0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb呢排多咗黃色嘅眼屎,係咪熱氣呢?定係去睇醫生安全啲呀?

大宅

應該係熱氣 便便有冇問題呢?bb係母乳還是飲奶粉?你觀察多一陣睇下,好彩我b 食緊美素金裝無熱氣問題,便便都ok。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用乾淨的棉花濕蒸餾水或者熟水抺走,如果情況持續,看一下醫生隱陣點

別墅

回覆樓主:

可以用溫水加綿花球幫BB輕輕抹走眼屎及多餘分泌物.
如果沒有見到有綠色(有可能發炎)或紅色 (有可能受損)眼屎, 有可能天氣乾燥增加分泌去保持濕潤 或 熱氣少少.
如果BB已經5-6個月的準備加固時間, 可以給少量水份/果汁等增加水份.

大宅

虎到金來勳章

可能真係熱氣 試下俾bb飲多啲水 或者開奶嗰陣時加多少少水 睇下會唔會好啲

大宅

會不會熱氣?有時會係甘,過一陣又冇,可能只是突然多左分秘物。

男爵府

大人會熱氣,bb都會,請問你是餵母乳還是奶粉?
如果係母乳,你自己都要食得清D,唔好太補太燥熱
如果係奶粉,你要睇睇奶粉成份,我bb飲金裝,唔多眼屎

複式洋房

天氣乾都唔出奇,用乾棉濕熟水抹下佢,有時都可能係因為熱氣,佢有冇話有痰之類?

禁止訪問

別墅

黃加藍 發表於 21-11-25 16:36
bb呢排多咗黃色嘅眼屎,係咪熱氣呢?定係去睇醫生安全啲呀?
可以觀察下先
呢排做過乜唔同野? 有無轉奶粉?
仔仔飲緊A+ neuro pro, 眼屎就無乜, 便便都ok

別墅

黃色似係熱氣喎

別墅

I'll_be_Becky 發表於 21-11-29 12:03
可以觀察下先
呢排做過乜唔同野? 有無轉奶粉?
仔仔飲緊A+ neuro pro, 眼屎就無乜, 便便都ok
阿仔都飲緊佢, 見佢無加蔗糖, 又唔熱氣, 價錢又唔算貴, 一直飲落都唔錯, 算幾健康幾精靈

首頁

尾頁

跳至