自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

ckmammy 發表於 21-11-22 10:54
其實個壓力係你自己逼自己。 九十幾分已經好唔錯,有必要逼到99, 100分先開心? 而家先四年班,到中學只會 ...

都明自己太緊張,有時都控制唔到自己鬧佢,不過事後就反醒自己錯處。

大宅

TinyTomato 發表於 21-11-22 10:49
呢D算唔算強迫症 ?

有少少呱

大宅

blackypurin 發表於 21-11-22 10:49
最緊要係睇你小學升中往績,keep到band 1就唔好迫太緊

我都係成日咁諗,不過推高D就再穩陣D,所以成日都追趕,唉!無奈,自己有問題

男爵府

回覆樓主:

我囡當年小學全級考第2,我同佢轉校,跟住跌到考全級25,唔通我又要唔開心?我只會諗呢間學校好多叻人,唔會罵我囡唔夠努力。我要求只要原校升上中學,就滿足了

伯爵府

回覆樓主:

唔洗擺成績咁緊係要
如果你可以有咁嘅心態,自然冇咁大壓力

大宅

moma1023 發表於 21-11-22 10:55

我仔仔係屬於成績好嗰一批,呢兩年來都係考前列。其實我 ...

初時我都係咁諗,但係自己對佢越黎越要求高

珍珠宮

zephyrchuwong 發表於 21-11-22 10:27
我有兩個小朋友,一個五年班一個四年班。大嗰個不流讀書都中下游,對佢唔敢太高要求,每科有80分都還神,不 ...

小四已經如此,呈分點算?你小心反效果,易放鬆些,保持學習態度和興趣,長遠好緊要!

阿囡以前間私小,無精英班,無排名,但大部分學生都上B1中學

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

zephyrchuwong 發表於 21-11-22 10:27
我有兩個小朋友,一個五年班一個四年班。大嗰個不流讀書都中下游,對佢唔敢太高要求,每科有80分都還神,不 ...

Jm用(迫)字、過程中大家都有壓力、令小朋友明白讀書重要性會更理想

讀書路話長吾長、話短吾短
小學、中學、大學 三個階段加埋十幾年、想孩子靠內在動力追求知識、定用外在力量讀書

水晶宮

我唔知點講好,
我女小三, 以3年我觀察所得,
頭10名, 呢10名小朋友, 真係天生聰明, 佢地有好多係"無補習"佢地付出既, 可能同其他小朋友同樣時間, 功夫,
但佢地領悟力係好高, 吸收能力高,
學習能力高, 佢地拎9十分以上, 係唔難.

我明知我女唔係呢一批, 我會將自己的標准下降.
80分收貨, 今次測驗, 佢有兩科得78,
知道佢錯埋d "大意野", 真係好嬲.

但我想講係, 無論你點嬲好, 嬲完就算.
由其是4年級後, 真係要靠佢自己
而佢自己能做到幾多, 講佢資質,同努力

我知道, 對佢有期望,但結果唔係你預期細果個感受,
我相信呢度大部份jm 都有咁.

男爵府

zephyrchuwong 發表於 21-11-22 10:56
都明自己太緊張,有時都控制唔到自己鬧佢,不過事後就反醒自己錯處。
仲有一樣,通常成績 top 嗰啲未必一定入到最頂尖嘅大學。 我身邊嘅親戚朋友, 入到 MIT, Harvard 同牛津嗰幾個都唔係成績最高分。反而 Straight A, IB 狀元考唔入。 我個仔初中,喺级上都係叻嗰批,我都唔係要求佢要攞到90尾, 只要盡咗力唔差就算。

侯爵府

zephyrchuwong 發表於 21-11-22 11:00
初時我都係咁諗,但係自己對佢越黎越要求高

係咪因為就嚟呈分試所以你有壓力? 可能我個仔仲屬於初小,暫時我哋未有壓力。 我覺得只能夠你幫自己搵啲細藝分散心情,同埋少啲同勁緊張嗰啲家長傾偈。佢哋過分緊張嘅情緒係會感染到其他人嘅。 總之記住小朋友有自己嗰條路行,用返佢嘅節奏行係最好。 冇嘢比親子關係更重要。
老實講,升中真係唔係好大件事。 人生漫漫幾十年,之後仲要考大學,出嚟搵嘢做,結婚生仔⋯⋯ 我哋要學識慢慢放手,比佢哋自己去經歷每一次嘅困難。 我哋緊張,佢都會感受到,無形中都比緊額外嘅壓力佢,其實好無謂。

珍珠宮

我見有啲學校開始收本年度下學期插班,會否考慮試下轉龍校?至少升中方面無咁大壓力.....

珍珠宮

ada_fung 發表於 21-11-22 10:53
其實唔好下下鬧教育制度先,全香港適齡既,個個都係咁。

我睇你鬧細嗰個冇9字頭,其實唔洗咁,佢會太大壓 ...

子爵府

goodsnooky 發表於 21-11-22 10:50
排名對我來講,並不重要。你可以用positive parenting ,讚多啲兩個仔。

你仔學校有無排名次架?

我小朋友依家學校無名次,所以暫時自己都可以做到平常心

大宅

daijuju 發表於 21-11-22 11:14
我見有啲學校開始收本年度下學期插班,會否考慮試下轉龍校?至少升中方面無咁大壓力..... ...

呢個我有諗過,三年班出咗成績嗰陣想同佢轉龍校,因為呈分太大壓力,但係佢唔肯,話無朋友,點氹都唔得,所以到最後唯有叫佢自己努力考好升中試

大宅

princesssarah 發表於 21-11-22 11:18
你仔學校有無排名次架?

我小朋友依家學校無名次,所以暫時自己都可以做到平常心

有名次,大概知道佢地學校範圍喺邊,頭60名都係升英中

子爵府

我自己讀書經驗係靠自己叮一聲,小學、中一都唔知讀來做咩,中二開始認真讀,成績一路上,去到中六,全級第一名,反而小學初中讀得好叻嘅同學,去讀需要思考科目時,成績開始下滑,佢地唔明我點解我越讀越輕鬆,其實讀書係有方法,思考過程好重要,我連讀中史都唔係死記,係用故事歸納法,而且有d野時候未到,點迫都無用,反而時候一到,水到渠成

珍珠宮

zephyrchuwong 發表於 21-11-22 11:21
呢個我有諗過,三年班出咗成績嗰陣想同佢轉龍校,因為呈分太大壓力,但係佢唔肯,話無朋友,點氹都唔得, ...

上年都聽人講過話小朋友唔捨得啲fd唔轉,跟住下學年啲fd都轉走咗......(啲fd嘅家長都話唔轉架,最後小朋友都轉走咗

大宅

CCHINGC 發表於 21-11-22 11:23
我自己讀書經驗係靠自己叮一聲,小學、中一都唔知讀來做咩,中二開始認真讀,成績一路上,去到中六,全級第 ...

方法好重要,我點做到盡佢地都係要靠自己

大宅

moma1023 發表於 21-11-22 10:55

我仔仔係屬於成績好嗰一批,呢兩年來都係考前列。其實我 ...

我仔成績唔叫好,但因為上兩年網課多,我個仔慢慢追返上。今年復課,其他小朋友本身既實力都發揮正常,我個仔就反而下滑。

我都同自己講,只要唔跌出某名次,都唔好咁緊張。或者自己緊張好啦,唔好將負面情緒發係小朋友身上。

首頁
12345...11

尾頁

跳至