婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 sheep010 的帖子

其實我唔係馮指要佢湊 ,我再生呢胎,c6問奶奶,佢話唔湊我地都話請姐姐,而且佢一路湊阿囡都唔上心湊,掛住soso多過真心以我囡為先,我覺得奶奶而家反口話兩老可湊兩細係根本到時62退休,佢地會冇甘多收入,講話到時湊又可當正自己老闆,要求c6俾幾多家用,c6都要照俾,因為佢“扮湊”,之前湊一個要求甘多家用,我朋友一聽見都話佢奶奶幫手湊佢自己小朋友都冇要求甘多家用啦。之前試過wfh,試過有大半月我帶埋我囡番我自己屋企湊,奶奶又要求c6果個月俾番甘多家用佢,c6都問奶奶 我地成個月自己使自己搞掂點解都要求甘多家用? 我聽到奶奶一句“唔係甘計” 我心諗如果我地俾多左奶奶,奶奶儲在佢戶口的話,不如儲落我戶口好過啦。而且當初奶奶湊我囡一個要求甘多家用,我朋友都話不如佢辭職,佢收我甘嘅錢佢幫我湊囡帶埋佢返學又點話

複式洋房

回覆 馬大嫂 的帖子

真係請左姐姐,唔使俾奶奶打劫c6 d錢,反而儲多左錢

別墅

湊住bb真係好難煮到飯㗎,除非開住電視由得佢睇…
請姐姐99都唔洗幫最好,完全配合自己照顧同管教方式

大宅

Jsk_ma 發表於 22-1-15 14:47
回覆 馬大嫂 的帖子

辭工叫c6俾天價你凑,咁你咪又煮到晚飯又俾到錢自己丫媽囉

複式洋房

回覆 嘉德莉澳 的帖子

首先,c6一定唔想我辭職做c9,因為又要供樓,佢想繼續維持大家收入,而且而家仲多一個要養,第二,如果我做c9,佢一定唔會俾番相同天價家用我湊細路和買餸,因為我冇做野,一家的收入會少左。 呢d係咪叫對刻薄老婆?但阿媽要求幾多家用多多都俾係因為c6覺得仲有我呢個老婆做後盾,所以奶奶點樣要錢,唔理奶奶有冇使番幾多在我地屋企,c6覺得只要奶奶唔好令佢三日唔埋番唔到工就得啦,所以點解我之前甘不滿佢媽要求甘多錢,但根本我一家三口都用唔到甘多之餘仲搞到c6儲唔到錢,搞到我暫時一蚊都俾唔到我媽

珍珠宮

回覆 馬大嫂 的帖子

姐係你地唔洗奶奶湊女就無比家用奶奶

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇完兩頁所有人同你嘅回覆
唔好講到係天價
叫姐姐一個湊兩個
唔駛奶奶湊
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

仲未俾到錢自己阿媽就叫男既諗店佢, 有咩理由俾哂男方老家, 女家一點心意小孝金都冇咁蝕底?
如果覺得男方老人家不合理就強硬點, 家下你又不是冇返工冇收入, 工人又請到使咁委屈地上來講老人家不是?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

炒奶奶魷魚啦!奶奶純粹想賺錢,請工人就cut 奶奶湊孫錢,咁老公比番正常家用就算

大宅

Tonychopper 發表於 22-1-15 10:00
天價家用即係幾多 夠請2 個人工人 我諗大慨一萬左右 包湊小朋友 買下濕碎野 仲要包埋餸煮飯 其實一啲都唔天 ...

我睇佢有鬼一萬,咁叫天價,個奶奶好慘!
俾完呢個所謂天價就無錢俾自己媽媽,其實根本負擔唔到生兩個,但又要生,有冇咁天真呀

大宅

其實你生之前有冇了解過同老公嘅財政狀況,我細佬都唔係咩高收入人士但,佢都比$9000一個月外母凑一個孫(包生活費),你覺得奶奶搵你兩公婆笨,咁你咪炒佢魷魚囉,但你炒咗佢都係要比返應有嘅家用㗎,唔通唔幫你湊孫就唔使俾家用咩

水晶宮

樓主情況同我最初生大仔時相似。但當我決定生第二個,我即請工人,以及有工人湊晒兩個。因為我大仔同細女相差好遠年紀,所以做得到。

千祈唔好生第二個嘅時候仲叫老人家湊,佢哋梗係想賺天價家用啦,但比唔到你想要嘅服務你,以及如果你有姑仔嘅話,佢仲會更加為你樹敵,佢話你勞役佢阿媽!

水晶宮

Jsk_ma 發表於 22-1-15 20:47
回覆 嘉德莉澳 的帖子

首先,c6一定唔想我辭職做c9,因為又要供樓,佢想繼續維持大家收入,而且而家仲多一 ...

你講到個經濟情況猛猛緊,點解你仲生多個?你生一個都夠晒啦。你喺度自製煩惱姐。

大宅

回覆樓主:

依家啲人都唔知咩心態,覺得老人家湊孫係為咗賺錢,講真唔湊孫都會俾家用啦,家用+ 湊孫費過萬有咩咁出奇(咁就係天價?(當然家有本難念的經,父母仔女自己互相協調)
仲有做老婆成日昅住老公用幾多錢起父母身上,為錢怨嚟怨去,不如自己諗辦法增值自己搵多啲錢,財政獨立就冇咁嘅煩惱
咁你哋有冇計返勞工假病假公眾假期俾奶奶呀!除翻時薪睇,講得衰啲同無良僱主冇分別!奶奶就係睇唔起你要你受佢氣,所以有骨氣唔好靠奶奶,俾奶奶知你嘅生活唔需要佢存在

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-1-16 08:08
你講到個經濟情況猛猛緊,點解你仲生多個?你生一個都夠晒啦。你喺度自製煩惱姐。
...
樓主聲稱佢儲到錢,所以生多個掛? 但又拒絕5到99 的幫助, 難明。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆樓主:

仲要覺得99 打劫你地
說話難聽到呢

工人都請咗但仲係要99幫,但又要不滿係咁鬧
咁叻唔好要99 幫嘛

水晶宮

回覆 馬大嫂 的帖子

同感,呢句真!

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-1-16 10:39
樓主聲稱佢儲到錢,所以生多個掛? 但又拒絕5到99 的幫助, 難明。

真心,唔好叫長老幫自己湊仔,就算有俾返錢佢哋都係。人哋唱你一世。自己靠姐姐,自己搞掂算,少樣嘢俾人講。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

KateC2012 發表於 22-1-16 11:30
1)其實仔女係自己要生,奶奶知道要湊兩個,表達唔想有咩問題?一定要好想湊?
2)樓主,字裏行間你好計較 ...

分析得好

樓主當年生大女就係選擇左後者,即係99湊,

但比錢99湊又比得條氣唔順,

事隔咁耐都仲要開post上網唱99,抹殺99功勞,

仲加多條罪,就係99喉住佢兩公婆既錢。

唔怪得呢度間唔中就有jm同定自己個仔講:我係唔會湊孫

首頁

尾頁

跳至