自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

請問在香港中銀hk大灣區開戶易的服務成功開立後,
第一個問題,可唔可以將錢放入自已的微信內將自己的港元或人仔轉錢給國內身份證的微信好友?
第二個問題,可唔可以直接轉錢給國內其他人的銀行帳戶?
第三個問題,可唔可以將錢放入自已的支付寶HK和支付寶國內版將自己的港元或人仔轉錢給國內身份證的支付寳好友?
第四個問題,除左香港中銀hk大灣區開戶易的服務,仲有冇方法可以在hk開立國內的銀行戶口,轉錢給國內身份證的好友?
求各位姊妹分享

子爵府

回覆樓主:

1. 微信依家有跨境匯款功能,可以直接用港元轉錢返大陸。

2. 中銀大灣區戶口唔可以過數俾國內其他人戶口。

3.可以先轉入國內支付寶或者微信,然後經支付寶或微信轉錢畀人,但依家香港支付寶和微信已經有匯款功能,可以直接匯款畀國內,根本唔需要用中銀大灣區戶口。

4.好似建行有,但我唔肯定,你自己打電話問下

中銀大灣區戶口主要用途係俾人綁國內支付寶或微信,可以返國內用,佢只用於娛樂、食飯和購物之類,唔可以轉錢俾國內人,或投資。

複式洋房

回覆 hagupit 的帖子

轉落微信再轉返比自己內地戶口得嗎?

子爵府

tcrmarch 發表於 22-5-10 22:13

轉落微信再轉返比自己內地戶口得嗎?

可以,我試過,微信會收少許手續費

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

hagupit 發表於 22-5-11 08:25
可以,我試過,微信會收少許手續費

8/5起,block晒經alipay/wechat嘅非中國ID滙款啦
即係港人用回鄉証喺國內開嘅戶口,唔可以循以上兩個電子錢包發起滙款

子爵府

小倩 發表於 22-5-11 10:52
8/5起,block晒經alipay/wechat嘅非中國ID滙款啦
即係港人用回鄉証喺國內開嘅戶口,唔可以循以上兩個電子 ...

我係指中銀大灣區戶口和內地戶口一齊綁微信, 先用大灣區戶口增值微信, 再經微信轉錢去內地戶口

複式洋房

自己轉自己點解有手續費?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

akb444 發表於 21-11-4 18:42
請問在香港中銀hk大灣區開戶易的服務成功開立後,
第一個問題,可唔可以將錢放入自已的微信內將自己的港元 ...

大灣區戶口只可以用黎消費,無得轉錢
放下自在

翡翠宮

即係港人用回鄉証喺國內開嘅戶口,唔可以循以上兩個電子 ...

見無乜jm試跨境電子支票,可能仲work!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

lyh80115 發表於 22-5-11 22:10
見無乜jm試跨境電子支票,可能仲work!

未試過,唔識

翡翠宮

小倩 發表於 22-5-11 22:20
未試過,唔識

喺香港開個人民幣支票户口,之後開張人民幣電子支票,到以下網址存入深圳嘅銀行户口。
https://cust.szfesc.cn

未有人民幣支票户口都可以先去註冊及研究下,登記咗內地戶口先。

珍珠宮

cattz288 發表於 22-5-11 20:19
大灣區戶口只可以用黎消費,無得轉錢

可以轉錢,微信綁定左大灣區戶口,香港中銀過錢去大陸中銀戶口,在微信轉帳俾朋友。疫情關係返唔到大陸,我已經試過好多次咁樣轉錢俾大陸朋友。

子爵府

如果香港人用大陸版Alipay 匯返比內地朋友,得唔得?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

fanny590 發表於 22-5-11 23:08
可以轉錢,微信綁定左大灣區戶口,香港中銀過錢去大陸中銀戶口,在微信轉帳俾朋友。疫情關係返唔到大陸, ...

oic ,即要喺wechat先增值,再轉錢
放下自在

子爵府

tcrmarch 發表於 22-5-11 20:12

自己轉自己點解有手續費?

微信內地錢包轉錢到內地戶口有手續費,但收好少

首頁

尾頁

跳至