自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

kiuzoe 發表於 21-8-19 17:33
我兩個小學都冇補習
今年都冇報任何興趣班
幼稚園嗰時報過phonics同畫畫

Phonics 我覺得好有用呀,我女學咗2年phonics. 英文默書次次100分,仲要溫得好快就識串。而且學完phonics 講英文啲發音好準

男爵府

testher 發表於 21-8-19 12:54
我發覺而家學野好貴,我小朋友學課外野加補習都要$6000-7000個月,音體藝都已經佔$4000 。 其實係咪而家個 ...

淨我仔都一萬,乜都俾佢試下,搵到佢既興趣就會慢慢cut晒佢冇興趣既班。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

testher 發表於 21-8-19 17:22
咁肯自學幾時都好過去補習

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

回覆樓主:

除咗學費,預一萬興趣班補習走唔甩

大宅

testher 發表於 21-8-19 12:54
我發覺而家學野好貴,我小朋友學課外野加補習都要$6000-7000個月,音體藝都已經佔$4000 。 其實係咪而家個 ...

大嗰個升中之後,減少咗好多興趣班,補習,依家每個月4千元以內。
小嘅升小六,要補習+興趣,6千元左右。

男爵府

twobirds 發表於 21-8-19 18:05
兩個仔讀幼稚園及小學階段,學費加興趣加補習真係好甘,加埋可能過4萬一個月
大嗰個升中之後, ...

咁你4萬真係好誇張,你間學校學費幾錢? 國際學校?

水晶宮

回覆樓主:

我仔私補加專科補每月要$3xxx

大宅

testher 發表於 21-8-19 18:07
嘩咁你4萬真係好誇張,你間學校學費幾錢? 國際學校?
...

兩個加埋呀!當時大嘅讀私小學費4千幾5千咁上下,細嘅讀冇學券幼稚園也是4千左右

細嘅6歲前做感統訓練,言語治療,好彩升小之後唔使做啦!加埋興趣班,還有升中呈分時補習呢!兩個加埋3萬元左右其實唔係好多

學嘢真係貴精不貴多!

伯爵府

testher 發表於 21-8-19 17:35
Phonics 我覺得好有用呀,我女學咗2年phonics. 英文默書次次100分,仲要溫得好快就識串。而且學完phonics ...

冇成效嘅意思係我小朋友吸收能力不足
我自己都覺得對英文串字係好有用
所以當初先畀佢哋去學
而家就唯有自己教返

男爵府

twobirds 發表於 21-8-19 18:26
兩個加埋呀!當時大嘅讀私小學費4千幾5千咁上下,細嘅讀冇學券幼稚園也是4千左右

細嘅6歲前做感統訓練, ...

所以香港生仔真係好貴,除非對小朋友無要求,又或者小朋友天資聰敏,否則都係會俾佢學下其他技能加加埋埋又一萬幾千走唔甩

男爵府

kiuzoe 發表於 21-8-19 18:38
冇成效嘅意思係我小朋友吸收能力不足
我自己都覺得對英文串字係好有用
所以當初先畀佢哋去學

可能係教學方法都會有影響,未必關小朋友吸收能力事,我小朋友係學RWI , 未學之前有半年學jolly phonics ,可能套方法唔啱佢,學半年見無起色就轉上RWI , 轉RWI 見到成效就keep住讀

珍珠宮

回覆樓主:

體藝已經8千,未計補英數 ,主要係學樂器好貴
我成日叫佢上堂留心啲,希望唔駛科科補習

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

高中 around $17000
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我個小朋友先一歲嘅,每個月都洗萬幾上playgroup, 音樂班同游水

覺得只會越大越貴

公爵府

twobirds 發表於 21-8-19 18:05

兩個仔讀幼稚園及小學階段,學費加興趣加補習真係好甘,加 ...

都唔係嘅,我幼稚園階段都俾小朋友學得好雜,升小就揀定一體一藝精學,有時真係未試過唔知有冇興趣、適唔適合。

公爵府

esmehouse 發表於 21-8-19 18:47
高中 around $17000

咁貴?全私補嗎?我成日憧憬升中後開支可以減少….

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

feifei_baby 發表於 21-8-19 18:56
咁貴?全私補嗎?我成日憧憬升中後開支可以減少….
基本上小學時個個月已經 $10000,初中 $12000,私補、大班都有
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆樓主:

36xx/月

男爵府

bettyc123 發表於 21-8-19 18:54
我個小朋友先一歲嘅,每個月都洗萬幾上playgroup, 音樂班同游水

覺得只會越大越貴 ...

萬幾蚊playgroup 幾錢一堂? 日日上?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

2個小朋友冇補習。
2個學畫,
大女學琴,
平日參加JPC and 小童群益會活動,做下義工。

首頁
23456...8

尾頁

跳至