想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已經備孕超過3年 而家31歲
早幾年做曬檢查 係原因不明嘅不孕 做過一次IUI 失敗收場 一次獎都冇中過 (有時好衰咁諗 俾我中一次但係唔好彩流咗 等我知我係可以陀都好)
keep住睇中醫調理身體 戒口 做運動 身邊一個個咁生 遲過我結婚嘅 個仔都幾歲大
IUI之後一路心思思想做IVF IUI係寶X做 成個打針過程好辛苦 我見冇乜人share打針嘅痛 可能係我太弱 每日都掙扎吉針落肚皮 推藥水嘅過程痛到眼淚係咁標 精神壓力仲大
另一個原因就係覺得自己後生仲有機自己陀到
所以就拖咗幾年 年尾又大一歲 所以都想行動 但中醫叫我三思 話ivf好傷身 成功率又唔係高 失敗之後想自然有更難因為針藥影響
而家好矛盾

大宅

MissSuperdream 發表於 21-8-27 19:03
早幾年做曬檢查 係原因不明嘅不孕 做過一次IUI 失敗收場 一次獎都冇中過 (有時 ...

經濟許可一定做,朋友32開始ivf , 仁安+ 瑪麗私家症兩邊都做,一共放左7次胎,所有雪胎用晒,生晒兩個小朋友,之後佢唔記得晒之前既辛苦

男爵府

MissSuperdream 發表於 21-8-27 19:03
早幾年做曬檢查 係原因不明嘅不孕 做過一次IUI 失敗收場 一次獎都冇中過 (有時 ...

經濟許可,用錢黎買捷徑有咩唔好?每個月既落空/ 心理壓力就唔傷身傷心?
中醫既話,飲凍飲/ 食雪糕/ 食西瓜都傷身架啦,實際上IVF 既藥點「傷」法?IVF 成功率唔高?已經係科學上最高既方法(可以去到5成以上,睇年紀),難道佢有更高成功率既方法?有既佢發左啦....

大宅

經濟OK的話ivf趁後生做,卵子質素好d成功率都高d。

經濟唔容許既可以考慮排政府,食排卵藥做iui先,而家條隊好快排半年左右就做得,如果iui唔得再排ivf。

我幾年前同你一樣諗法,怕打針唔想ivf,諗住身體幾好同m準可以自然懷孕,但無奈地一次都無中過…..而家接近高齡壓力越大,好後悔拖左幾年時間先開始直視問題…..

複式洋房

中醫角度做咩都吾好(emoji)除非佢有比IVF 成功率更高既方法,如果吾系吾洗理佢。
我一開始都好怕打針,宜家系早上我訓教,老公自己攞針幫我打,完全無咩感覺,哈哈

複式洋房

littlefire 發表於 21-8-27 20:59
經濟許可一定做,朋友32開始ivf , 仁安+ 瑪麗私家症兩邊都做,一共放左7次胎,所有雪胎用晒,生晒兩個小朋 ...

放7次胎 你朋友好犀利 我都要下定決心做IVF 唔好理咁多 驚自己幾年後更加後悔(emoji)(emoji)

複式洋房

honeybid2 發表於 21-8-27 21:25
經濟許可,用錢黎買捷徑有咩唔好?每個月既落空/ 心理壓力就唔傷身傷心?
中醫既話,飲凍飲/ 食雪糕/ 食西 ...

每個月嘅失望落空真係好傷(emoji)(emoji) 調理多幾個月 跟住就去行捷徑 唔好考慮咁多

複式洋房

cathyliu1127 發表於 21-8-27 22:33

經濟OK的話ivf趁後生做,卵子質素好d成功率都高d。

我都唔諗咁多啦 一於去馬 唔想幾年之後先後悔
你都加油呀(emoji)(emoji)

複式洋房

O媽 發表於 21-8-27 23:48
中醫角度做咩都吾好(emoji)除非佢有比IVF 成功率更高既方法,如果吾系吾洗理佢。
我一開始都好怕打針,宜 ...

你講得啱 中醫都冇比IVF更好嘅方法 我決定試吓
不過要克服打針嘅障礙(emoji)(emoji)

禁止訪問

複式洋房

我建議jm你就算唔做都可以去雪卵子先, 越後生粒卵都越靚!!

大宅

經濟許可…做IVF. 我遲婚,經過1年都唔中就做IVF. 做第二次先生第一個. 過咗20 個月生第二個(自然)
無乜傷身,食番D好嘢!不過多咗小小白頭髮,但見到有自己小朋友係開心事!朝着自己目標方向睇,覺得值得嘅!
我自己都試過中醫針灸對我唔OK!

禁止訪問

複式洋房

carson1128 發表於 21-8-31 07:33
經濟許可…做IVF. 我遲婚,經過1年都唔中就做IVF. 做第二次先生第一個. 過咗20 個月生第二個(自然)
無 ...

我都驚時間唔等人 打算年尾就去做 多謝你!希望我都可以迎接到我嘅小寶寶

大宅

首先係咪你同老公生育檢查都一切正常?老公幾歲?如果你地年紀都係31歲,而生育檢查一切正常的話,我覺得可以再比多段短時間自己試下先(3個月or半年),或者食排卵藥試下,最後唔得再ivf,雖然話ivf中獎率好高,但對女人都係傷身,試勻曬都唔得先ivf,即使試多一年半載,你地先32歲

大宅

備孕咗三年緊係做ivf啦,唔好浪費時間啦,加油(emoji)!

大宅

我當時備孕加埋做ivf都用咗三年了。
做ivf時29歲 先知自己排卵少,打哂排卵針但受精卵只有7粒,仲要植入第二次先中,所以都係快啲試咗先啦!

大宅

如果你已經用盡努力去試自然但3年都未成功,我覺得要考慮ivf條路。
但如果未盡力,你仲後生,我覺得可以比自己試多一段時間,例如半年到一年甘。
始終其實做ivf都有一定壓力,當然好多人都成功有系呢度有分享,但無成功無分享既例子都唔小。
Anyway…祝你快d有BB

複式洋房

siulam1222 發表於 21-9-3 21:29
備孕咗三年緊係做ivf啦,唔好浪費時間啦,加油(emoji)!

真係要加油(emoji)(emoji) 年尾開始 希望可以迎接到BB

複式洋房

siulam1222 發表於 21-9-3 21:32
我當時備孕加埋做ivf都用咗三年了。
做ivf時29歲 先知自己排卵少,打哂排卵針但受精卵只有7粒,仲要植入第 ...

佩服你可以咁決斷 我真係猶猶豫豫 浪費晒啲時間

首頁

尾頁

跳至