自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

觀察身邊同事,撇除政治觀念
學歷水平高嘅普遍都允許仔女移民
甚至主動鼓勵佢地遠走,開創自己路向
真心從仔女前途角度出發
至於學歷低,較基層嘅人
多數依靠仔女,希望養兒防老
知識仔女要走會反對
或冠以仔女不孝之名
較少願意放手
唔知大家有冇同感?

侯爵府

有同感

子爵府

SIUBKT 發表於 21-11-25 07:56

仔大仔世界,到唔到佢地唔想
好既移左民都會關心父母,唔好既係香港都唔會理佢地

la_source    發表於 21-11-25 11:42

珍珠宮

回覆樓主:

不講政治,我係單親都鼓勵我仔有機會嘅話一定要去其他地方生活吓,世界咁大

ntk_mami    發表於 21-11-25 09:53

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

不認同

以前大把基層子女,長大後移民,多得是。

子女大了,想走就走,父母還可以控制他們嗎?你估小孩咩!

話為了父母不移民,只是其中一個借口,你估移民咁簡單,要重新 適應一個新的地方,還要冇了現在 高薪厚職,有很多風險的。攞父母來做咩 擋箭牌,話為了父母,其實在香港都不是時常陪伴父母,可能家用都比不多,在不在香港都冇咩分別

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

自己搞得掂,去邊有咩所謂,只不過見太多以為是,眼高手低都搞移民啫
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

香港係好獨特,地細密集,形成好多觀念係要緊密接觸 / 照顧家人,但係外國,因工作、因另一半、因升讀大學,離家幾千里係常事,而所謂移民,又唔係永世不見,實不為過

珊瑚宮

回覆樓主:

點管到呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都接受到仔女移民,仔大仔世界每個人都可以選擇自己想行嘅路,做父母嘅都希望佢哋將來好,可以過自己想過嘅生活,只係唔捨得啫。我覺得係孝順嘅去到邊都會記得父母,唔孝順嘅響你身邊都可以唔理你。

生個小朋友出嚟綁住佢留響身邊,養兒防老心態焗佢哋孭起重擔,其實先係最不負責任。

珍珠宮

點樣比,點樣唔比

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

其實長大左離開父母好正常,係中國人傳統觀念先要仔女照顧,我都會鼓勵阿仔長大要自立,搵自己既人生

珍珠宮

同感!

珍珠宮

反而我身邊朋友既基層父母都希望仔女出去闖 只係有D反而自己無錢無本事既要求父母賣樓俾佢地移民

別墅

MM2H 發表於 21-11-25 08:21
香港係好獨特,地細密集,形成好多觀念係要緊密接觸 / 照顧家人,但係外國,因工作、因另一半、因升讀大學 ...

呢個同意
即使是國內,到外省打工既都唔少,見每年春運盛況就知….

水晶宮

點輪到你話事,
做父母既, 有苦自己知
當你活到一定歲數, 就會有唔同諗法,

呢度JM, 都仲後生,
好多真係只係為左自己仔女, 忽略左父母.

呢D 都係個人選擇.
晚年命係點, 早已注定.

水晶宮

有?估不多,見有D父母講明移民,將來冇遺產分

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可能你的 sample size 太細,結論有啲 籠統,睇唔到知識同子女移民有咩關係。

我有個同事爸爸做保安、 阿媽係家庭主婦,叫個仔自己移民,但同事喺獨子,講到明父母在堂,佢唔會移民。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仔女要走,可以唔比咩?
口講可能係開通,實際可能係無奈

公爵府

牛年勳章

自在就好, 後盾永遠係父母, 孩子有理想和得到他想要的幸福, 做父母就開心滿足, 相伴到老就是老伴

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可以唔允許咩?

首頁
12345...7

尾頁

跳至