夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

C6喺湊仔方面真係好重要嘅角色,就算佢乜都唔知都好,如果肯學,又或者肯係我好攰嘅時候氹吓我,都已經幫到好大嘅忙,令到我冇咁炆憎...
好彩我嘅c6都算係一個神隊友,如果唔係我都頂唔到而家!
各位jm嘅c6又如何呢?

水晶宮

神隊友
除咗半夜起唔到身之外(不過我都無叫佢,因為佢返工都累), 其餘時間無輪睇住個大嘅定照顧個細bb 嘅,佢都好幫得手

大宅

2024年龍年勳章

jm你就好,我嗰個絕對係豬隊友...
生完BB冇耐決定戒人奶,嗰排荷爾蒙搞到成個人有啲抑鬱,完全諗唔到野,所以就叫咗c6幫我做吓research,搵隻天然啲嘅奶粉,最後買到返嚟,佢話因為超市做特價所以就求其買咗罐,果下我真係好想打佢...

男爵府

豬隊友。。。
乜都幫唔到手,又唔肯學。。。。
3年入面,最叻就係揹住個大背囊袋晒小朋友嘅嘢出街

大宅

自己讚讚自己先,我絕對算係神隊友

老婆輪班工作,經常星期六日都要開工(而我就5天工作朝9晚5)

屋企有請姐姐,但好多時候到周末姐姐放假或者同BB出街我都要自己單拖照顧佢....

個BB到宜家差唔多兩歲,由於經常練習,我響餵飯、餵奶、換片、冲涼同做人肉機動游戲方面都好在行,老婆放假果陣都放心交曬比我搞,有需要佢先出手 (老婆直頭覺得我熟手過佢)

我初爲人父本身開頭凑女都戰戰兢兢,但久而久之習以爲常,反而覺得幾好玩

Belavizio    發表於 21-9-16 06:59
cathngai    發表於 21-7-20 20:54

大宅

c6係神隊友,佢湊小朋友比我更細心同有耐性

大宅

2024年龍年勳章

yeungtima 發表於 21-7-20 14:47
jm你就好,我嗰個絕對係豬隊友...
生完BB冇耐決定戒人奶,嗰排荷爾蒙搞到成個人有啲抑鬱,完全諗唔到野,所 ...

你都話要你老公做research呀,我嗰陣已經自己上網睇埋邊隻最organic又有埋歐盟認證咁,之後同佢講到明叫佢買illumax嗰隻有機奶粉就得,點知佢買咗6個月至1歲嗰款...(嗰陣阿B得四個月大)
結果俾我叫佢出去再買過

大宅

2024年龍年勳章

BEDL 發表於 21-7-20 15:44
自己讚讚自己先,我絕對算係神隊友

老婆輪班工作,經常星期六日都要開工(而我就5天工作朝9晚5)

你真係好c6呀!!
平時我交低個b俾c6,我都唔係咁放心

大宅

matata 發表於 21-7-20 19:33
你真係好c6呀!!
平時我交低個b俾c6,我都唔係咁放心

你過獎喇...

你唔太放心係人之常情,但如果你想先生參與,必須要適度咁放手比佢搞... 有大錯(死得人/會傷害到BB) 當然要即時介入,如果唔係,係小錯就由佢搞,事後先再出聲,慢慢等佢優化d工序同技巧。

最怕係老婆比既反應搞到佢抗拒去照顧小朋友... 放心克服心理關口交比老公啦,長遠黎夫妻凑B有良好合作,大家都有著數

男爵府

第一胎係神隊友, 第二胎覺得自己好熟手,,,反而變咗小豬

子爵府

神隊友,基本上換片、換衫、餵奶多過我,人奶埋身餵除外,夜更多數係佢,有時我偶然紅假、晚上要工作,佢都係自己攪,而且大家教育理念差不多,唔會有爭拗

BEDL    發表於 21-7-21 18:18

大宅

我老公係神隊友!真係要讚佢!

佢乜都肯做,照顧個囝絕對樂意,星期六日會叫我約朋友去街,佢照顧個仔就得。呀囝食粥係佢煲,又會整麵包饅頭比個仔,反而我從來都冇整過野比個仔食!

家務-洗衫拖地洗奶樽都係老公做,我衰到係連洗衣機點用都唔識。

係老公視角,我應該係豬隊友,哈哈!

大宅

matata 發表於 21-7-20 19:27
你都話要你老公做research呀,我嗰陣已經自己上網睇埋邊隻最organic又有埋歐盟認證咁,之後同佢講到明叫佢 ...

我諗對於男人黎講,所有奶粉都係差唔多
所以之前都係我自己買算 ...
奶粉好貴咖,買錯左實好肉痛

大宅

根媽媽 發表於 21-7-21 18:58
我老公係神隊友!真係要讚佢!

佢乜都肯做,照顧個囝絕對樂意,星期六日會叫我約朋友去街,佢照顧個仔就得 ...

咁佢真係24孝老公同老豆,真係要讚下先得!
你係幸福媽媽

大宅

2024年龍年勳章

matata 發表於 21-7-20 19:27
你都話要你老公做research呀,我嗰陣已經自己上網睇埋邊隻最organic又有埋歐盟認證咁,之後同佢講到明叫佢 ...

咁又真係會燥底,好似完全唔了解自己個B咁,你仲已經搵晒資料畀佢,我諗下次要拎原罐叫佢落去買

複式洋房

cloverliu 發表於 21-7-20 14:29
C6喺湊仔方面真係好重要嘅角色,就算佢乜都唔知都好,如果肯學,又或者肯係我好攰嘅時候氹吓我,都已經幫到 ...

豬,豬到不得了
係大豬定小豬的分別

伯爵府

回覆樓主:

我老公都算係神隊友
當年開奶換尿片都冇乜大問題
唔係話做到好完美,但起碼都肯做,亦做得唔算太差. 當年我要返工嘅時候,佢都會用孭帶抱住個大嘅出街,最勁嗰次孭住個大同奶奶返深圳玩 ,即日來回

男爵府

回覆樓主:

神隊友。當年阿仔bb時,平日我哋返工姐姐湊,放假都係c6負責換片沖涼,我淨係餵奶。宜家阿仔大個,佢都有幫手温書。

複式洋房

BEDL 發表於 21-7-21 15:09
你過獎喇...

我就係放手比c6湊,佢都變成神隊友喇

大宅

小朋友仲係bb果時,我老公係神隊友,換片餵奶好幫得手…
到左讀小學,就變左做豬隊友,咩都係我跟

首頁

尾頁

跳至