0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

轉全奶粉後到底應該餵幾多先至夠?同樣份量有時食唔曬,有時唔夠食,都唔知點餵好!

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 Nora333 的帖子

通常我都係睇bb重量決定,醫生講過大概一天奶量係 kgx150ml~~我b 飲緊皇家美素幾creamy 飽肚d 無話時飲得多時飲得少情況

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

我都係餵同樣份量先,食唔晒時會俾BB抖10分鐘後再餵,如果唔夠食會再開多一安士俾佢,真係再唔夠先至再加

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我參考返皇家美素奶粉罐上寫既份量或者衛生處本書仔咋。如果剛剛轉奶粉,比d 時間BB適應下,只要keep 住有濕片,就不須太擔心。

別墅

Nora333 發表於 21-8-11 10:36
轉全奶粉後到底應該餵幾多先至夠?同樣份量有時食唔曬,有時唔夠食,都唔知點餵好! ...

初生食量時多時少唔出奇,最緊要係腸胃適應到就得喇!BB肚餓自然會叫,我同上面啲媽媽一樣都係畀皇家美素個女食,食得好好仲好長肉

別墅

回覆 傻豬仔包 的帖子

我仔都係食呢隻 食到佢肥肥白白 初生飲幾多真係好睇BB佢自己飲幾多

別墅

可以參考奶粉罐上面嘅份量,bb嘅胃口會隨時改變,冇話固定要飲幾多,如果bb飲得好、有便便、體重跟上就冇問題,不用太過執著份量多少,bb飲完還想飲,你都可以係下一次加量比佢

複式洋房

多謝各位指教

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

餐餐奶量都唔會完全一樣,就好似我阿三咁,我係泵人奶出嚟俾佢,佢有時飲晒,有時飲唔晒要倒最緊要每日濕片夠一定數量,小便唔係茶色,退黃進展理想,增磅正常就得。

首頁

尾頁

跳至