婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我家99一開始個人都仲幾好話自己好開明五傳統,之後開始發現佢原來口不對心,咩都收收埋埋。我同99住有一次我反左我媽度食飯,反到去佢問我沖左涼未,我話係屋企沖左,佢就話呢度先係我屋企。我即刻話二邊都係然後我就無出聲。生完呀女果日因為疫情無得入黎睇就同佢地視頻,99第一句問我你好攰咩? 坐月好彩係自己媽度坐,佢上黎睇呀b二次,二次都五洗手五消毒就抱呀b。仲叫醒呀女話bb朝早五可以訓甘多夜晚先會訓,呀女五知係未嚇親成晚反而訓五好。佢又要我帶呀女去到邊就叫佢名話到邊,但我問好多老一輩嘅人都話大吉利是五會甘叫。
P.s佢係一個好懶五中意做家務屋企垃圾一個星期先dum一次食完啲野要等佢得閒先執廚房垃圾桶放到出虫。我仲點放心個女過去住,我聽日就坐完月啦救命,佢要我反去。

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

你奶奶係比較傳統啲
大家湊b方式唔同好平常,初生bb夜晚瞓得唔好都好平常
叫bb名應該每個鄉下習慣唔同
老人家衛生習慣唔好就更加常見

最緊要你同老公有共識,安排住屋同bb邊個湊
同奶好唔夾最好就保持距離,一家三口自立門戶,基本禮數做足,大家客客氣氣就ok

洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

依家我地未搬到住,我凑bb呀,如果我朝早帶呀女出去反娘家夜晚反去會五會五甘好

洋房

但衛生呢樣野五可以話老人家係平常事就五理,依家係2021年仲要有疫情係未正常人都要注意下。

侯爵府

2021勳章

Kjai415 發表於 21-9-18 11:55

但衛生呢樣野五可以話老人家係平常事就五理,依家係2021年仲要有疫情係未正常人都 ...

唔係話唔理,但衛生意識人人都唔同,普遍老人家欠衛生意識就更常見

唯一可以就係搬同埋多提奶奶洗手

我都係新抱,我當然明難處喺邊,但真係人人衛生標準都唔一樣
近日見過媽媽抱住3個月大bb散步,個個鄰居都可以摸bb面仔/手仔

至於湊b安排,最緊要係你老公支持,你要同老公溝通同有共識,坦白講…問網友意義不大

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

Kjai415 發表於 21-9-18 11:53

依家我地未搬到住,我凑bb呀,如果我朝早帶呀女出去反娘家夜晚反去會五會五甘好 ...

如果係咁,寧願你留在娘家。日日早出晚歸,擺明要避開你99

男爵府

2021勳章

Kjai415 發表於 21-9-18 11:13
我家99一開始個人都仲幾好話自己好開明五傳統,之後開始發現佢原來口不對心,咩都收收埋埋。我同99住有一次 ...

呢度好多新抱都話將來自己會係一個好開明嘅奶奶,信一半都死……….

珍珠宮

2021勳章

唔可以叫bb 名?

男爵府

牛年勳章 2021勳章

Kjai415 發表於 21-9-18 11:53

依家我地未搬到住,我凑bb呀,如果我朝早帶呀女出去反娘家夜晚反去會五會五甘好 ...
即係你同你99同住?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

如果娘家有位,我會拖唔返去,叫c6兩邊走

大宅

叫名我地都有喎,阿媽話一定要,佢直情係每到一個新地點就講一次。 佢係一出院就要我一路講比bb聽而家返屋值啦,搭車喇,搭(emoji)喇 ,講到返到為止。

洋房

回覆 Nbs 的帖子

係要叫bb名話去到邊

洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

係呀最錯

洋房

回覆 藍尾巴 的帖子

我依家就係甘各種藉口

洋房

回覆 GOGOASIA 的帖子

我就係五清楚

男爵府

牛年勳章 2021勳章

Kjai415 發表於 21-9-21 00:53
回覆 kwhkwh 的帖子

係呀最錯
好老實,如果要同99住我一定唔生。 莫講生,婚我都唔結。
唔知道你是寄人定係樓是你有份。如有能力快搬。
一係擺明避你99,但你預左老人家唔鍾意。你要有強大心理質素。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

2021勳章

Kjai415 發表於 21-9-18 11:13
我家99一開始個人都仲幾好話自己好開明五傳統,之後開始發現佢原來口不對心,咩都收收埋埋。我同99住有一次 ...
奶奶講話好開明真係唔好信,我果件都係咁講,後尾相處落不知幾多野都唔合佢心意。
大家相處生活模式大不同,尤其係老人家,好心提醒但唔會聽,唔好諗住改變到佢地。
接受唔到既就唯有搬出去住架咋

大宅

2021勳章

秋天與楓葉 發表於 21-9-18 11:44
你奶奶係比較傳統啲
大家湊b方式唔同好平常,初生bb夜晚瞓得唔好都好平常
叫bb名應該每個鄉下習慣唔同

同意, 同99住真係要接受佢一定有好多習慣同你唔同, 特別係育兒方法
所以如果同99住我唔會生仔, 一定日日睇大家唔順眼, 我請姐姐湊, 全部野自己話事, 長輩有時間就上黎玩下睇下姐姐做成點, 日子過得好幸福

侯爵府

2021勳章

Kjai415 發表於 21-9-21 00:54
回覆 藍尾巴 的帖子

我依家就係甘各種藉口

唔好咁天真,避得一時但可以避到幾時?
有咩問題同老公心平氣和溝通達成共識,依加你一意孤行,有無諗過老公感受?
正路生b前已經要安排好住邊
分房瞓都影響夫妻感情,更何況係分居
bb需要同爸爸建立親子關係,老公都需要學習照顧bb
有無諗過自己咁做好影響夫妻感情?夫妻感情從來都唔容易修補

民房

吾好咁執著, 睇開D, 感少見

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊