時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

kl1 發表於 21-9-22 00:45
所言甚是。佢果啲大和解嘅諗法完全唔可以做領袖,會害死好多守規矩嘅人,會令社會出現不公平現象。
...

佢能力只夠做一個地方官員,冇氣魄膽量去擔起成個政府,呢個女人唔係領袖人才,梁振英俾人用佢女去攻擊,有否係公眾面前示過一分弱?政治人物就係要硬、要狠。

佢一味以為用軟方法去令反對派睇佢台戲,發夢啦!佢地反政府係政治本錢,DNA嚟㗎,退一步,佢地就進一步,勾結外國,冇2019年黑暴,佢仲懵盛盛以為香港泛民冇勾結外國,仲瞓係個冧到。

伯爵府

SandyKL 發表於 21-9-22 10:15
佢能力只夠做一個地方官員,冇氣魄膽量去擔起成個政府,呢個女人唔係領袖人才,梁振英俾人用佢女去攻擊, ...

無錯,佢只識by order做嘢,唔識自己諗應該點做,樣樣都慢人幾拍,失去最佳時機,又唔肯聽其他人意見,攪到香港立立亂

琥珀宮

kl1 發表於 21-9-22 10:19
無錯,佢只識by order做嘢,唔識自己諗應該點做,樣樣都慢人幾拍,失去最佳時機,又唔肯聽其他人意見,攪 ...

唔肯聽意見至攞命,佢更鞏固我信念,女人做唔到領袖,天下太平時,還可以,天下一亂,女人首先自己亂,完全不靠譜。

伯爵府

SandyKL 發表於 21-9-22 12:55
唔肯聽意見至攞命,佢更鞏固我信念,女人做唔到領袖,天下太平時,還可以,天下一亂,女人首先自己亂,完 ...

天下亂更需要一個強勢領導,順勢領導只會令情況更差!佢同貪曾一樣無作為,薯片亦唔適合做領導,佢同貪曾同一類型。

琥珀宮

kl1 發表於 21-9-22 13:01
天下亂更需要一個強勢領導,順勢領導只會令情況更差!佢同貪曾一樣無作為,薯片亦唔適合做領導,佢同貪曾 ...

揭示咗AO嘅不濟,佢地被英國佬訓練出嚟做從官、執行官,所以叫政務官啱㗎,處理英國佬決定嘅事務吖嘛!

中央應該制訂計劃,訓練可獨當一面嘅香港地區官員出嚟。

伯爵府

SandyKL 發表於 21-9-22 13:35
揭示咗AO嘅不濟,佢地被英國佬訓練出嚟做從官、執行官,所以叫政務官啱㗎,處理英國佬決定嘅事務吖嘛!

...

AO原意係好嘅,但請錯咗人就出問題。另一方面,殖民地時代訓練出嚟嘅政務官,中央應該考慮一下應唔應該好好栽培,還是以自然流失方式慢慢取代

琥珀宮

kl1 發表於 21-9-22 14:00
AO原意係好嘅,但請錯咗人就出問題。另一方面,殖民地時代訓練出嚟嘅政務官,中央應該考慮一下應唔應該好 ...

AO都係讀書精英,經驗教訓,文人治港軟弱無能,讀書叻,熟知政府行政又如何?冇膽識冇愛國心係唔足以治港。

我地拭目以待,睇吓明年選舉結果,就會知道中央嘅棋步,好相信中央唔再忽略不管香港。

伯爵府

SandyKL 發表於 21-9-22 18:01
AO都係讀書精英,經驗教訓,文人治港軟弱無能,讀書叻,熟知政府行政又如何?冇膽識冇愛國心係唔足以治港。 ...

我都期待被央協助港官員(有能力嘅),重新治理好香港,令中央、香港甚至大灣區都有好嘅發展,為全世界作出貢獻。

琥珀宮

kl1 發表於 21-9-22 18:44
我都期待被央協助港官員(有能力嘅),重新治理好香港,令中央、香港甚至大灣區都有好嘅發展,為全世界作 ...

珍珠宮

SandyKL 發表於 21-9-22 18:01
AO都係讀書精英,經驗教訓,文人治港軟弱無能,讀書叻,熟知政府行政又如何?冇膽識冇愛國心係唔足以治港。 ...

2017年 主席已特登提示 "為官避事平生恥"。但班子最终都係 ,結果搞左鑊粥出來!!
幸好,後來有鄧局長

琥珀宮

LokYauYau 發表於 21-9-22 20:22
2017年 主席已特登提示 "為官避事平生恥"。但班子最终都係 ,結果搞左鑊粥出來!!
幸 ...

好佩服習主席嘅遠見 香港班官根本黃底,除咗警隊,真正係維持治安,班港獨敗類就係痛恨警隊唔企係佢地果邊,如果連警隊都變節,解放軍出手,後果不堪設想。

患難見忠誠,一場暴亂,有得有失。

男爵府

開心吸收勳章

Celine524 發表於 21-9-18 13:43
希望她做多五年
純粹主觀想,估不到今大反應

我個人認為換人會更好,好多更適合的人做,但并唔係林太

伯爵府

SUKI20062014 發表於 21-9-23 13:59
我個人認為換人會更好,好多更適合的人做,但并唔係林太

佢憂柔寡斷唔能夠做最高領導

珍珠宮

回覆樓主:

真係唔好啦

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

林太只能夠做下屬, 做執行者.
做領袖佢真係唔得, 太離地.

男爵府

如果中央比林鄭連任, 我覺得等於會漸漸放棄HK. 中央GE意思就係幫你執返好個底, 做埋保護屏障之後, 就由得你HK自己鐘意上進又好, 躺平又好, 總之唔亂就算.

加上近日大灣區有大計劃, 有可能會慢慢取代HK. 其實都唔難, 而家HK優勢只余醫, 法律, 和金融開放. H
我住種花家

大宅

覺得佢太剛愎自用,有能力、有主見係好事,最弊佢冇能力,又唔肯聽人意見

阿爺提點佢,佢又唔醒目,到阿爺落order,佢又唔服氣

首頁

尾頁

跳至