烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

請問點樣發酵麵包唔會發出醉味?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BingoJoey 發表於 21-10-14 12:49

咩醉味?你指酸味定酒味?通常係過發先會。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

rose-mag 發表於 21-10-14 19:13
咩醉味?你指酸味定酒味?通常係過發先會。

酒味

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係未發過龍? 落得太多?唔知你份量同時間, 好難答你

珍珠宮

其實發酵途中有香香地嘅酒味係正常㗎喎,不過焗住完就會無。

伯爵府

Ononluk 發表於 21-10-15 18:03
其實發酵途中有香香地嘅酒味係正常㗎喎,不過焗住完就會無。

明白了。多謝妳

伯爵府

a-j 發表於 21-10-15 17:57
係未發過龍? 落得太多?唔知你份量同時間, 好難答你

250克 麵粉
3 克 酵母
175 克 鮮奶
50 克糖
攪均蓋保鮮紙放 30 分鐘

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

BingoJoey 發表於 21-10-15 18:18
250克 麵粉
3 克 酵母
175 克 鮮奶

咁睇又正常,會唔會酵母過期?或者酵母存放唔好?(我就放冰柜)

珍珠宮

BingoJoey 發表於 21-10-15 18:18
250克 麵粉
3 克 酵母
175 克 鮮奶

酵母比例正常,不過50g 糖呢個比例係超甜包,唔知駛唔駛用高糖酵母。
仲有你攪均意思係免揉做法?三十分鐘正常無一發夠喎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BingoJoey 發表於 21-10-15 02:18
250克 麵粉
3 克 酵母
175 克 鮮奶

你係發酵時聞到酒味定焗完有酒味?如果發酵時有就正常,其實係酵母發酵味,但如果焗完仲有就好有機會過發。

攪均蓋保鮮紙放 30 分鐘>>>呢個唔係好明,只係攪勻冇打或搓出薄膜?發酵得30分鐘?你整咩包?最好係材料同流程都講清楚先會知道邊度有問題,有相就更加好啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

BingoJoey 發表於 21-10-14 12:49

會唔會酵母問題?燕子都幾大氣味,後來用日清已冇味。

首頁

尾頁

跳至