自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

覺得係店問題大D, 唔應比人分咁多單,見到長人龍要即刻處理!

水晶宮

試過買野遇見前面個客,買一百多元野,拿幾袋硬幣出來,由豪子至5元銀不等,成包百多個要數。好啦,店員找續後,個女人話買現金券,店員問買多少?佢話買一千元。跟住個女人即拿佢背包內十多廿袋硬幣出嚟!幸好店員截住佢,話人龍長,叫佢再排過,同埋每次不會收咁多硬幣。(好似法例有寫的)。

子爵府

millmill 發表於 21-9-26 20:49
請容我呻下

今日喺Elements 間ThreeSixty,遇上一對衣著身光頸靚嘅中老年夫婦,當收銀大排長龍時,將手上 ...

你又唔可以叫人做無賴.

只可以講該公司在使用優惠卷時存在點...不完善地方.

那對夫婦有點...唔識DO

道理上呢, 佢無錯你唔可以叫佢無賴.

你今天係有點阻滯, 令人有點洩氣

子爵府

應該投訴超市晤好派咁多優惠券, 冇開足夠counter, 自助机又唔用得這些優惠券. 最近去惠x, 我都見好多人有用優惠券.

珍珠宮

玩具勳章

veronica1210 發表於 21-9-26 21:53
我都試過係中銀,有個女人問長問短問滙錢,但職員問佢係咪滙同acct no, 因為果條隊係理財,佢就話只是問下, ...

中銀真係開1個位,好多人都唔理,佢做幾耐我控制唔到,無啦啦鬧我,痴線

珍珠宮

玩具勳章

Amy1974 發表於 21-9-26 21:15
咁講啦,做人唔ㄧ定係無錯就去做嘅。

有啲犯衆憎嘅事,雖然無違規,都會有所避忌唔去做。

事源係呢d犯眾憎推廣就應該去話個主辦機構,唔係潑婦罵街甘話人喎。我會慢慢等囉,要就泊車就唔買住囉,我唔會出聲話人,甘小事都要話人犯眾憎

大宅

牛年勳章

Astra00 發表於 21-9-26 21:58
試過買野遇見前面個客,買一百多元野,拿幾袋硬幣出來,由豪子至5元銀不等,成包百多個要數。好啦,店員找 ...

根據香港法例454章《硬幣條例》第2(1)條,現行經授權發行的流通硬幣及屬可用作支付下列款額用途的法定貨幣:

• 以面額不少於1元的硬幣(即1元、2元、5元及/或10元的硬幣)而言,所支付的款額不超逾100元 ; 及
  • 以面額少於1元的硬幣(即1毫、2毫及/或5毫的硬幣)而言,所支付的款額不可超逾2元
[size=14.6667px][size=14.6667px]

不過這和樓主嘅case不同,呢個case個人係唔想跟法例同規則,樓主個case只係唔識做。

水晶宮

畀面勳章

stagea 發表於 21-9-26 21:56
非常認同

呢類人係用規距去攞盡著數,合情合理行洗使用權利,消化緊其他人時間( ...

咪就係囉,有d嘢,自己都應該知道有問題而唔會做啦

例如公眾場所夠無講唔俾大聲講電話啦,但唔代表無問題囉!你影響到人吖嘛!

男爵府

elements supermarket 應該一條龍排好多個counters

講開超巿我排隊俾錢,,有個女人將手推車硬要拉出去我身位一半。我又係推車,正常係推向人後面嘛。好似想打尖。

今日上講座,有個人自己有啖,ee哦哦,好心坐後座,好擾民。我咪調位。咁早排隊就係想坐頭位。

大宅

試過有人係百佳買百零蚊野 個收銀員嘟好曬貨品計算好先話要儲分 跟住個收銀員話要取消曬成張單重新嘟過 重要百零蚊跟本就勁少分 個女人都堅持 簡直係阻住地球轉

珍珠宮

小星星1 發表於 21-9-26 20:52
錯重點,身光頸靚先會著數奶到盡

珍珠宮

siucl 發表於 21-9-26 22:17
elements supermarket 應該一條龍排好多個counters

講開超巿我排隊俾錢,,有個女人將手推車硬要拉出去我身 ...

Elements 超市有 fast checkout 寫明限8種物品,啲人一樣唔理,一大車貨品車埋去比錢。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

lovelybaby2015 發表於 21-9-26 22:15
咪就係囉,有d嘢,自己都應該知道有問題而唔會做啦

例如公眾場所夠無講唔俾大聲講電話啦,但唔代表無問題 ...

係架,唔洗下下寫明規距既,人應有意識知道

樓主都係呻下

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

karshing 發表於 21-9-26 21:57
覺得係店問題大D, 唔應比人分咁多單,見到長人龍要即刻處理!

其實係店嘅問題
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大姑娘 發表於 21-9-26 22:27
Elements 超市有 fast checkout 寫明限8種物品,啲人一樣唔理,一大車貨品車埋去比錢。
...

我附近超市都有這種counter,但又有寫繁忙時候另計, 所以都係時常成滿車嘅都走過去架

珍珠宮

cecelc 發表於 21-9-26 21:01
其實即好似我地平時去atm禁錢咁,

有d人會一次過交幾張單,

其實用繳費靈都幾方便吖

大宅

牛年勳章

stagea 發表於 21-9-26 22:27
係架,唔洗下下寫明規距既,人應有意識知道

樓主都係呻下
呻係OK嘅,不過話對方係無賴就過咗火位,希望佢只係用辭不當,否則佢自己心態上都有問題。

珊瑚宮

其實遇到咁嘅情況好無奈….但又冇講明話唔可以…..我會去另一個cashier 你等到半個鐘到好犀利

侯爵府

stagea 發表於 21-9-26 21:56
非常認同

呢類人係用規距去攞盡著數,合情合理行洗使用權利,消化緊其他人時間( ...

同意!尊重呢兩個字好重要,但好似冇人識!

公爵府

牛年勳章

millmill 發表於 21-9-26 20:49
請容我呻下

今日喺Elements 間ThreeSixty,遇上一對衣著身光頸靚嘅中老年夫婦,當收銀大排長龍時,將手上 ...

係喎!搵經理開多個counter收錢好過同佢嘈喇!佢冇同理心!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁
12345...6

尾頁

跳至