跳至

首頁
23456...24

尾頁

大宅

Re: 住在馬鞍山-2003年生寶寶的媽咪

今晚去左new town 大眾bookshop on sale
大家注意

大宅

今天整天在家中整理照片
在电脑里面整理起来只是方便多了

我自己就没有把照片拿去冲
怕了!
我以前拍过几千张照片,到要看要整理的时候,真是很费力
不过
我现在也想把洋洋的照片冲出来
一个月选10张左右吧!精挑细选吧!

你们今天好好吗?

男爵府

Summer,
仲未同囝囝找幼兒園,要報名了.
hininmami
合一堂星期六叫我2月1日interview,我叫佢改星期六,現正等reply.你可能會隨時收到合一堂電話了.
聽你講個playgroup幾好.6位小朋友有2住老師跟.有無佢電話,我想check check佢有沒有比我仔仔上的課程,我想仔仔同囡囡一齊星期六在同一centre上課,唔洗我同屋企人走來走去咁唔方便.

大宅

heiB,
朗研社的電話:8105 8686
我仲未收到合一堂電話,你囡囡報什麼班?

大宅

我實在太混了

看洋洋天天在家裏
好像很無聊
最近開始想把他送到學校去

報名?是幾嵗的班啊?

要快!
hinhinmami 寫道:
heiB,
朗研社的電話:8105 8686
我仲未收到合一堂電話,你囡囡報什麼班?

大宅

最近老公在家裏最常講的一句話就是

洋洋看起來好無聊
你跟他玩啦

因爲他自己生病了

我才了解到
孩子已經漸漸地長大
不是像以前那樣
只要吃飽
睡夠了
就可以了

你們會打孩子嗎?

大宅

Summer : 好少會打, 以前試過打下手仔咁, 佢都唔驚o既, 當玩, 仲笑tim~~ 反且有時我唔俾佢做搵d野, 會好嚴肅咁鬧佢, 佢會拍下手哼一下表示不滿, 然後低下頭唔開心咁~~

Hinhinmami : 嘉意之前上朗研都係好like聽故事, 記得有次導師講小蝌蚪找媽咪, 初頭隻小蝌蚪一直找不到媽咪, 嘉意就眼濕濕想cry , 個樣好慘咁, 到最後找到時, 嘉意就拍手好開心咁笑, 當時個導師都覺得佢好好笑, 話佢感情豐富~~

等待驗證會員

HI各位MOS媽咪你地好,我孖女都係03年4月4日出世,家住新港城,諗住明年先比佢地返學,我想問合一堂同BOXHILL係邊到,因我係上年先搬入來,對幼稚園全完唔熟,大家可否介紹一下,TKS.
我地係孖女來架,大孖叫彩妮,细孖叫倩妮.

大宅

m1094:
Boxhill 在聽濤雅苑,合一堂在新港城隔離,你的是孖女,咁係味look一樣,湊得辛苦嗎?

大宅

歡迎所有剛剛加入我們的媽咪

大家好!!!

民房

Hi! all mummies,

My boy still cry (everyday) when he have to get into the classroom. Tue & today, he was cry and throw up before the class start ... I already back to work this week, so that only my mother-in-law '99' and the helper bring my baby to school, my '99' called me to ask if she can bring baby back home (when she saw my baby cry and throw up), I explained to her that my baby must go through this period (start his school life) but '99' said he don't like to go into the classroom. Oh! poor me, I'm in office and '99' said this to me, my heart was flying to my baby immediately, I really want to quit the job and take care my boy by myself but ... $$$ :cry: :cry:

大宅

Csokchoi : 好明白你o既心情, 不過依家你真係要硬住心腸俾佢返, 我相信返多一、兩星期你bb一定會適應的, 小朋友o既適應能力比大人強好多好多~~一係短時期俾佢返住半個鍾 or 1個鍾先, 慢慢再加長~~

等待驗證會員

TO:hinhinmami
其實凑佢地最辛苦係頭一年,到佢地識行識走就無咁辛苦,好彩有印印同奶奶幫手,我媽有時都會來,但就好勞氣成日淨嘢玩又打又咬,佢地兩個唔同樣架,大就塊面肥细,就塊面尖,但磅數差唔多.
我想問各位媽咪如果我孖女明年讀幼兒園咁幾時去拿報名表,同參觀校舍呢?咁朗思國際/威寶/綠茵馬鞍山又好唔好呢?
我地係孖女來架,大孖叫彩妮,细孖叫倩妮.

大宅

m1094,
今日帶左囝囝去海濤居綠茵交表同埋interview,這間隨時都可以參觀,不過要預先打電話同最好下午wor.雖然間學校細D同舊D,但囝囝好似幾鐘意,仲kiss左in佢個miss一啖,結果收左la,威寶open day過左好耐la,你可以打電話問下,間學校好大,仲有戶外遊樂場,不過我比蚊咬左幾啖,所以冇報lor!

大宅

各位媽咪

我昨天帶洋洋到馬鞍山新開的體育館,真是好!還有圖書館呢!
談到孩子入學
我覺得好像要和他以後的學校接軌
如果
他以後要讀本地學校
他現在應該讀英文幼兒園
如果是讀國際學校
現在
應該讀中文幼兒園
你們的看法,怎麽樣呢?

複式洋房

summer123,
Yes, the sport centre is very good as there is a children's playroom inside. Did the library open already since I want to bring my son to the library more often if it is open.
I'm still not able to decide whether traditional school or international school for my son at this moment. So I just want to put him in nursery in Ma On Shan and maybe, think about it later when I choose the kinder. As I know you are already an international school teacher, what's your opinion of international school? And, do you have any idea regarding the Phoenix (under construction outside Vista Paradiso)?
I plan to visit the various nursery in MOS within these two months so that I can make up my mind which one I'll choose for my son.
Hope to join your next gathering.
siupopo

男爵府

Hi m1094
我也是住新港城.我囡囡是2003年2月出世.有時間一同到新港城平台花園玩.小朋爭

大宅

csokchoi,
你的囝囝點呀,希望佢早D適應la,我在這方面無經驗,都唔知可以講 mud,不過好明白做mama的心情 :cry:
heiB,
佢地當然有叫我交留位費la,五百蚊law,話會在第一期學費扣wor
我也去過馬鞍山運動場新開的兒童遊戲室,我地入去時係岩岩開門,剛清潔完有好大陣漂白水味,我個人覺得間房稍細,人太多,小朋友走來走很易有意外,我個仔就跌倒整損左,仲流blood

男爵府

Hinhinmami
綠茵都好快手喎,咁快就收你仔仔,仲要咁早比留位費,又咁貴.如果合一堂收你仔仔,咁點呀?
我又唔覺得個兒童遊戲室細.可能我去的時侯比較少人.上次我去是星期六12:30. 不過你仔仔咁細,你要跟得貼d.

Summer123
我覺得如小朋友上國際學校就給他讀全英語幼稚園,在家補中文.
如上本地小學,小朋友就讀中英文幼稚園,在家補英文.
我有朋友的囡囡讀書前在家同爸爸講英文,同媽媽講中文.之後在中英文幼稚園讀書,回家已不鍾意同爸爸講英文.為了語言問題,同爸爸爭執了一段時間.衣家都係鍾意講中文多d.

大宅

heiB,
照我所知,好多學校都要一早比留位費,錦泰祟真都係,而康傑就要550蚊.合一堂都依家都無信,聽講呢間學校都好高竇,會揀人in,如果係咁我都費事打電話去問la!

首頁
23456...24

尾頁

跳至