婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Ended. Thanks to delete.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你們經濟如何?能否知道個女人有冇吹水?
如果你地而家賣,斷估你們一定分5到。5賣, 搏變成遺產大家一起分。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 21-7-22 20:19
你們經濟如何?能否知道個女人有冇吹水?
如果你地而家賣,斷估你們一定分5到。5賣, 搏變成遺產大家一起 ...

我地經濟一般,1個人揾錢,4個人食,每個月勉強夠用

我地好少同個女人接觸,但個女人鄉下好有錢,曾經有講過如果政府出售公屋,佢可以一炮過俾晒

但62話就算賣唔賣樓,佢自己連身後事既錢都無,叫我老公去佢公司攞恩恤金做後事

搞到成件事好奇怪,真係諗唔惦,所以放上網問下大家意見

男爵府

牛年勳章

回覆 Dannic 的帖子

層樓寫你62名?如果佢唔同意第二任太太唔可以代佢揸主意個喎。

複式洋房

Chloe199401 發表於 21-7-22 21:03

層樓寫你62名?如果佢唔同意第二任太太唔可以代佢揸主意個喎。

層樓係得我62個名,我62都同意左話賣,無啦啦有日同我老公講話放緊盤啦,賣左之後搬去第二任太太間公屋

男爵府

牛年勳章

咁你62自己都覺得自己時日無多同意左賣,勸得到勸下佢,
勸唔到都無辦法。

複式洋房

Chloe199401 發表於 21-7-22 21:15

咁你62自己都覺得自己時日無多同意左賣,勸得到勸下佢,

我哋都係咁諗,但佢都好堅決下,好似中咗降咁~
我地係擔心佢俾晒賣樓啲錢俾第二任太太種生機/祈福黨/寶藥黨,到時錢又無,屋又無

大宅

回覆樓主:

無得諗架啦~你地只可以表達你地既擔心(例如呃走啲錢然後趕佢走...)
如果提過62又唔聽,都冇野可以做。
將來身後事,只能簡簡單單處理。

複式洋房

雞蛋公主59 發表於 21-7-22 21:36
無得諗架啦~你地只可以表達你地既擔心(例如呃走啲錢然後趕佢走...)
如果提過62又唔聽,都冇野可以做。
...

我就已經放棄無做任何野,係我老公有試過講,但62好堅決,話決定咗唔會變,搞到我老公好不孝,忤逆佢爸爸咁

公爵府

牛年勳章

Dannic 發表於 21-7-22 22:05
我就已經放棄無做任何野,係我老公有試過講,但62好堅決,話決定咗唔會變,搞到我老公好不孝,忤逆佢爸爸 ...

你c6仲有冇兄弟姊妹?同62可以傾到計?

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

複式洋房

Carol999 發表於 21-7-22 22:17
你c6仲有冇兄弟姊妹?同62可以傾到計?

有個妹,結左婚,同我62一齊住,但62上個月知道自己個病之後,成日過第二任太太度,好少見到面

男爵府

Dannic 發表於 21-7-22 19:50
62上月得知有末期癌症,如果唔接受化療,得3-6個月左右,第二任太太日日叫佢唔好咁辛苦,唔好去做化療,又 ...

你地有冇諗多左都係62自己既錢,佢鍾意點咪點。始終平時日堂係太太喺身邊照顧佢,唔係仔女,冇人話錢係要奉旨留俾仔女。可以提,但只可以提一兩次,再提連62最後日子都反埋面。

男爵府

第二任太太梗係想你62賣樓,賣左可以係你62度拎曬成筆錢。唔賣既話,你62過左身,你老公同妹就會同佢爭層樓,尤其係你姑仔,同62一齊住緊,肯唔肯咩都唔要就搬走?
不過層樓係你62名,佢要賣都冇人阻到。我諗佢又唔會比人趕走訓街既,如果真係剩返幾個月。

複式洋房

honeybid2 發表於 21-7-22 22:34
你地有冇諗多左都係62自己既錢,佢鍾意點咪點。始終平時日堂係太太喺身邊照顧佢,唔係仔女,冇人話錢係要 ...

其實我地無諗佢會分俾邊個,就算佢比晒第二任太太都無所謂,只係希望佢會留個錢做後事

呢個第二任太太係無照顧我62,佢自己同前夫有仔女同外孫,平時要照顧佢地,係我62上去食飯加多雙筷,62近幾次入院,佢都唔會去陪佢,探佢

伯爵府

Dannic 發表於 21-7-22 23:28
其實我地無諗佢會分俾邊個,就算佢比晒第二任太太都無所謂,只係希望佢會留個錢做後事

呢個第二任太太係 ...
咁你同你老爺講, 賣咗層樓, 可以立定平安紙 ,留返一些錢做後事 。

複式洋房

c27cheun 發表於 21-7-22 23:17
第二任太太梗係想你62賣樓,賣左可以係你62度拎曬成筆錢。唔賣既話,你62過左身,你老公同妹就會同佢爭層樓 ...

我姑仔已經搵左樓租,我62都立左平安紙,應該唔會有爭掛,真係唔知,我聽得老公講62都話無人知平安紙點分,佢用完舊錢,有剩就有得分

複式洋房

cathngai 發表於 21-7-22 23:33
咁你同你老爺講, 賣咗層樓, 可以立定平安紙 ,留返一些錢做後事 。

我老公話佢立左,但無預錢做後事,仲叫我老公去佢公司攞恩恤金做,如果恩恤金唔夠,就叫佢地兩兄妹加第二任太太夾錢

伯爵府

到時唯有睇餸食飯,小有小搞大有大搞。

複式洋房

cathngai 發表於 21-7-22 23:43

到時唯有睇餸食飯,小有小搞大有大搞。

係阿,希望到時唔好搞到咁難睇

複式洋房

62上個月走咗,最後第二任太太無俾62係佢自己屋企度住,驚搞到佢間屋變凶宅,不幸之中的大幸,62間屋未有人接手,可以有屋企返…..

第二任太太一知道老爺走咗,白事都未做完,就攞把梳黎做分梳儀式…..

一對夫婦,如果丈夫先行離世,太太可在大殮時進行一種叫「分梳」的儀式。堂倌會嚷她站在棺木尾端,讀出分梳的對話,然後大力拍斷一把木梳,這代表妻子向其先夫及當門的祖先表示自己已回復單身,將來可再作嫁娶,之後兩門祖先便沒有衝突了。

首頁

尾頁

跳至