自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

回覆 CYT1207 的帖子

男朋友係同學?你女一向聽話和乖,定係反叛?
12歲拍拖,梗係唔好。但要小心處理,落手太重,驚適得其反。

男爵府

pakyumama 發表於 21-12-5 13:25
個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
話我迫佢讀書,要退學,.
甘我叫佢自己上網搵下合法輟 ...

但你仔仔又講得啱喎,唔係一定要讀得書先揾得多錢,我啲朋友最揾錢個幾個 都係創業自己做老闆最揾錢,一個做裝修,一個做飲食,兩個都讀唔到書

其實讀唔到就讀唔到,陪養佢一門手藝再教佢要儲錢自己創業先係最重要,我自己覺得

大宅

虎到金來勳章

個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
會唔會有朋輩影響?

子爵府

叫佢讀到中六畢業囉,合格就得,咁唔會好難卦?
讀到書唔一定搵到錢,但讀書自己會無咁易比人厄囉

子爵府

回覆樓主:

叫佢上網自己search下佢個年齡學歷可以搵到咩工同有幾多人工就知道

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

5讀書學門手藝,裝修好, 跟車好, 地盤也好。勉強讀書, 大人小朋友也不開心。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 毛毛查 的帖子

佢成日好羡慕同班同學日日打機, 唔洗溫習, 都有好成績

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 sisilee321 的帖子

我要求中六, 中英數合格咋, 都話我要求高, 已經個個月俾佢補習, 都想我點

goldpiglet    發表於 21-12-5 22:42

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 wowobibi 的帖子

根本現實社會係點, 佢地唔知, 講新聞佢知, 一知半鮮, 又唔FACTS CHECK, 人云亦云,話打算日後做M記, KFC又唔大隻, 做不了勞動工作, 又唔受得氣, 話2句要生要C
食米唔知價,問佢最低工資, 都答唔出, 我話最低工資都唔夠你今晚食個外賣.佢話係政府問題
咩都話人地唔啱, 溝通唔到

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 kwhkwh 的帖子

可能要親身捱過至知讀書好幸福

大宅

我原本都吾讚成我姪仔中3之後轉Ive, 班主任同社工都覺得佢吾自律,轉ive 一樣死. 但我姪仔既擴課再加上無心向學,其實搞到成家人都好煎熬,大家都傾過好多次,佢係想讀原校或轉ive 都未諗清楚. 尋日我同佢食飯,同佢講如果佢中3畢業,要預左條路會似佢daddy 做裝修甘,比較辛苦,佢話甘daddy 都搵到錢呀,甘我就覺得你知要搵錢就得,你想轉就自己同學校講,佢地會幫你搞手續.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pakyumama 發表於 21-12-5 20:47
回覆 sisilee321 的帖子

我要求中六, 中英數合格咋, 都話我要求高, 已經個個月俾佢補習, 都想我點 ...

唔係人人讀到既
你以為好「基本」
真係唔少人連呢個你認為基本既做唔到
身邊識幾個中一、二就唔讀書直頭絕學
唔中意讀日日打機
呀媽都理唔黎
個仔係咁都無辦法
佢只係見到人地日日打機成績好
只想不勞而獲
咪放手俾佢睇下不勞係咪可以獲得好成績

男爵府

domantai 發表於 21-12-5 19:47
但你仔仔又講得啱喎,唔係一定要讀得書先揾得多錢,我啲朋友最揾錢個幾個 都係創業自己做老闆最揾錢,一個 ...

唔好再講邊d一百個得一個嗰d case
如果屋企負擔到供書教學,小朋友又無乜特別體藝長處
屋企又唔可以養佢一世
一張畢業證書係社會入場卷

伯爵府

虎到金來勳章

之前ZOOM, 再每日半天課, 唔吸收都正常, 如果溫習態度正確, 唔合格我無問題
依家日打夜打, 可以飯都唔食, 好明顯中晒毒而不自知. 希望可以拉返佢出來, 佢唔係讀唔到, 否則都唔會去左英文班,或者同D唔返學既比, 佢已經好好.最少仲未學壞,無出去犯法.
但相信每個家長都想仔女好, 所以一定會有要求. 做人有目標才有動力. 唔希望佢做躺平族.

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 goosy83 的帖子

我已經連大學既學費都準備好, 佢唔讀既我就慳返, 用來養老.

大宅

pakyumama 發表於 21-12-5 17:20
睇晒大家既回覆, 我仔成績一向不差, 中上左右, 中學係佢自己選
佢中一係最差班, 陪讀升左上中二英文班
因為 ...

難為好媽媽。叫佢做吓兼職試下揾錢艱難,佢就會乖乖讀書。香港讀書壓力大,唔好怪仔仔啦

男爵府

明白有啲人真係對讀書冇興趣,但叫佢問吓自己有冇試過真係好認真咁讀先?別在應該捱苦嘅階段選擇安逸

象牙宮

反叛期。
中學都未畢業, 問他有什么工可做?
讀書至少合格。
中學畢業了,想學一門技術,學什麼好? 要清楚自己的興趣愛好……

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好太激氣,你仔呢個年紀反叛期係會難搞d~
我仔中三時讀11科,都接近全炒,升中四時跌出英文班,但我半句都無鬧佢,我心中安慰自己,賽翁失馬, 焉知非福,好彩佢中四d成績又真係好返好多,雖然中文重係强差人意,但起碼佢肯嘗試肯努力,已經係好既開始。後來佢中4時,我問返佢點解中3時會咁,佢話佢都知自己考得好差,但當時就係成個人都好hea,自己放棄自己,到中4時去左另一班,壓力無咁大,自然就讀得好左。

首頁
23456...10

尾頁

跳至