自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

newuser 發表於 21-11-6 08:10
你這個火牛輸入接受100-240的 AC,即是在香港,美加都可以直接插入牆(或拖把)取電。

火牛輸出5V 2A, ...

我嗰舊野要求5V 2A 適配器, 咁哩舊火牛剛剛輸出5V 2A, 但你又話電器需要少過哩嗰數字就OK, 咁喺米即喺都唔用得?

男爵府

Zahn 發表於 21-11-7 15:49
我嗰舊野要求5V 2A 適配器, 咁哩舊火牛剛剛輸出5V 2A, 但你又話電器需要少過哩嗰數字就OK, 咁喺米即喺都唔 ...

2A 也得。

大宅

newuser 發表於 21-11-7 17:35
2A 也得。

多謝你解答, 我又有一個問題。大陸啲電器同香港啲唔同, 話watt數唔同, 咁點攞電呀, 佢地啲原裝插頭好似2腳的, 插唔牆。咩野情形先會引起爆炸或火花之類的事故?

男爵府

Zahn 發表於 21-11-7 19:26
多謝你解答, 我又有一個問題。大陸啲電器同香港啲唔同, 話watt數唔同, 咁點攞電呀, 佢地啲原裝插頭好似2腳 ...

大陸供電同香港都是 220V 50HZ AC,voltage 電壓一樣,其實原本可以直接插來用,
但因為大陸插頭只是兩腳(沒有水線),所以在香港要用個兩腳轉三腳的轉插。有時怕漏電,是因為怕個轉插質量不好,或者插不穩而已。
可以剪了個插頭換做三腳的,就更安全。

美加供電也是兩腳頭,但電壓是100V 的,所以那邊的水貨電器,就不一定可以在香港用,要看電器是否也支持香港的 220V, 否則就要加火牛才能在香港用。

(watt 是指電器的 功率,或我們平常說的火數,是指部電器的用電量,不要和 voltage 電壓混淆了)

子爵府

醒目開學勳章

會唔會漏電㗎?

大宅

newuser 發表於 21-11-7 20:20
大陸供電同香港都是 220V 50HZ AC,voltage 電壓一樣,其實原本可以直接插來用,
但因為大陸插頭只是兩腳 ...

概念清晰了一點, 但有篇文章講:

中國大陸,香港,澳門也是220v電流的. .........香港(220-240)和國內(110-120)的電壓不同

原文網址:https://kknews.cc/home/nq9ean8.html
咁即喺同定唔同? 好混亂。

男爵府

Zahn 發表於 21-11-7 22:02
概念清晰了一點, 但有篇文章講:

中國大陸,香港,澳門也是220v電流的. .........香港(220-240)和國內(110- ...

Kknews 網站是內容農場,把各地文章炒埋一碟,看時要自己求證,不能盡信。

台灣日本跟美國,所以電壓是 110V。
可能前一句是抄大陸,最尾這句是從台灣文章抄回來的,所以自己前後都矛盾。

首頁

尾頁

跳至