都係攰、針口痛、少少燒,而家慢慢開始好啲,多飲水多休息,幾日就無哂事。

大宅

第一針反應手酸,第二針無埋,以為打鹽水。

首頁

尾頁

跳至