自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

kaheiboy 發表於 21-9-26 11:32
我之前配過漸進鏡,視光師問我多數睇遠/近多,我話睇電腦多,但配完中、近好舒服但遠就睇唔清(地鐵站名都 ...

聽人講漸進鏡通常一副就夠

聽人講話漸進鏡嘅一塊鏡中最下方係睇最近野,中間係睇中距離,上方睇最遠野,不過實際我又未戴過,可能你鏡片最上果個位唔岩度數?

別墅

kaheiboy 發表於 21-9-26 11:32
我之前配過漸進鏡,視光師問我多數睇遠/近多,我話睇電腦多,但配完中、近好舒服但遠就睇唔清(地鐵站名都 ...

可行街(遠、中、近),工作用(中、近,但不可以行街望遠嘢),兩種鏡都可叫做漸進鏡,可能你同視光師溝通上有誤解。

伯爵府

mercurycc 發表於 21-9-26 10:14
鏡片真係好重要,
用緊呢Hoya Dynamic Premium,
戴已經適應。

點解?因為靚鏡片大啲定點?

伯爵府

fung_fung_mami 發表於 21-9-26 13:19
可行街(遠、中、近),工作用(中、近,但不可以行街望遠嘢),兩種鏡都可叫做漸進鏡,可能你同視光師溝通上 ...

咁可行街咪好過工作用,因為遠中近包晒?

別墅

zxzx 發表於 21-9-26 13:45
咁可行街咪好過工作用,因為遠中近包晒?

唔同用途,最好一樣一副就可以打遍天下無敵手因為遠中近,中距離空間較少,如長時間對電腦,會辛苦。中近適合長時間對電腦嘅辦公室一族,所以可分日常用同埋辦公室工作用,會舒服好多。如果唔使做嘢嘅,咁當然係配一副遠中近漸進啦。

大宅

DorothyTsang 發表於 21-9-26 11:35
剛剛帶左漸進鏡一星期,近視400老花175,視光師教我睇野一d細節位,所以一兩日就適應到,不過揸車試咗兩日 ...
點解漸進鏡揸唔到車? 我就係因為要經常揸車,所以遲遲都冇做手術或者配漸進鏡,而家唯有睇電話/紙張時除眼鏡

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

cani09 發表於 21-9-26 14:02
點解漸進鏡揸唔到車? 我就係因為要經常揸車,所以遲遲都冇做手術或者配漸進鏡,而家唯有睇電話/紙張時除眼 ...

因為拎頭嘅時候,睇嘢好飄浮,會好怪,跟住又要好用神去對焦,搞到個人精神好緊張,帶返普通近視鏡咁就舒服返晒

cani09    發表於 21-9-26 16:10

象牙宮

DorothyTsang 發表於 21-9-26 12:15
同埋揸車轉頭太快,睇嘢會好浮,所以揸車帶漸進鏡都幾驚

配時有無同視光師講會揸車,
如果唔習慣,安全要緊呀!

象牙宮

zxzx 發表於 21-9-26 13:41
點解?因為靚鏡片大啲定點?

了解下鏡片就明原理就明白,
可以睇下唔同鏡片功能會唔同。

https://www.hoyavision.com/hk/%E6%8E%A2%E7%B4%A2%E7%94%A2%E5%93%81/%E5%B0%8D%E6%96%BC%E8%A6%96%E5%8A%9B%E8%AD%B7%E7%90%86%E5%B0%88%E6%A5%AD%E4%BA%BA%E5%93%A1/%E6%BC%B8%E9%80%B2%E9%8F%A1%E7%89%87/hoyalux-dynamic/

象牙宮

cani09 發表於 21-9-26 14:02
點解漸進鏡揸唔到車? 我就係因為要經常揸車,所以遲遲都冇做手術或者配漸進鏡,而家唯有睇電話/紙張時除眼 ...

一個好視光師會因應你需要,介紹用邊款鏡片,
好多人都戴漸進鏡揸車完全無問題的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sip594 發表於 21-9-26 09:43
有冇配到老花con?
我覺得con作用唔大

冇配con. 我而家少戴con, 老花con 要專登去配, 我戴番普通即棄 con 咋.

大宅

回覆樓主:

我近視加散光,响眼鏡8x配頭一星期會頭暈同想嘔,慢慢好d,戴左一個月左右識應。大約一年,我都係覺得分開兩副好d,而家我戴返普通眼鏡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mercurycc 發表於 21-9-25 20:59
記得上次傾過揸車係咪一戴就適應?

你好好記性. 我配完冇揸車, 果日我老公都係戴新眼鏡 (都係老花漸進鏡), 我等佢揸. 佢話揸車好似平時咁. 我過左幾日至揸車, 好彩冇問題, 同平時一樣.

我用眼鏡睇野同老公好唔同, 佢好認真學用鏡片底部睇字, 我仲係用鏡片中間至中下部份睇字.

象牙宮

bosch 發表於 21-9-26 21:26
你好好記性. 我配完冇揸車, 果日我老公都係戴新眼鏡 (都係老花漸進鏡), 我等佢揸. ...

佢同你一樣鏡片,
其實唔同鏡片,睇方法有d唔同,
之前老公要下鏡下部份電腦部所以要抬頭,
新呢副視光師,
用另一款鏡專睇電腦用中間睇就得。
經常提醒配漸進鏡一定要清楚自己要求。

bosch    發表於 21-9-27 19:36

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

kaheiboy 發表於 21-9-26 11:10
其實漸進鏡係咪只可以睇到遠、中或者中、近,Ownxxx職員話要配以上2副,唔可以睇副遠、中、近,想求證下? ...

多數係睇近野,如果工作上睇mon,有可能要配多副

水晶宮

2004107 發表於 21-9-25 19:20
我有近視600,老花同省光

是否好用呢?聽有D人講初帶會頭暈

我近視5百幾,老花加散光
配漸進一年,一開始帶已經習慣,無暈無唔舒服
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

揸車用近視眼鏡
行街用漸進鏡
長時間閱讀用中距離鏡
一共3副,唉,唔認老都唔得啦

大宅

想問點解睇細字都係吾太清,要托一托眼鏡,驗光師話第一副漸進老花吾會配咁足 ,下副一定要配足d,定係較得吾好?

男爵府

今日我都去左配人生既第一副漸進眼鏡,我800度近視,75度散光,仲加埋老花,戴左成30年con,近呢年覺得戴con對眼好攰,所以一出消費券就去配眼鏡,原來好貴(我要超超簿1.74鏡片),我最後埋單 $4130, 3000蚊消費劵都唔夠埋單
個人簽名親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

sweety1 發表於 21-10-2 20:46
今日我都去左配人生既第一副漸進眼鏡,我800度近視,75度散光,仲加埋老花,戴左成30年con,近呢年覺得戴co ...

我都配左漸進眼鏡(人生第一副)
150近視75散光175老花
帶咗4日,出街無問題
對電腦工作帶番近視散光眼鏡清楚d(舊眼鏡無老花)
核對文件,直頭唔帶眼鏡睇最清楚
今日帶漸進鏡打咗五個半鐘頭麻雀,有d頭暈

首頁

尾頁

跳至