婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由結婚到個B兩歲,我個個星期日都返去同99食飯,有疫情都從不間斷,就算疫情高峰時期,我奶奶每個雀局不停,我都要帶個B返去食飯,我有出過聲ga, 最後又自爆星期四同星期六同邊個邊個打牌乜乜乜,你估我唔燥? 我費時同老公鬧交,我都已經講兩句就忍。

由結婚到個B兩歲,我個個星期日都返去同99食飯,有疫情都從不間斷,就算疫情高峰時期,我奶奶每個雀局不停,我都要帶個B返去食飯,我有出過聲ga, 最後又自爆星期四同星期六同邊個邊個打牌乜乜乜,你估我唔燥? 我費時同老公鬧交,我都已經講兩句就忍。

複式洋房

Doppelt 發表於 21-12-5 23:53
由結婚到個B兩歲,我個個星期日都返去同99食飯,有疫情都從不間斷,就算疫情高峰時期,我奶奶每個雀局不停 ...

我成日轉頭洗手,就見到我99大大舊塞嘢落我個B個口,成日背住我做,唔係唔俾佢煮嘅嘢食佢食,慢慢食,逐樣食啦好唔好?
成日一有機會就話個B冇胃口係因為啲嘢冇味,用佢煮d餸汁撈飯就一定可以好快食晒,又話佢個friend 湊孫帶佢去飲茶一歲都咩都俾,茶都俾佢飲。 so? 人哋點湊關我咩事? 我個仔大大隻,而家有乜問題?

複式洋房

Doppelt 發表於 21-12-5 23:54
我成日轉頭洗手,就見到我99大大舊塞嘢落我個B個口,成日背住我做,唔係唔俾佢煮嘅嘢食佢食,慢慢食,逐樣 ...

每個星期總有嘢批評,又話條褲鬆,又話條褲短,又話件衫大,又話件衫細,每個星期不斷重複。 有時候我都算,費事我老公又話佢媽,我真係唔想嘈,影響個B。

平時大時大節食飯,就一定要正日, 我娘家冇所謂,亦都唔覺得唔好意思,大佬呀,你覺得做節重要,我屋企人都一樣覺得ga, 大家一人一次得唔得呀?

你話想同個孫去迪迪尼,你個仔聽完講我知,就唔會郁ga, 係我記住你個訴求,我擇日俾錢買埋飛同佢去, 聖誕節book枱食飯我一定預埋佢,因為我覺得佢都唔應該錯過每一個moment.

複式洋房

Doppelt 發表於 21-12-5 23:55
每個星期總有嘢批評,又話條褲鬆,又話條褲短,又話件衫大,又話件衫細,每個星期不斷重複。 有時候我都 ...

放假湊B我就一定做到嘔,靠佢個仔? 片都冇換過,講就大大聲。我已經接受現實,老母係乜都做晒。 已經一頭煙, 佢成日都叫俾呀B飲水,攝返佢件衫,呀B唔夠衫,呀B爭件背心 blah blah blah blah blah

今晚,我俾人話點解對佢媽咁不滿,話我好出面,例如佢媽叫話roll 低褲腳,點解都咁不滿,做到出面。

大佬,我已經唔出聲,我真係覺得好煩, 我真係唔知我當時個樣有幾衰,但係我真心攰同覺得好煩

你知你有時會幫我口,但係有時候你習慣你老母乜都彈,唔代表我可以習慣,特別係真係好煩

複式洋房

放假湊B我就一定做到嘔,靠佢個仔? 片都冇換過,講就大大聲。我已經接受現實,老母係乜都做晒。 已經一 ...

有啲人可以堅持唔返99度,一年見一兩次,但係我做唔出,尤其係生左B, 我都想佢俾嫲嫲錫。 但係可唔可以識做d, 唔好成日左彈右彈? 俾我靜靜地湊仔好嗎?

大宅

有啲人可以堅持唔返99度,一年見一兩次,但係我做唔出,尤其係生左B, 我都想佢俾嫲嫲錫。 但係可唔可以識 ...

你吳洗同99住已經好幸福,希望你盡量少見99呢個人。她不會對我們呢d外人好

子爵府

2021勳章

回覆 Doppelt 的帖子

好明白你感受, 好多奶奶都係咁,百彈齋主, 真係幾難頂, 我都受唔少。可否平心靜氣同你先生講你嘅感受, 減少磨擦,可否隔一星期去奶奶度。

複式洋房

周小桃 發表於 21-12-6 00:04
你吳洗同99住已經好幸福,希望你盡量少見99呢個人。她不會對我們呢d外人好
...

我唔介意個個星期日返去食飯,不過可唔可以識做少少? 個個星期都係咁,俾我靜下啦。

係唔係太大想頭?

複式洋房

cathngai 發表於 21-12-6 00:10

好明白你感受, 好多奶奶都係咁,百彈齋主, 真係幾難頂, 我都受唔少。可否平心靜氣 ...

我真係覺得自己算係咁,但係真係好難頂。

我已經係好平心靜氣,咪最後又冷戰。 佢覺得我冇需要咁對佢媽。

子爵府

2021勳章

唯有左耳入右耳出,當佢唱歌。可否淨係讓你C6帶個女去 ,你搵返自己me time。

珍珠宮

2021勳章

Doppelt 發表於 21-12-6 00:21
我真係覺得自己算係咁,但係真係好難頂。

我已經係好平心靜氣,咪最後又冷戰。 佢覺得我冇需要咁對佢媽 ...

你已經做得好好啦,每星期返去一次。如果真係難頂,唯有減次數。我哋減到一個月先見一次。如果那個月做節之類,食左就等下個月先見。我好你少少,因為我仔女大個仔啲,有興趣班學野,有個借口,話細路忙之類。不會咁易比機會佢哋見到。

佢再試吓見親我哋都彈,我實拉埋佢啲女落水去寸爆佢轉頭,係,我火爆同惡,我以前都試過以和為貴死忍,但人地當你死架。你不出聲只有一直比人專權獨大,以為自己皇太后。再者,我有時寫上去BK,就係知有二件人形物體成日蒲呢度,佢哋一望就知我寸緊佢地。吹呀?

男爵府

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

辛苦樓主了。 你要我咁樣應酬人地阿媽我就真係做唔到。
若聽你呻會好過些,呢度大把JM 願意聽。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

2021勳章

放假湊B我就一定做到嘔,靠佢個仔? 片都冇換過,講就大大聲。我已經接受現實,老母係乜都做晒。 已經一 ...

其實你已經做好你既本份,
雖然世上冇公平呢樣野,
但我會覺得個老公都唔識做既時候
我係唔會理佢,佢媽想做啲咩應該佢自己去攪
唔好等佢覺得咩都係必然既

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

辛苦你~你已經好努力同好有奶奶心
我都明白每次見面都有批評係好難受,唯有自己睇開啲,練成左耳入、右耳出嘅功力

有啲事同老公講完都無補於事,其實真係唔提好過提
試諗諗你聽奶奶講得多覺得煩,你將奶奶嘅說話複述返俾老公聽,老公嘅感受係同你一樣,加上為自己屋企人辯護係人之常情

有唔開心上網傾,或者搵返自己朋友傾,好多新抱同你處境類似,真係感受過先明當中嘅委屈
自己睇開啲~

大宅

2021勳章

回覆樓主:

做咗媽媽已經好辛苦,唔想見、唔想做嘅嘢一律唔理,唔想再辛苦自己

大宅

牛年勳章 2021勳章

有啲時候唔係我想嗌交,
係有人主動聊交嗌。
某日下午我同老公講我想食煎三文魚。
老公話雪櫃有好多餸唔煮(類似係咁)
某人問左我一句話係咪我煮?
我話我自己努力學緊煮野。
佢話你煮野只有你自己一個人食,一係就要倒,爸爸都係無人煮飯無辦法先食你既野。
煮左出嚟又要比人批評何苦呢?
我話咁你可以唔夾黎食。
佢話哦,咁意思姐係話你自己食新餸,要我哋食舊餸拉。

大宅

牛年勳章 2021勳章

有一次我同佢一齊係屋企。
Bb喊要食奶。
我已經無叫某人幫手,我自己沖奶。
佢大聲講一句:行開拉。
我已經沖好拉。
佢試都未試:已經話熱得滯,又話我沖奶都唔識點做人阿媽。話我無L用,做人幾失敗。咩都要人幫。
又周圍同人講我唔識湊b.
我果時只係第一胎,我相信無人天生咩都識。
雖然唔知當年佢99係咪都係咁對佢。

大宅

緊係要上嚟呢度講啦,因為呢度嘅邏輯係【奶奶永遠是錯的】

珍珠宮

2021勳章

Chloe199401 發表於 21-12-6 16:41
有啲時候唔係我想嗌交,
係有人主動聊交嗌。
某日下午我同老公講我想食煎三文魚。

頭二句好同意你。最怕二人爭廚房話事權。口味係沒得逼。

珍珠宮

2021勳章

Chloe199401 發表於 21-12-6 16:51
有一次我同佢一齊係屋企。
Bb喊要食奶。
我已經無叫某人幫手,我自己沖奶。

我99當日都有說類似對白,於是佢啲女覺得我當佢媽係工人。覺得我不湊仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊