自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

RAY媽 發表於 21-10-7 00:26
有冇得面授的?如果有,返吓學都好。我老套啲講句,仔大仔世界,佢都有plan有要求,知道自己想要畫圖,已經 ...
都係,開心既係佢終於大個仔有自己主見,惡頂就係真係唔聽人(阿媽)講。

今日諗,可能索性唔諗佢呢幾個月有工撈,直接嗌佢揾啲唔關番工事既野嚟學,學吓理財學吓啲興趣班,總好過成三分一年時間都冇實際野做過吖。

公爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-10-6 21:58
唔知係依家佢讀果行(佢想揾bim畫圖)市道唔好定係佢個人問題揾唔到工,定係佢仲有科要restudy未正式攞文憑 ...

~仔仔媽咪~    發表於 21-10-8 09:10
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

manlee668 發表於 21-10-7 03:48
鼓勵佢乜Part time 都撈住先,無經濟壓力,當多個體驗,反而對升學更有幫助,不過您講到佢性格內向,可能 ...
佢又唔內向得哂,要講野都多野講架,但就堅真係零社交,唔會同人打交道。

暫時都冇經濟壓力架,不過我都係用錢嚟引誘佢,叫佢揾份工過吓日神,又學到野又有錢(人工)逗,幾正呀!不過都係次次話題一涉及揾工番工,個仔都係反應好一般,冇咩feedback,淨識膠笑唔講任何野,總之都好feel到大家未對到台,响升學就業呢個層面。。。

水晶宮

Debbie0331 發表於 21-10-7 00:31
放鬆d,佢-月要番學,邊有長工會遷就。搵d part time做住先。 唔好再日日哦佢,佢都有壓力,唔好逼得太緊 ...
我都唔想dead air唔出聲架,但真係好擔心好忟好唔開心嘛!我冇mood到唔知講咩好,又覺得我再出聲就係一係鬧仔驚自己會講錯野,一係再開聲我走嚟喊俾阿仔睇,佢仲驚,所以咪唔出聲到我玩自閉吖。。。都好既,搞到個仔識得嚟氹番阿媽。。。拍吓我膊頭,總好過連阿媽唔開心佢都feel唔到又唔識氹人。

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-10-6 22:12
我明,但個人堅放鬆唔到,可能我地上果代真係好多十幾廿歲已經出嚟第一份工,眼見隻仔廿幾都未正式出 ...

你仔都想搵到工,你日日提有咩用ja? 你不如做實質野支持佢啦~正面積極面對。

水晶宮

IHateSummer 發表於 21-10-7 00:32

我畢業出尼都係呢個模式send
噚晚同大家傾完,我都開始轉mode, 唔再嗌佢揾工未,由佢自己嚟,學您咁講,要佢個人親身經歷感受吓至識醒覺,單係我驚俾佢睇真係冇作用。。。叫唔郁佢。。。

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-10-6 23:00
但好驚之後揾工,啲公司走嚟問佢呢幾個月空擋期做咩唔揾工同問佢做啲咩,果吓好難答到得體。計埋8月,hea到 ...

你仔仔鍾意畫畫,咁儲定d 畫作做proflio. 唔駛擔心。可以話在空白期不斷練習畫畫提升及磨練畫畫技巧,証明自己熱愛呢行。

水晶宮

701003 發表於 21-10-7 09:32
唔好咁擔心,
兒孫自有兒孫福
我個特殊仔都揾到工
多謝您吖。

感覺您囝囝都好主動又積極醒目,我果隻雖則呢輪冇咁被動,但真係隻款令我好擔心佢揾唔到工,佢番學做project冇問題架,啲同學冇投訴,仲俾哂啲艱巨野佢做,佢都完成到,畫圖仲識教番同學轉頭,但佢呢啲以外,佢成個款都俾人覺得佢傻傻地唔醒目,呢樣勁擔心。

水晶宮

huiwo太太 發表於 21-10-8 00:23
你仔仔鍾意畫畫,咁儲定d 畫作做proflio. 唔駛擔心。可以話在空白期不斷練習畫畫提升及磨練畫畫技巧,証明 ...
都有叫呀!呢樣佢又肯既。

水晶宮

1mocha 發表於 21-10-7 19:26
睇完你段嘢,我真係擔心。
我仔重係讀緊中學。 重諗住如果佢入到大學我就放心加放手。。。
都唔係,個個仔個款都唔同,話唔定您仔冇問題呢…jm加油!

水晶宮

畀面勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-10-8 00:28
多謝您吖。

多口講句,更年期有無影響你情緒

子爵府

hahaha1231 發表於 21-10-6 23:15
應該無咩全職工可以比你甘樣請假返學, 唔通做2,3 個月辭職? 1月再返學, 唔使甘快揾工, 當 sem break
...

做到高層就得囉講正題,都年尾啦,一係搵兼職或study short course. Mama 太過擔心,個仔都會好有壓力

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-10-6 22:12
我明,但個人堅放鬆唔到,可能我地上果代真係好多十幾廿歲已經出嚟第一份工,眼見隻仔廿幾都未正式出 ...

加油!不過真係唔好太負面情緒影響個仔,佢哋都可能好挫敗唔敢講⋯

子爵府

crt1234 發表於 21-10-7 19:21
唔好意思
樓主既事,我唔睇好
一來佢固執,堅持要搵某類型工作

咁你個仔好慘,唉,香港對自閉/ASD 人士支援實在太少

子爵府

1mocha 發表於 21-10-7 19:26
睇完你段嘢,我真係擔心。
我仔重係讀緊中學。 重諗住如果佢入到大學我就放心加放手。。。

搵工只係第1個難關,返工做唔做得長先係見真章的大難題,小弟都有ASD,也試過失業,撞過唔少板,只有不斷學習,忍耐才能平衡自己心態。

琥珀宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-10-6 23:00
但好驚之後揾工,啲公司走嚟問佢呢幾個月空擋期做咩唔揾工同問佢做啲咩,果吓好難答到得體。計埋8月,hea到 ...

佢正式畢業唔係8月,僱主只會睇正式畢業後空擋期是否過長。
而且fresh grad 就算畢業後半年未搵到工都好普遍,僱主唔會特別問要解釋

水晶宮

701003 發表於 21-10-8 03:27
多口講句,更年期有無影響你情緒
我唔知我果啲係咪更年期,仲未停經,但呢年我堅零舍容易抑鬱情緒,密集到同負能量到自己都覺好癲,可能疫情自己悶親啩,真係好唔知。仲要呢年真係好易病好多唔舒服,個個月都幫襯醫生。

侯爵府

廿幾歲都未做過part time? 逼佢去試下啦,一田大減價果啲會請人,比佢試下做幾日體驗下都好

水晶宮

snow.white 發表於 21-10-8 08:35
做到高層就得囉講正題,都年尾啦,一係搵兼職或study short course. Mama 太過擔心,個仔都會好有 ...
我暫時諗俾佢報短course讀吓學吓野。。。
都未必既,以前間公司都有個男仔同我仔差唔多狀況,又係肥咗科要restudy,番學果幾日咪請半晝假上堂囉…係人工比同呢既同事少兩千咁。睇個工作類型同職位容唔容許佢有一兩個月每星期有兩三日淨番半日。。。佢果行似乎好忙,我都唔知,所以要佢同人地公司傾。

首頁

尾頁

跳至