單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

聽得明, 就聽啦! 為人父母係要為子女著想, 而唔無只顧滿足自己所想。 有時間, 就不如搵多個錢, 而唔係去諗下點樣攪攪陣,兩年以上被人不聞不問, 比在我就唔會再理呢D人。

生命係要花心血去保護及栽培,並唔係天生天養, 請唔好以為盡人士就問心無愧。請參考一下, 平平地要養大一個細路, 要幾多錢? 求求其其養大佢,係唔係想個細路以後的生活水平似自己?

自己唔想溝通, 就可以玩失跡。 別人都一樣可以有個性, 選擇不再溝通,一路只係識話人地,會唔會又睇下自己係唔係都有問題?

呢個世界, 有好多種爸爸, 有D會日捱晚捱去搵錢俾自己D細路去過更好的生活。 請參考!

複式洋房

DDMMYY2015 發表於 21-12-4 03:14
聽得明, 就聽啦! 為人父母係要為子女著想, 而唔無只顧滿足自己所想。 有時間, 就不如搵多個錢, 而唔係 ...

我明白你講嘅野,其實我一直以來都係想溝通,想緩和大家關係

複式洋房

lambaby2013 發表於 21-12-4 21:35
我明白你講嘅野,其實我一直以來都係想溝通,想緩和大家關係

你已經做左一啲令前妻(絕大部份女性)唔會原諒你既行為,你前妻仲肯比你見小朋友,我覺得佢已經讓左一大步!
好多野唔係你後悔或知錯人哋就應該原諒/體諒你~
希望樓主會真正企係前妻角度睇成件事,明白你想對個女作出補償,咁不如學其他jm 咁講,搵多啲錢,比多啲資源個女進修/嫁妝,咁樣可能仲好啲!
另外,真心建議你早1-2個星期約前妻見個女,比多啲時間大家去夾日子!功課量同興趣班真係唔係話skip 就可以skip架!

男爵府

回覆 sychanying 的帖子

認同,前妻BlocK你有可能也不想和你因探視權而糾纏不清,而你還在以探望女兒而搞大件事,又再次打擾她們的生活以及女兒的成長。以小人之心度君子之腹,她又不是不讓你探望女兒,是你以前的所作所為影響父女情。從女兒三歲到十歲,都七年了,還在糾纏這問題,你不累嗎?當年你抛下她們不顧時,爲何不及時溝通?現在都離了還有什麼可溝通的?做一些對女兒有益的事,讓女兒對你改觀,也許關係會改善。

女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

男爵府

盡責就打多番工賺多d,比個女多啲資源機會學習,這就真的愛女之心。
你比得咁少,在國內生活還可以,在香港,不知可以做乜?
我相信你前妻現在應是經濟上很辛苦帶住個女,成個重擔在她身上。你就開心得閒見個女出去玩吓!

複式洋房

lambaby2013 發表於 21-11-13 21:50
你又咁諗下喎,小朋友講唔好/唔見,係咪真係真心話?有可能係佢驚佢媽媽唔鐘意,想顧及佢感受所以先咁講唔 ...

原來係咁樣...其實你都一早放棄同傷害咗女兒啦!係真正愛錫佢的話就唔好再滾搞影響佢哋啦...你嗰幾千蚊唔係啲乜嘢愛呀!供養就係一個基本同法律責任啦!畀咗幾千蚊唔好覺得自己好偉大,我唔係串你只係希望你冇謂再糾纏...搞到今日嘅局面個責任都係樓主呀

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

樓主, 大家唔係想插到你體無完膚, 只係俾第三者角度你睇。 以往的事, 你覺自己有無錯, 已經唔重要。 向前看的話, 我只見到兩母女在努力求生!!

$3500-$4000真係唔夠一個十歲兒童的開支,養大一個人, 唔係好似養竉物咁餵飽就得。 要用心用錢栽培的,即係種花都要花肥!

你不如試下, 每個月搵多$500去俾佢兩母女生活, 直至你每月俾到超過一萬佢地, 我肯定你個女會更快樂幸福。

唔好俾藉口自己,香港有最低工資,肯做就唔會搵得$12000咁少。加油!

男爵府

講真,現在做個侍應保安都吾止12000,不如找過另一份高d人工的工啦

民房

DDMMYY2015 發表於 21-12-14 08:17
樓主, 大家唔係想插到你體無完膚, 只係俾第三者角度你睇。 以往的事, 你覺自己有無錯, 已經唔重要。 向 ...

認同,不如努力工作,進修自己找多d錢俾個女先,過多兩年升中學仲多錢洗,經濟幫助最實際。
至於見面,慢慢夾啦,千萬唔好再諗“搞大佢” 呢d負面心態,只會令關係惡化,一個女人湊女已經夠心力交瘁,你仲想添亂,有錢找律師不如俾個女啦。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至