自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小c子 發表於 21-8-2 00:55
可能佢成日一個人冇乜世藝
覺得好無聊 所以有啲唔開心
你地可唔可以俾啲佢能力範圍做到既「任務」比佢做
佢連煮野食都嗌攰(煮野係佢興趣之一),我都驚佢真係身體唔舒服,所以頭先乜都冇迫佢,even想佢食多啲。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:47
老爺走咗廿幾年喇,近呢幾年都有幾個老友仙遊,同緊自己其中一個囝(冇結婚)同住。個個囝都勁錫阿媽架。

...

會唔會呢排冇keep住食抗抑鬱藥?

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 21-8-2 01:03
佢有興趣打麻雀,可買部平板俾佢玩下games.

她家附近有冇日間長者活動中心,起碼你叔仔返工都有人睇住佢,米 ...
佢另一個囝都有話要買部新手機俾佢,但佢話唔想學野,我話可以隨時同啲孫視像面對面傾偈喎,可以見到啲孫,佢都話唔要唔肯學。

奶奶本身內向低調,唔多鐘意同出面人social,咁多年都係同佢果幾個由細識到大既姊妹玩開,依家佢都冇乜社交。不過長者中心可以考慮吓,睇佢肯唔肯玩。奶奶太文靜。

伯爵府

回覆 ~仔仔媽咪~ 的帖子

你哋啲奶奶有你哋呢班好新抱,真係佢哋嘅福氣

水晶宮

ahmi 發表於 21-8-2 01:10
會唔會呢排冇keep住食抗抑鬱藥?
我都有咁懷疑,所以頭先我幾歹睇住佢食埋葯至走。不過好耐之前佢鈉低入院,醫生試過停佢抗抑鬱葯,見識過佢唔食葯果個款,又好唔似依家咁樣喎。。。同埋佢唔知自己一路食緊,一路都以為係維他命丸嚟。同埋佢平時都好主動自己按時食葯。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 01:15
我都有咁懷疑,所以頭先我幾歹睇住佢食埋葯至走。不過好耐之前佢鈉低入院,醫生試過停佢抗抑鬱葯,見識過佢 ...

但平時佢仔有冇晚晩睇佢食埋藥?屋企冇其他人mon住,佢覺得無乜大不了唔食都唔奇。

我爸早幾年大病之後出院後對咩都提唔起興趣,食咗一排抗抑鬱藥好D至停,藥嘅嘢有必要都要食

珍珠宮

回覆樓主:

唔好經常諗住扭轉佢嘅諗法,唔係活到咁老,就一定想再長命啲,唔係嘅話都唔會有老人家或嚴重病患想安樂死。
咁講唔係話由得佢,係要明白佢嘅想法,唔係只係諗住安慰佢,佢或者想有人聽下佢感受,得佢一個活到90歲,身邊未必有人明到活到90歲係點樣,佢覺得佢孤獨都唔定㗎,聽多啲佢講野,佢唔開心嘅地方。
老人家好容易覺得自己已無用,唔重要,多啲講返佢以前啲叻野,讚下佢,好似對小朋友咁樣,令佢感到自己有存在價值。
盡量比佢食到鐘意食嘅野,無咩益都唔緊要,老人多有病痛,好多後生要老人家戒口好清,但講真唔好聽仲食得幾耐!當然我唔知你哋情況係點,未必係咁嘅。

大宅

回覆樓主:

平常心,自己陪到幾多做幾多,去到90歲就算真係走都夠哂褔氣,有好仔好媳婦 你都要照顧好自己。

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-2 13:27

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

帶下佢去唔同地方行下,郊遊下散下心.....搵野比佢學/叫佢煮返野食,食咗個個都讚好味等佢有個推動力有世藝。

疫情下唔知有無得去半日既老人中心,有既就好好多,同d同年紀既人傾下計或者叫當值社工/護士/醫生了解下佢情況先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:23
搞到我隻佬好擔心,我囝又不知所措,隻佬又旨意我多啲同奶奶傾偈,我又勁驚自己講錯咩會加深奶奶想死既意向 ...

有無check 過係咪老人抑鬱症?厭世係symptoms

男爵府

wan_sosin 發表於 21-8-2 01:31
唔好經常諗住扭轉佢嘅諗法,唔係活到咁老,就一定想再長命啲,唔係嘅話都唔會有老人家或嚴重病患想安樂死。 ...

講得啱

子爵府

想生BB熱投

再多觀察吓,如果都是負面情緒,沒胃口,乜嘢都冇興趣,可能要看一下老人科找一下有冇其他原因,到了這個年紀腦會慢慢地退化,所以因著腦的退化會出現一些不同的行為。如果能及早查清楚,對身邊的人也會比較知道該如何去幫佢照顧佢。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 00:47
老爺走咗廿幾年喇,近呢幾年都有幾個老友仙遊,同緊自己其中一個囝(冇結婚)同住。個個囝都勁錫阿媽架。

...

咁其實應該提早覆診,係時間要調較下D藥喎

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-2 13:37

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你要安慰佢真係非常難... 可能只聽佢呻好過話仲有佢可以陪成班後輩, 佢唔會聽得入耳, 如果佢覺得冇人認同佢仲麻煩. 佢係咪冇細藝野做? 我都覺得搵d 長者活動中心之類既地方, 俾佢搵d 老人朋友會好d. 如終我地唔會明佢既感受, 同齡同經歷既人至會明白.

公爵府

回覆樓主:

我阿麻都係咁,唔知實際幾歲,80尾至90頭啦,同仔新抱住,仲有其他仔都住得好近,成日都見到,但因為成日搵唔到佢至愛果粒男孫,就無啦啦打俾我講呢d野,我都唔知可以講咩。

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-2 13:42

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-2 01:15
我都有咁懷疑,所以頭先我幾歹睇住佢食埋葯至走。不過好耐之前佢鈉低入院,醫生試過停佢抗抑鬱葯,見識過佢 ...

醫生是否私家?可以安排覆診看是否需要調藥。
我有老人家不同藥及分量可以效果很大差別,個個病人未必一樣,醫生都是按情況試。

不過按你所說,你老人家年紀一路大,有這個想法也好正常,特別是覺得不想拖累後人。我有九十幾的老人也有幾年常常掛在口邊。
我們也沒有特別應對,負面野無謂討論,沒有結果,做最實際。大家只是定期探望,輪流陪出去商場,郊外,大家都高興。老人家見到孫也特別開心。

不過工人可能要考慮請了,說是幫同住的家人,不只是為她。所有老人家,初時都不習慣工人的,也可能會好多羅嗦,需要時間磨合管理,慢慢習慣。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

呢D時間
冇事都有抑鬱
何況平時有底
但係咁
個人認為尋死的真係行動左
吾會開口日講夜講
真係生活太無方向
又無世藝
不如試下買D吾太複雜既食材
話仔孫想食
陪佢一齊做
慢慢重燃返樂趣

男爵府

會唔會係情緒病??

男爵府

老人家都會有抑鬱症,如果佢已經食緊藥,你地要同醫生講返,睇下需唔需要調整藥量。
佢地望住啲親友一個個走先過自己,後生搵食都未必可以成日陪住自己,就會感覺孤單,有啲老人家會覺得自己係後生嘅負累,你地只可以同佢傾多啲,搵出佢心入面覺得嫌命長嘅原因,再針對性開解下佢。
不過樓主你已經好叻,又好孝順,希望你奶奶會明白

公爵府

2023年兔年勳章

funseller 發表於 21-8-2 00:28
我阿嫲當時都係咁,90幾歲見住D老友記一個一個走,凈返佢一個,甚至仔都走左兩個,其他D仔女年紀都大,身體 ...

係架,成日都話阿邊個街坊前日仲同佢飲茶。又移民左。

係香港咁嘅環境,生活只係折磨。

首頁

尾頁

跳至