家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人買呢隻基金,可以話個個月都派錢

別墅

ying9999 發表於 21-9-20 14:46
宏利MPF有冇得買哩隻基金呢?

子爵府

ying9999 發表於 21-9-20 14:46

我有買,係個個月派息,不過而家在高位,有機會賺息蝕價

子爵府

回覆 ying9999 的帖子

不少基金都月月派息,不過不會在保險公司買,挷幾年。我在銀行或股票行買,安聯收益基金我有買,每月派息,價位也有升。

大宅

CheungKeeKee 發表於 21-9-21 16:36
回覆 ying9999 的帖子

不少基金都月月派息,不過不會在保險公司買,挷幾年。我在銀行或股票行買,安聯收益 ...

所謂 月月派息
點樣知情 資產 唔會 倒蝕 ?

子爵府

回覆 mkid 的帖子

你在月結單,或上網查基金價格,相比你買入的價位,看看會否收利息但價位跌了。其實跟買股票一樣。

大宅

CheungKeeKee 發表於 21-9-23 12:14
回覆 mkid 的帖子

你在月結單,或上網查基金價格,相比你買入的價位,看看會否收利息但價位跌了。其實跟買 ...

我其實想問基金資產非常不透明
相比之下
點解唔買股票 ?

子爵府

mkid 發表於 21-9-23 14:39
我其實想問基金資產非常不透明
相比之下
點解唔買股票 ?

也有買股票,但多年沒有買了。比較難選到優質的公司,股市波動大,個別板塊突然出事。基金投資在多間公司,投資在不同行業和地區,分散風險。

大宅

CheungKeeKee 發表於 21-9-23 20:53
也有買股票,但多年沒有買了。比較難選到優質的公司,股市波動大,個別板塊突然出事。基金投資在多間公司 ...

基金嘅致命傷係所購入嘅資產,
冇透明度
唔知買咗d乜

好話唔好聽
其中亦可能包括恆大嗰啲有問題嘅債券呢 !

大宅

CheungKeeKee 發表於 21-9-23 20:53
也有買股票,但多年沒有買了。比較難選到優質的公司,股市波動大,個別板塊突然出事。基金投資在多間公司 ...

點解唔考慮
股市裏面
唔同版塊既 ETF ?

一樣可以分散
行業
版塊
個別公司嘅風險

別墅

現時市面其實好多私募基金
買嘅嘢都係香港龍頭公司嘅債券

一年就拎得走冇認購費用
每年仲派緊八厘以上

不過入場費有啲高
但就保你本,冇價格風險

大宅

leong3020 發表於 21-9-24 00:38
現時市面其實好多私募基金
買嘅嘢都係香港龍頭公司嘅債券

買高息ETF 股票仲好喇
ETF 揸嘅派息股票有篩選
個別股票如果派息唔夠其他多就踢走佢 (rebalance)

好過聽人講話買啲乜乜基金喇

子爵府

我同你類似。

安聯收益基金我都有買,係個保險公司財富管理經理介紹嘅,不過我唔係幫佢買,而係喺第度買,同佢買同喺第度買差好遠嘅。

如果唔係個財富管理經理介紹,而只係喺度見好多人介紹,我係唔會買嘅,呢度啲人只係講得出個基金名,隻基金買咩則從來無人提過,但個財富管理經理則有講,而最令我想了解多啲嘅係佢話隻基金 size 好大。咁我之後就上網搵下,睇下有幾大,嘩,原來真係好大,比我買開嗰啲大十倍以上,鬼唔係咩,個個都買佢,梗係大啦,我估個財富管理經理係人都介紹佢買呢隻,但其實應該了解各人嘅情況而介紹適合佢嘅產品,唔應該一隻產品適合所有人。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

留意是什麼派息基金、如果背後是債券、風險便會頗大、因為現時全世界是歷史性低息環境、如果明年開始加息、債券價格便會下跌、基金價格也跟著下跌、到時得不償失~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆 mkid 的帖子

都有可能的,不過基金經理自然會調整策略。塊餅夠大,不怕單一公司出事。

子爵府

回覆 mkid 的帖子

我懶又不太懂,買賣基金或股票都長線,很少出出入入。買基金可以買到全球的,新興市場、歐洲、北美等。

大宅

CheungKeeKee 發表於 21-9-24 15:45
回覆 mkid 的帖子

我懶又不太懂,買賣基金或股票都長線,很少出出入入。買基金可以買到全球的,新興市場、 ...

完全等於雷曼迷債一樣
越長缐
越遲醒覺比人昆咗
呢D又係呢種「產品」嘅特點 ….「長線」喎

子爵府

CheungKeeKee 發表於 21-9-24 15:45
回覆 mkid 的帖子

我懶又不太懂,買賣基金或股票都長線,很少出出入入。買基金可以買到全球的,新興市場、 ...

出出入入可以賺波幅,好賺過長線持有,如果睇得啱嘅話。不懂則當然唔可以,唯有賺少啲。

投資宜慢慢分注,可長線
https://www.baby-kingdom.com/%E7%90%86%E8%B2%A1/%E3%80%90%E7%90%86%E8%B2%A1%E5%80%8B%E6%A1%882021%E3%80%91%E7%9F%AD%E7%82%92%E8%80%85%E7%9A%84%E8%A6%BA%E6%82%9F-342377

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E5%90%91%E5%9F%BA%E9%87%91%E3%80%8C%E7%BE%8A%E5%B8%AB%E5%A5%B6%E3%80%8D%E8%AA%AA%E4%B8%8D-286046
MPF 已經超過 20 年,原來仲有好多人對基金理財概念一竅不通。
點解係「羊師奶」而唔係「羊先生」?係咪作者接觸嘅都是「師奶」,無接觸「先生」?

大宅

回覆樓主:

大家用你聰明嘅小腦袋去諗一諗
佢月月派息俾你
係明益你,你有賺喎
(你有甜頭喎)
更加相信長線會更加賺得多
買得大贏得大啦餵
但係事實係咪咁呢

大宅

回覆樓主:

唔講MPF猶自可
講起MPF把幾火!!!
事實證明基金嘅制度收費超昂貴
好多人MPF咁耐都係蝕錢
並唔係投資不當而係基金收費俾人冇理不合價地蠶食左你嘅利益
呢啲係基金嘅基本特性
都唔明點解啲人可以吹到話買基金穩賺,賺條毛咩!

如果唔係
都唔會話需要MPF改革啦

首頁

尾頁

跳至