0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近岩岩開始產後復工,女上司係中年單身婦女,我都明佢唔明白有小朋友係咩感覺或者唔知母乳對小朋友黎講有幾好,但你都唔好下下唔鍾意到出哂面…

我其實已經係咁搵唔係工作既時間黎泵,特登提早番工泵一次,食晏拿拿聲食泵多次,要OT既話就本身辦公時間完左就拿拿聲泵泵完又開工,但佢完全係我放d奶係雪櫃都阻到佢咁…(我已經用密實盒入好先放雪櫃)

其他同事唔係後生女就係男人,大家都唔係好明,次次去泵奶都俾人望住又好似計住我泵幾耐咁…唉

其實本身奶量都唔係多叫做岩岩夠,咁樣咁大壓力更加又開始少奶,真係想直接奶粉算…

男爵府

睇到都覺得慘…我自己試左幾日人奶就放棄左,我覺得人奶媽媽真係好利害!如果覺得辛苦同唔夠奶其實補奶粉都唔洗自責,加油!

別墅

你完全無做錯,唔使理佢地咁多,你用自己時間想做乜都得,又無影響工作,唔好理佢地

禁止訪問

複式洋房

何里玉 發表於 21-7-22 21:19
睇到都覺得慘…我自己試左幾日人奶就放棄左,我覺得人奶媽媽真係好利害!如果覺得辛苦同唔夠奶其實補奶粉都 ...

其實番工都預左會少奶,不過冇諗過仲要咁受氣,要慢慢搵下補咩奶粉好…

複式洋房

ting3e 發表於 21-7-23 00:23
你完全無做錯,唔使理佢地咁多,你用自己時間想做乜都得,又無影響工作,唔好理佢地
...

好難唔理,有時d面口真係好難扮睇唔到…如果母乳更普及就好,我唯有同自己講咪補奶粉囉,樽又可以洗少好多,番工又可以帶少好多野,唔係都冇計

複式洋房

cacalj 發表於 21-7-23 16:29
公司有呢D上司就唔好理佢啦,真係大壓力就補住奶粉先,因為佢壓力愈大奶水就會愈少架啦,可以試下補aptamil es ...

其實我都有驚補完奶粉我奶量會仲少,不過算啦咁既情況我諗我都堅持唔到番工泵奶幾耐

禁止訪問

禁止訪問

大宅

女上司係單身中女又好鍾意做野的話,通常睇咩都唔順眼,唯有盡量餵,平時餵奶粉,放假就埋身餵,我都有補illumx organic比bb飲,無激素係入面比較天然,最緊要係bb健康,食得訓得就ok,返得唔開心的話之後睇下有冇機會再轉工又或者轉部門囉

大宅

千奇唔好似外來既野影響到自己,見你有哂心理準備會少奶,已經好欣賞你,要有個心態係人奶唔夠可以幫奶粉,同埋奶粉營養都好好,你個人就會放鬆好多架啦

大宅

仲記得我當年放完產假返工,都係泵左兩個幾月就斷左奶算。
不過我就無上司同同事用呢d 面口對我,但自己都係覺得太辛苦。
每日出門前泵一次,要到lunch time先可以再泵,隔左成6-7個鐘。
之後又要返到屋企先可以再泵。頂唔順

大宅

明白你感受,加油呀

首頁

尾頁

跳至