跳至

首頁
34567...24

尾頁

男爵府

Re: 住在馬鞍山-2003年生寶寶的媽咪

hinhinmami
由於間間都要留交費,所以只會揀一間心儀的,不會間間都留位.偏偏合一堂又咁遲都未interview,interview完又未必得,好似買大小咁,係咪比佢激死.
我都聽人講合一堂好高竇,但係佢又多人申請,可能學費無咁貴.佢來電叫我2月1日去interview,我叫學校改星期六,到依家都收唔不到回應.學校可能會揀大d的小朋友interview先,因我在另一playgroup聽一位媽咪說,佢仔仔24個月大也是2月1日interview.
打了電話去朗研社,佢話沙田星期六2:30的班已經滿額了,要4:30才有.我約了今個星期日去太子試堂.如果決定再讀要一次過比3個月學費.好可惜,佢無5歲的英文playgroup.

等待驗證會員

TO:hinhinmami
我囝囝好醒喎,仲kiss左in佢個miss一啖,你係唔係比你囝囝今年月入學呀??綠茵(馬鞍山)嗰間都近我,但我覺學費幾貴,同間學校好细,但威寶就遠d,我睇過其他媽咪對合一堂評語,幾好,學費唔係太費,面積又,又近我,我諗會比孖女報合一堂.

TO:heiB
你住第幾座呀?我住K座呀,我得閒都會帶孖女去平台玩吹波波,可能我地見過面架,我细孖又係好鬼惡,有乜新玩具都要玩先,正一惡霸.
你係唔係比你女女讀今年9月綠茵(馬中),但都係得2歲7個月,你唔等06年足3歲先比佢讀?綠茵好嗎?你有無參觀過校舍呀?
我地係孖女來架,大孖叫彩妮,细孖叫倩妮.

民房

All mummies,

My boy is become better (I means his school life), The classroom teacher said he just 'siu siu cry' and no more throw up now, he can join the class activities (sometime), and they will let him try to stay in the class for 2 hrs by next week (now only 1.5hr), will go step by step upto 3 hrs. I really hope that he can settle into the class asap and enjoy it also.

Besides, when is our next gathering ar? At 馬鞍山運動場的兒童遊戲室?

大宅

下個星期六早上大家有空嗎?
地點:馬鞍山體育館遊戲室
時間:1月22日(星期六)早上10點

參加媽咪:

summer+洋洋+洋爸爸

民房

Oh! Too bad, I'm not available on 22/01 am, as I'll go to Boxhill for a meeting (with the principle and classroom teacher) at that time.

別墅

heiB :

"合一堂"有係叫我2月1日帶囝囝去Interview, 我都跟你一樣問她可唔可以改星期六, 她話2月1日是主任安排, 因為29/1和30/1是開放日. 到現在還未覆我.

Summer ee:

22/1媽咪要返工, 所以不能帶我去玩, 我已去過幾次了, 都幾好.

大宅

summer :嘉意逢星期六上午都要出tst返playgroup,
所以黎唔到喇~~
我打算30號去合一堂開放日睇下~~

男爵府

summer123
這星期六,我長週,要上班.不能來.

男爵府

Hi m1094
我係住F座的.由於要上班,我多數星期日才帶囡囡去平台花園玩.平時是我奶奶會帶的.如果合一堂唔收我囡囡,我會比佢讀綠茵(馬中).我想囡囡早些讀書,俾佢學多些

大宅

洋洋媽:
媽咪今個星期六也是長週,而下午又要帶我去playgroup,不能來了,下次先啦
hinhin :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

民房

Today, the teacher said my boy still hitting himself (head) during the class, and his 'talk' is behind other children, I really worry about it ... but he understand what I said and can follow my instruction ... ?-( ?-(

ccw,
how the playgroup, 嘉意豬 enjoy it?

等待驗證會員

我想問吓各位媽咪,馬鞍山體育館遊戲室係邊樹呀?我都想帶孖女去玩呀,TKS.
:lol: :lol:

大宅

ccw,
嘉意豬除了monte vista playgroup仲參加左什麼playgroup,可否分享下

1094,
馬鞍山體育館遊戲室在馬鞍山公園入口左邊新建的室內運動場內 :-P

大宅

Csokchoi, Hinhinmami : 嘉意豬依家除左上會所搞o個個playgroup外, 星期六就返TST 基督教服務處o既幼兒樂園, 佢上親堂都好開心ga, 聽我99講, 返樓下playgroup時, 玩到又叫又跳, 做體操時又”look” 地咁~~而星期六就我帶佢返, 佢都好enjoy 唱歌, 跳舞同聽故仔, 我覺得幼兒樂園唔錯, 因為個導師控制到場面, 教到d 小朋友好聽話坐定定上堂~~有次導師請嘉意出去派o郎o郎比小朋友, 佢真係好認真咁逐個派俾人, 每派完一個佢就點下頭好滿意咁樣, 笑死我~~同埋o個一刻覺得佢好似懂事左好多咁, 有d老懷安慰o既感覺, 嘻嘻~~

等待驗證會員

TO:hinhinmami
THANY YOU VERY MUCH!

男爵府

各位媽咪,
今天同囡囡上Playgroup,老師教家長用以下的方法同小朋友練發音.睇

大宅

heiB,
你囡囡上的又是什麼playgroup?你說的方法要BB識講野先做到,我隻百厭星淨係識lor住隻沖涼鴨仔叫鴨鴨 :evil:

別墅

各位媽咪,
我個Ryan仔係03年10月出世,我想加入你地......
唔知有冇bb返Think or Boxhill playgroup,我想比Ryan仔足18months返.......

大宅

mimiip,
歡迎你加入,你個Ryan仔係03年10月,咁係邊日呢?我hinhin仔都係10月,係10月3日

男爵府

hinhinmami
呢個playgroup是我仔仔間學校辦的.老師學是用蒙特理的教學方法.佢上堂比了一些notes我,叫我回家同小朋友練習.我都在嘗試中.我囡囡(23個月)現在識得跟我講單字,所以我教完佢講動物名後,就扮動物聲同佢玩.
佢現在都會講好多單字,如落地,佢叫地地.果d,佢叫d d,媽咪佢叫咪咪,早晨佢叫晨晨,電視佢叫視視.其它簡單的字有哥哥,水水(音講得唔正),姊姊,奶奶,爸爸,

首頁
34567...24

尾頁

跳至