跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

Re: 住在馬鞍山-2003年生寶寶的媽咪

HI, 各位靚媽 :
祟真上午班真係FULL番喇, 佢話D人都交曬註冊費~~
我今日請左下午假陪嘉意上第一堂會所個PLAYGROUP,
之後去左康傑同綠茵(海濤居), 我最終選呢兩間去睇,
因為我要依賴我99接送囡囡, 所以一定要就腳o既, 最終
我地決定會申請康傑, 因為佢校舍大, 活動空間多, 感覺
企理乾淨d 咁~~兩間比較, 綠茵真係細好多同侷促~~

heib : 太陽島係沙田, 你諗住俾囡囡搭校車呀? 放心ga
喇你?

summer : mug 呀洋洋咁鬼靚仔 :lol: o係邊樹映ga
d 相?

大宅

hinhinmami : 你去左綠茵參觀未? 比起康傑, 佢真係
麻麻地~~個位置又騎呢, o係度類似防火門後面, 怪怪地(不過佢可能有第二個入口都未定o既.....)~~

carries : 放心啦咁你~~

大宅

各位媽咪

我和老公都生病了
昨天兩個人都去看了醫生
順便帶洋洋去打水痘針
他很勇敢
沒有哭呢

也問了醫生洋洋半夜起床的問題
他可答得有趣
他問:
洋洋是否身體不舒服?
我說:
不覺得他有什麽不舒服。
他說:
沒有不舒服就是沒有病
我是負責看病的

他大一點就會好了

哇!!!!!!!

什麽方法都用過了
晚餐餵到他吐
晚餐少吃一點

他現在還喝夜奶
而且喝8盎司呢!

看來只有等他長大才會改過自新了

現在

兩公婆都病了
在家還戴口罩
洋洋看著我們
直笑

一嵗多的孩子

男爵府

Summer123
唔洗禁

民房

hinhinmami,
我住新港城,Anthony返BoxHill,返學搭馬鐵,MOS至恒安,一個站,好方便,放學慢慢行返屋企(around15-20min.),都ok啦。你住翠雍,馬鐵烏溪沙站可以嗎?如果唔係行太遠,搭兩個站,都ok丫,你可以考慮下。

CCW,
我之前都考慮過幫Anthony報康傑,但最後選BoxHill係因為我發覺佢對英文興趣大D,(如看同一套Cartoon,中文佢唔多有興趣但英文就很投入,會跟住唱跟住跳),BoxHill以英語為主,相信佢會比較容易D適應同開心D。我都聽講(未Visit過)康傑校舍大環境好有天台(可以種菜),而且校長、老師、校工都很友善,小朋友學到禮讓、分享,讀得開心,老師亦會照顧及跟進小朋友的情緒問題同訓練自信心,所以相信你個嘉意豬都會讀得開心

Summer,
Take care, hope you & your husband get well soon and be careful, don't make 洋洋sick.

民房

heiB,

好呀!下次聚會就在MOS體育館的兒童遊戲室。

Carrie

csokchoi
你仔仔好叻,唔哭.MOS體育館的兒童遊戲室真係好好.下次聚會就在這裡.

大宅

我也開始在找學校給洋洋了
目前好像BOX Hill地理位置較優
離我的家裏近
所以.......

但是
其他學校也可以考慮的

是的
洋洋的照片實在studio拍的
還沒有上載
因爲
太忙了

上載了
你們在進洋洋的相簿看看

大宅

各位媽咪,我忙了整天,終於可以上BK八下 :lol: 直至目前為止,我幫囝囝共報了三間幼稚園,就是康傑,祟真和合一堂,康傑話明到囝囝歲半先in,合一堂就全冇回音 祟真已知是waiting list,機會不大,所以想報多間安心D.綠茵我有去睇過,我這個路盲找了兩次先摸到入去,佢地D職員都幾有禮貌,比左Dpamphlet 我,叫我了解下先拿報名表,因為要收20蚊,所以我沒有即時拿表,現在諗諗下,想報名因為囝囝始終細,返綠茵應該最方便.我的情況是完全沒有老人家幫手,完全依賴工人,所以要找條簡單的路線 :cry:
Summer,你和洋洋Daddy好番未呀,洋洋影的相很靚,我冇帶囝囝去影樓影相,因為hinhin豬這個百厭星一定周圍走,搞亂檔.你個醫生說話的style好似容立偉,係唔係那個急口令醫生
好了,talk to you all later

別墅

我都幫ivan報了合一堂, 但未有消息interview. 現在考慮讀全日班, 還是半日班? 大家有何意見?

好多人話威寶(國際班), 合一堂, 綠茵(海濤居)都幾好.

Summer:

洋洋越大越靚仔. 你和老公要保重.

大宅

Hinhinma,

你真聰明

就是容立偉

他還行嗎?

謝謝各位媽咪

洋洋的寫真集很快就會擺上相簿了

到時你們再看看

謝謝

大宅

Summer,
囝囝只看了容立偉一次,那次是因為流鼻水,而bk有不少媽咪都話容好,我就試下啦.容醫生一看hinhin就話他鼻敏感,不是傷風,所以主要比敏感藥佢,而我又問了一些silly questions,比佢'疾',後來hinhin吃了藥完全沒有好轉,所以就冇再幫襯啦!
但容醫生確實口碑好,洋洋打水痘針幾錢?
ITMOM,
我諗住報半日,全日驚BB唔習慣,同工人味好得閒 :mrgreen:
heiB,
你記唔記得我話幫hinhin報了Twinkle Tots一月八日試堂,結果我改變了主意,幫hinhin報了朗研社playgroup,在沙田偉華中心上堂,星期六下午,十堂$1230,一月八日就開課啦.
CCW,
翠擁的playgroup如何?可惜hinhin太細,唔受佢玩 :evil:
Carrie,
你就好啦,安落晒lor

大宅

我老公今日交左form 俾康傑喇, 佢地話要2月尾先interview, 我仲以為會好快tim….所以我應該會搵多間做後補, 或者sat. 會去綠茵(馬中)同威寶睇睇~~

summer : 好番未呀你? Take care~~
hinhinmami : 個playgroup 都ok, 第一堂上就亂左少少lor, 我都有向會所反映有o羊可以改善下~~不過咁平, 比佢地柴娃娃玩下都好過成日o係屋企~~唔記得你囝囝幾大tim﹖
嘉意都有讀過朗研社, 不過係o向太子o個到上堂, 我覺得d導師對小朋友好有愛心, 真係對教育好有熱誠, 值得推介~~你上完第一堂話我知係邊個miss 教呀~~

大宅

就是容立偉
唉!
他還可以啦!我自己都轉看他了。
水痘針400

各位媽咪

我們什麽時候再見面啊?

大宅

各位媽媽

我終于把去年的照片作出一些整理
還有洋洋最新的寫真集也放上去了
好?壞?你們看再説了

不過現在要幫孩子拍照
可是不簡單
洋洋老是要跑來跑去
對攝影師真是一大考騐

我自己就覺得一年拍一輯照片蠻好的
畢竟孩子大得好快

如果
你們有興趣拍
可用我的號碼做推薦人 722
他們的電話:23772087
地址在佐敦地鐵站附近
380元
包36張—3個造型的4 R照片和底片(我覺得造型是少了一點)
還有
2R - 10
5R - 2

大宅

Summer,
看了洋洋的靚相,你仔仔真帥,不過造型多D就更加錦上添花啦 也看了洋洋的東京之旅,我們有計劃今年暑假去日本旅行,想請教你洋洋在日本的飲食和洗澡怎樣解決.在聖誕期間,我們帶了hinhin去澳門,這是他第一次出門,你可能會恥笑我,這次我帶了工人,香港的水,電水煲,被....結果一大箱行李,但只去兩天,很辛苦,不過hinhin表現得很開心,咁就抵番晒lor!差點忘了,在澳門我們用花灑替hinhin沖涼,他很驚,大哭大叫,但在家他也有用花灑,就無事,點算

民房

各位媽咪,
慘啦!我之前咪話比你地知Anthony第一日返學好開心、無喊,但第二日佢已經開始有D喊,第三日就喊喊下訓著左(Miss抱住),第四日(即今日)重慘,連課室門口都唔肯入,係都要我抱,後來Miss抱左佢入去,我聽到佢喊到差唔要嘔,當然Miss一直都有照顧住佢(佢係全班最),放學後Miss話佢今日又訓著左but become better and better。唉!我只係請左一個星期暇,下星期就要返工,唔可以陪佢,真係好想陪佢多D,但...唉...唔做份工又少左份收入,真係無奈。 :cry: :cry:

** 你地知唔知邊隻學習褲平D又ok呀?我而家買Hugxxxs, average almost HKD4.00 each,我覺得好貴呀(返學一定要著學習褲)! **

男爵府

csokchoi
Pampus 好似平d.
咁好笑,喊喊

男爵府

hinhinmami,
朗研社playgroup一班有多少人?

大宅

我去日本就照平时这样帮他洗澡
他也哭
但是几天就好了

洋洋才16个月大
已经去过台湾3次
上海一次
日本一次
平均3个多越出国一次
还不算到我们碧桂园的度假屋呢

我要把他训练成旅行家
好像
我一样
常常周游列国
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hinhinmami 寫道:
Summer,
看了洋洋的靚相,你仔仔真帥,不過造型多D就更加錦上添花啦 也看了洋洋的東京之旅,我們有計劃今年暑假去日本旅行,想請教你洋洋在日本的飲食和洗澡怎樣解決.在聖誕期間,我們帶了hinhin去澳門,這是他第一次出門,你可能會恥笑我,這次我帶了工人,香港的水,電水煲,被....結果一大箱行李,但只去兩天,很辛苦,不過hinhin表現得很開心,咁就抵番晒lor!差點忘了,在澳門我們用花灑替hinhin沖涼,他很驚,大哭大叫,但在家他也有用花灑,就無事,點算

大宅

今日同囝囝上左朗研社playgroup啦,全班只得6位小朋友,導師就有兩個,王姑娘和梁姑娘,阿仔一開始就周圍望,然後就好似一隻樹熊B咁要我抱,唔肯落地,激C我,好在我用D玩具tum佢,下半堂佢表現都算合格la.兩位姑娘都好有心機教,最精彩是講故事,連我隻百厭星都聽到眼定定,唔再周圍走,而有位小朋友就聽到吉吉笑

首頁
12345...24

尾頁

跳至