自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

件事發生喺好多年前,當時我仲係小學生,同嫲嫲住喺H字型公屋。

有日我落咗樓下買木顏色筆,買完返上屋企,當時同lift仲有住我哋對面嘅伯伯(雖則話對面,其實中間隔咗個天井,出lift就佢行右,我行左)。因為我冇鎖匙,所以係由嫲嫲開門俾我嘅。當佢開咗道閘時,佢問咗一句: 嗰個邊個嚟? 當時我無開口答,因為一心想快啲入屋,只係心諗: 點解咁問嘅?嗰個咪住對面個伯伯囉,阿嫲同佢有兩句㗎喎。

(續)

伯爵府

回覆樓主:

入咗屋放底啲嘢後,我就問阿嫲頭先做咩咁問,佢話佢開門時有個紅色衫、同我差唔多高嘅女仔喺我身後經過,但我好肯定冇呢個人!因為lift入面得我同個伯伯兩個,仲要我哋一齊出lift,由lift行去門口得一條路,途中有人我一定會見到。同埋我屋企喺條掘頭巷,如果後面真係有人經過,佢只可以開門入屋,但好肯定隔離嗰兩間屋都冇動靜!

聽完阿嫲咁講,我都冇再解釋啲咩...但有少少心寒,因為條通道好窄,最多兩個人經過,所以我當時同好近...

補充: 阿嫲時不時見到,佢晨運好早就出門口,佢話見過”啲雲”好快由lift口飄去隔離屋

Mikaaaa    發表於 21-8-9 17:39
哈囉吉蒂    發表於 21-8-1 19:51
lululu888    發表於 21-7-29 10:51

大宅

SullytheMonster 發表於 21-7-19 12:23
入咗屋放底啲嘢後,我就問阿嫲頭先做咩咁問,佢話佢開門時有個紅色衫、同我差唔多高嘅女仔喺我身後經過,但 ...

堅!正!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

SullytheMonster 發表於 21-7-19 12:23
入咗屋放底啲嘢後,我就問阿嫲頭先做咩咁問,佢話佢開門時有個紅色衫、同我差唔多高嘅女仔喺我身後經過,但 ...

嘩!都好驚嚇喎

珍珠宮

回覆樓主:

呢個故仔係我親身經歷嘅,但真係有啲恐怖……而且發生係日頭….

話說有一日我同阿妹去行創業商場,我一路拖住佢行,行行吓去到橫街嘅馬路口,我見到佢衝咗過馬路,咁好自然,我跟住過馬路,點知過到一半,有一架好高嘅大貨車響安,我望下佢,原來差啲俾佢撞到,定一定神,我再過埋條馬路,見到阿妹喺前面人群之中消失咗,我仲好心急想追上前之際,後面有一把聲,叫我,家姐你做乜fing甩我隻手,自己衝咗過馬路?我當時打晒冷震,點解會咁㗎?我見到嗰個係咩嚟?

件事發生喺好多年之前,但係我而家諗起都驚驚….

Mikaaaa    發表於 21-8-9 17:44
lululu888    發表於 21-7-29 11:19
每日笑一笑    發表於 21-7-21 09:11
藍天竹    發表於 21-7-19 18:58
toffeechoco    發表於 21-7-19 16:30
Friday    發表於 21-7-19 15:35
199707100304    發表於 21-7-19 14:02
SiuBBee    發表於 21-7-19 12:49

大宅

我天生就係比較陰比較敏感嘅人,遇到好多奇奇怪怪嘅事,就講前兩日先啦!話說我要搭的士去搵一個靈魂溝通師,問吓關於去世爸爸嘅嘢!我一上的士就感覺到好攰好想瞓覺(emoji)感覺到氣場好差,咁我冇理想恰陣先,朦朧間我見到車頭好似有個男人坐喺司機隔離,但佢又唔實體,所以我以為自己眼花,但我明明係好精神,個的士佬又好燥底!咁我到步之後就想上搵靈魂溝通師,一開門佢就問我你頭先去咗邊?話我個額頭黑晒,之後坐低之後溝通師話俾我知頭先喺㗎的士度有隻惡鬼吸我嘅精氣神,可能我平時有念經,隻鬼一見到我就當我係補品,撞上去果下原來撞到我嘅三魂中其中一魂都偏埋一邊..

lululu888    發表於 21-7-29 12:55
藍天竹    發表於 21-7-19 19:00
SiuBBee    發表於 21-7-19 12:50

珍珠宮

驚驚

伯爵府

天貓 發表於 21-7-19 12:37
呢個故仔係我親身經歷嘅,但真係有啲恐怖……而且發生係日頭….

話說有一日我同阿妹去行創業商場,我一路 ...

好恐怖呀,感覺似搵替身,先令你產生幻覺。
你事後有冇同屋企人講返?

侯爵府

2024年龍年勳章

阿嫲有陰陽眼?

男爵府

SullytheMonster 發表於 21-7-19 12:22
件事發生喺好多年前,當時我仲係小學生,同嫲嫲住喺H字型公屋。

有日我落咗樓下買木顏色筆,買完返上屋企 ...

好驚但想聽

伯爵府

charlenebb 發表於 21-7-19 12:42
我天生就係比較陰比較敏感嘅人,遇到好多奇奇怪怪嘅事,就講前兩日先啦!話說我要搭的士去搵一個靈魂溝通師 ...

你唸開佛經?原來會吸引02㗎?

侯爵府

珍珠宮

SullytheMonster 發表於 21-7-19 12:43
好恐怖呀,感覺似搵替身,先令你產生幻覺。
你事後有冇同屋企人講返?
...

梗係有啦,但佢哋已經見怪不怪…..

另一次去長洲宿營都試過見到啲唔知乜嘢,本來同成班同學夜晚行緊條斜路落去,大家一齊見到好似一個女人抱住個仔黑蚊蚊嘅嘢,成班一齊走,我嗰時肥嘟嘟,走唔切,又唔憤氣,行返埋去睇,原來係一棵樹,咁以為冇事啦,跟住就諗住行返條樓梯返宿舍….條樓梯係落去嘅,咁側邊有埲牆,前面有個男仔佢一路行緊落去但係奇怪在牆有兩個影,一個係個男仔嘅,但佢側邊有個女人喺長頭髮個額頭斜左出嚟,就好似北京猿人,一路拍佢膊頭,我望來望去都係得一個人,兩個影,睇咗成5分鐘,我硬着頭皮都係要返宿舍,但之後嗰幾日就好唔舒服屙咗幾日…..

大宅

SullytheMonster 發表於 21-7-19 12:48
你唸開佛經?原來會吸引02㗎?

我喺台灣見過好多有通靈能力嘅人,就算連呢個靈魂溝通師都同樣話俾我知念經嘅人佢嘅身體氣場同普通人係唔同,有一顆善良的心!佢哋話啲靈魂係會知道睇到你嘅氣場,咁我相信唔係隻隻鬼都會吸人哋精氣神,不過好搞笑溝通師話俾我知的士上面隻鬼一見到我就大叫話:補品嚟啦!激死我!竟然當我係補品!

珍珠宮

細個屋企成日都見到,所以佢哋見怪不怪……細個嗰啲成日俾鬼砸實在太多…. 多到我啲兄弟姊妹如果見到會鬧翻佢轉頭

男爵府

好吸引
支持

男爵府

回覆樓主:

前年有日朝早返工,出咗地鐵轉左上斜,再行接駁商業大廈既冷氣天橋,個條斜路只有1.5-1.8米濶,如果並排行,免強容納3個人,返工時間人流特別多。我見前面有個亞伯坐電動輪椅上斜,同我同一方向,我奇怪點解佢係開得好快而又能準確穿梭,最特別係我見行人係完全無避佢,無望佢,even同佢對頭既都無避佢既意識。我急步追係佢後面,點解我咁好奇,因為我知道除非佢搭lift上商業大廈上面,否則lobby只有樓梯及扶手電梯,係無lift落地下既。

我跟住後面都要左閃右避。到等lift lobby,我視線無離開佢,一直跟係後面,佢突然消失係一條柱後面,當時所有lift都未到,佢完全唔見咗。…續

男爵府

回覆樓主:

….續

返到公司望下個日曆,原來係舊曆七月十三。

公爵府

好媽媽勳章

好精彩,留毛
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

Lm

首頁
12345...13

尾頁

跳至