自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆樓主:

有問題嗎?正日我一定會買蛋糕同佢慶祝 ,其他人想同佢慶祝,有心已經好好,仲要計較日期?

珍珠宮

回覆樓主:

仔仔係中秋後出世,奶奶中秋食飯慶祝仔仔生日
奶奶係咪計舊曆呀?

我奶奶都鍾意計舊曆生日,無咩所謂,奶奶負責擇日,我就買個蛋糕到時大家一齊食

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

蘋果木 發表於 21-9-30 10:52
甘應該要話對父母親運程吾好先有用
...

唔係,對爺爺麻麻運程唔好更直接

sheenaho    發表於 21-9-30 11:16

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 21-9-30 10:52
樓主唔想同奶奶參與慶祝才是重點

99做乜都係錯

男爵府

tcl2016 發表於 21-9-30 10:01
話說自細呀媽都教落,生日只可提早慶祝而唔會遲慶祝。因為唔吉利,意頭唔好。
我奶奶一家就鑊鑊都要同我仔 ...

其實開心就得,唔太介意
最多當食餐飯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

vivibabyvivi 發表於 21-9-30 10:52
樓主唔想同奶奶參與慶祝才是重點

我都覺得係 但樓主都有機會做人 99 喎,唔知如果佢個心袍咁對佢會點呢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

百無禁忌啦, 好小事, 如果你真係介意, 下年你8月預先同99一家講同仔仔慶祝生日, 未唔會再遲攪

tcl2016    發表於 21-9-30 14:01

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

granja 發表於 21-9-30 10:42
你仲守舊過你99..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

上一代就聽過唔吉利,原來而家2021年仲興。

侯爵府

1.(正常)生日只會正日/提早做
2.不會連埋節日(樓主話連中秋節)一齊做

唔做/補做,都有大把理由

大宅

話說自細呀媽都教落,生日只可提早慶祝而唔會遲慶祝。因為唔吉利,意頭唔好。
就咁睇字面意思覺得你在奶奶家中係咪形象弱小......
遲慶祝我都接受唔到, 你直接同c6講呀,唔講忍下又一年架喇
我仲硬性講明小朋友生日飯會6點前就開始, 9pm前送客, 唔好影響小朋友睡覺時間

珍珠宮

關咩事吖,總之99做乜都係錯啦,就算學你咁講連埋中秋一齊做,到時你又會話佢地冇誠意啦,其實自己係咩人自己最清楚

水晶宮

BK Milk勳章

我又覺得無所謂
咁迷信既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

直接講話要搞就中秋前搞,加多句其實小朋友生日唔使長輩同佢慶祝。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

既然往年都係遲, 唔爭在今年硬食埋佢。出年提早開生日Party, 邀請埋奶奶, 得左。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我聽過補祝生日唔吉利, 因為只有身後事才不能預辦.
樓主99有冇特別原因一定要過咗你仔生日先同佢補祝? 不如你主動提出提早喺仔生日前開個生日會.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

polliebb 發表於 21-9-30 10:06
其實我同班朋友年年都遲慶祝,咪又係咁,如果你介意,可以直接講唔想遲慶祝囉
...

我都係,冇乜提早過,通常都係遲

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我會覺得係老人家先有呢個心理禁忌。
有時朋友都遲做生日, 咪一樣無穿無爛。
我覺得提早約奶奶一齊慶祝可以解決, 就唔駛遲先拒絕。
咁如果遲左, 又擔心, 咪直說囉。但佢實話咁謎信都好信。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

翡翠宮

畀面勳章

先下手為強,中秋飯帶個蛋糕上去,迫佢地一齊慶祝左先

tcl2016    發表於 21-9-30 14:09
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

mike89 發表於 21-9-30 10:52
咪當佢提早左一年慶祝下個生日囉
對人唔對事?對事唔對人?
...

如果計意頭,預祝下一年生日更加唔好。
日日是好日

首頁
12345...13

尾頁

跳至