論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我囡都係中四,工人今年7月將會完第6張約, 每日只煮晚餐,早午買外賣,佢每年都話唔做, 講足咁多年,我亦好歡迎佢主動離開, 忍佢咁多年,講大話,破壞,浪費,態度差,污糟,假期返屋企唔肯沖涼,去完廁所唔洗手,數之不盡.......我哋都一直唔慣有陌生人,亦都希望嚟緊7月有一個完全屬於自己嘅家。

大宅

29XX86 發表於 21-12-6 23:23
囡中四了,工人岩岩完約,走左個幾星期,雖然用左工人都十幾年,但我都一直唔慣有陌生人,而家終於覺得家係 ...

我都係用到呀女中五冇用工人,簡值係一個解脱。宜家我負責洗碗,洗衫,隻佬負責買餸,煮飯。當然所有野用AI,洗碗機,乾衣機等幫手。
:-D :-?

大宅

哈比 發表於 22-2-3 19:26
我囡都係中四,工人今年7月將會完第6張約, 每日只煮晚餐,早午買外賣,佢每年都話唔做, 講足咁多年,我亦好歡 ...

佢話唔做,長期服務金都唔冼比,慳返

大宅

poohpoohlee 發表於 22-1-11 19:51
佢7/4完約,如果佢拎埋假早走,我明白我要出糧至7/4,再加長服,機票及$100交通津貼,請問我還有沒有漏了 ...

你可以同佢講提早解約,咁假期就只比工作天,星期日就.不用計算

大宅

csbaik 發表於 22-2-4 18:59
你可以同佢講提早解約,咁假期就只比工作天,星期日就.不用計算

Thank you, 我期待中呀
]

大宅

gbmama1 發表於 21-12-7 09:38
回覆 29XX86 的帖子

congrats! 請問中一可以唔用嗎?鐘點得唔得? thanks!

我之前等到呀女中三先整敢完,其實老實說,當時中一可以斷,因為返全工及有課外活動。諗返轉頭,期實越細過甩越好,比佢可以知道家庭責任。我當甩工人,細女中三,大女大三。宜家叫大女做家務,净係開枱食飯,佢係唔肯。細的好的,小小家務肯做。個人認為趁未有公主,王子病,早少少甩好的。

大宅

KAMILE2020 發表於 21-12-7 22:07
你好,
我仔今年中三明年9月中四
也計劃明年不用工人

你個菲工人,佢肯同你續?我地買定凍肉做餸,星期六,日烹新鮮。你試用蒸焗爐,人地話方便的。我就買埋洗碗機,睇下咁可唔可以解决到。

大宅

29XX86 發表於 21-12-10 13:58
多謝呀!係呀,卒之唔洗揸頸就命喇,以前有工人湊小朋友,就係要吞聲忍氣。
...

同意,我返而驚怕疫情多的,佢地通街瞓。

大宅

poohpoohlee 發表於 22-1-10 23:06
想請教一下,工人4月完約,可以點同佢講唔續約呢?

其實你唔同佢講,佢可能另願唔要長俸,自己揾新僱主,吊高黎買。

侯爵府

哈比 發表於 22-2-3 19:26
我囡都係中四,工人今年7月將會完第6張約, 每日只煮晚餐,早午買外賣,佢每年都話唔做, 講足咁多年,我亦好歡 ...

我果個工人都係好清閒,都係每日只煮晚餐(行5分鐘有商場街巿,佢買餸就去超過2個鐘),屋企得3人,囡又大,又無車無貓狗,真係就算我而家要返工,放工買餸煮飯做家務都應付有餘(仲要屋企乾淨過有姐姐時)。

姐姐走後2個月wts我話新太太日日指住佢鬧,話bb喊又鬧佢,但看實bb時又話好唔做家務,老實講,人地出得7千請你實有要求,只係我自己都唔想再煩,教你話你唔聽就完約bye bye, 唔請無咁嬲。

侯爵府

csbaik 發表於 22-2-4 18:55
我都係用到呀女中五冇用工人,簡值係一個解脱。宜家我負責洗碗,洗衫,隻佬負責買餸,煮飯。當然所有野用A ...

我份工好得閒,工時短,我9成半務自己做都唔覺辛苦/忙,仲要無洗碗碟機,唔多用吸塵機,不過,可能遲啲夏天就覺辛苦。

侯爵府

csbaik 發表於 22-2-5 12:09
我之前等到呀女中三先整敢完,其實老實說,當時中一可以斷,因為返全工及有課外活動。諗返轉頭,期實越細 ...

係呀!我囡都好出奇地,工人一走第一日佢自動自覺褶被 ,我地無叫佢架喎。而家都安排佢做小小家務,佢都樂意。

大宅

29XX86 發表於 22-2-5 15:11
我果個工人都係好清閒,都係每日只煮晚餐(行5分鐘有商場街巿,佢買餸就去超過2個鐘),屋企得3人,囡又大 ...

同我一樣,對面係街市,冇貓冇狗,如果呀女返學,煮一餐,入宿烹三人飯。佢4點開始烹,烹3個餸,其實係菜,重點係一路烹,一路煲粥,我怕佢噴口水。佢又唔搭得車,因為佢有耳水不平行。

大宅

29XX86 發表於 22-2-5 15:16
係呀!我囡都好出奇地,工人一走第一日佢自動自覺褶被 ,我地無叫佢架喎。而家都安排佢做小小家務 ...

咁咪好,我大女一早患左流行性公主病,我細女初步確診

子爵府

29XX86 發表於 21-12-10 13:58
多謝呀!係呀,卒之唔洗揸頸就命喇,以前有工人湊小朋友,就係要吞聲忍氣。
...
有同感,我都快不用再 忍氣吞聲。

侯爵府

Chunyan 發表於 22-2-8 08:54
有同感,我都快不用再 忍氣吞聲。

我工人完約2個零月,而家發覺乜都用少左好多,以前果個 purchase list, 啲油,米,清潔用品好似不停買,特別係清潔用品,唔知佢點用架喎,用得快,但又唔覺乾淨架喎,真係摸不透。

而家,我發覺其實有啲地方唔洗日日抹,廚房我就最著重清潔,一煮野就會徹底清潔,連煮食爐底都專登架高佢方面每次抹,所以,已唔見小強踪影(或者夏天才出來都未定)。而家廚房度度摸落都好乾爽,幾有滿足感。

工人其實都幾破壞地球資源,又易整爛野,用大量清潔劑。所以,我唸好多媽咪都係度捱緊等告別工人的日子。

子爵府

29XX86 發表於 22-2-8 09:23
我工人完約2個零月,而家發覺乜都用少左好多,以前果個 purchase list, 啲油,米,清潔用品好似不停買,特 ...

真的幾破壞地球資源, 因為她覺得這些不用她花錢買, 我的工人洗澡超耐, 夏天時一天洗兩次熱水.

子爵府

alblanc 發表於 22-2-3 18:30
恭喜恭喜!應該都係大部份僱主苦忍中的其中一件事了!

我都是苦忍中, 快了快了.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我都好期待呢一日

大宅

29XX86 發表於 22-1-11 09:06
我老公同佢講定,話女大唔用工人了,叫佢有好工就睇定先,必要時可提早放佢走。其實,如我唔再請工人,佢 ...

完约前幾多個月同佢講唔續約?

首頁

尾頁

跳至