懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

4wk 幾果時已經放左5日假,試番一日工立即深啡左, 之前試home office 坐左一日做下灘下好d, 再坐多日又流多左。 最後都真係唔敢番工住,又睇左次西醫開左十日假, 打算放到過埋年先再作打算。

本身其實時淺啡時深啡,星期一照完照聲波唔知係咪壓個肚太耐。。番去又深啡左,隔晚抹到血真係驚到震, 唯有全心全意長灘。

灘左一日,日子真係好漫長, 瞓到懷疑人生

複式洋房

回覆樓主:

今日開始流啡,星期五先睇醫生。前排每日行成7000步。而家照返工但盡量揸車小行。樓主你幾week 呀?

大宅

mikomiko918 發表於 22-1-19 21:04
今日開始流啡,星期五先睇醫生。前排每日行成7000步。而家照返工但盡量揸車小行。樓主你幾week 呀?
...

7000步(emoji)你果時未知自己有左?

我本身m 期長,果日照本身6wk3, 佢話size 大約5wk 尾,但因為太細未confrim 到住。

大宅

Yin807 發表於 22-1-19 20:32
4wk 幾果時已經放左5日假,試番一日工立即深啡左, 之前試home office 坐左一日做下灘下好d, 再坐多日又流 ...

我依家陀緊第三胎,我三胎懷孕初期都有流啡,第三胎仲留足幾個星期,盡量休息多啲啦,普通正常運動都冇問題嘅,最緊要唔好咁操勞

大宅

babeeboo 發表於 22-1-19 22:02
我依家陀緊第三胎,我三胎懷孕初期都有流啡,第三胎仲留足幾個星期,盡量休息多啲啦,普通正常運動都冇問 ...

我而家都流左幾星期,不過西醫又話冇原因。因為之前有唔好經歷,依家工都唔夠諗返等穩定啲先。

而家老公落咗禁足令,連屋企都冇乜點行,乜都無做剩係訓希望快啲有好轉啦

大宅

Yin807 發表於 22-1-19 22:29
我而家都流左幾星期,不過西醫又話冇原因。因為之前有唔好經歷,依家工都唔夠諗返等穩定啲先。

而家老公 ...

其實都冇乜嘢可以做㗎喇,盡量抖多啲啦, Touchwood如果BB 12週內有啲咩事,好多時都係染色體出咗問題,我哋都冇乜嘢可以做

醫生有冇比安胎藥你呀

大宅

babeeboo 發表於 22-1-19 22:35
其實都冇乜嘢可以做㗎喇,盡量抖多啲啦, Touchwood如果BB 12週內有啲咩事,好多時都係染色體出咗問題,我 ...

有ar, 之前食左十日,之前再開多15日, 佢話食咗好過唔食。不過咩情況先要打果d 安胎針?

大宅

Yin807 發表於 22-1-19 22:42

有ar, 之前食左十日,之前再開多15日, 佢話食咗好過唔食。 ...

我諗如果好嚴重就要打針,我咁多次都冇試過打針,都淨係食藥。我陀第二胎嗰陣試過好似穿羊水咁樣流咁多血水但係都係冇打針,我三胎都係食到12週

大宅

babeeboo 發表於 22-1-19 22:50
我諗如果好嚴重就要打針,我咁多次都冇試過打針,都淨係食藥。我陀第二胎嗰陣試過好似穿羊水咁樣流咁多血 ...

你食完黃體素會唔會有唔舒服? 我上星期日唔知食錯乜之後屙咗幾次,今個星期keep住好多風,食完野又想即刻屙

複式洋房

回覆樓主:

我而家係第二胎, 4-5w個時流過幾日, 而家9w, 有啡有紅, 嚇到即刻book睇醫生, 醫生都剩係講句, 照完bb好正常, 開d安胎藥俾我就走, 我呢幾日都WFH, 基本上都剩係食,坐同瞓。。。。訓多d係真留得少d, 但坐係度做野半日之後又流過。。。 好想知有無人係試過留紅留啡, 而又順利生B...

希望有個成功案例等我拎少少安慰。。。

大宅

Maymay_1212 發表於 22-1-19 23:45
我而家係第二胎, 4-5w個時流過幾日, 而家9w, 有啡有紅, 嚇到即刻book睇醫生, 醫生都剩係講句, 照完bb ...

懷孕大概7w,有試過流啡加流紅(好似m到咁)
跟住打針加食藥
係床上訓左1個月
bb順利出世

希望我既case,可以俾d鼓勵你
加油啊

複式洋房

我7wk時流啡,嗰陣返工仲無乜影響,講緊平均日日行2萬步,醫生聽到都嚇親,話真係行得太多,斷斷續續比左成2星期假我,再加節日長假期,日日灘喺度,最多落街食個飯,之後返返工,節奏調節返,行慢啲行少啲,touchwood就無再流啦(emoji)
加油啊!休息真係好重要,為左bb, 悶啲都要休息啊!

大宅

我而家係第二胎, 4-5w個時流過幾日, 而家9w, 有啡有紅, 嚇到即刻book睇醫生, 醫生都剩係講句, 照完bb ...

我第一二胎都有流啡,而家陀緊第三胎都有,不過而家都13週啦, 12週之後就停咗,我三胎都流足幾個星期,所以流啡都唔一定有事嘅,大嗰個啱啱三歲,細嗰個都就嚟一歲啦,放鬆啲啦

大宅

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8189646

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13283614

我之前都boomark 左黎勉勵自己

依家真係唯有坐都坐少啲,我都豁出去最多無左份工,不過sl 有120日慢慢黎

大宅

flywindy_0101 發表於 22-1-20 00:03
懷孕大概7w,有試過流啡加流紅(好似m到咁)
跟住打針加食藥
係床上訓左1個月

我想問打針係幾耐一支?

係咪流紅先要去醫生度打? 我果日都好怯見紅,諗緊使唔使去急症

大宅

Yin807 發表於 22-1-20 08:34
我想問打針係幾耐一支?

係咪流紅先要去醫生度打? 我果日都好怯見紅,諗緊使唔使去急症

我果日見紅,即刻去左急症室
但周數細,醫院覺得係自我淘汰,好平常,都無俾藥同打針,淨係照左超聲波

我係第二日,返私家診所,即刻打針同開藥

我係打左一針,因為已經無再流血,所以無再補針,藥keep住食
每個禮拜去覆診,睇下BB

複式洋房

Yin807 發表於 22-1-19 21:46
7000步(emoji)你果時未知自己有左?

計period 我7wk5, 但有時都遲排5-6日。。知架啦,但平時都係行咁多,一路冇流啡係尋日開始

大宅

mikomiko918 發表於 22-1-20 09:51
計period 我7wk5, 但有時都遲排5-6日。。知架啦,但平時都係行咁多,一路冇流啡係尋日開始
...

你就好啦,我仲係時多時少,照完個超聲波好似內傷左,訓到腰都斷加油各位

複式洋房

第一胎上星期12w先爆血水同流啡,住左幾日院,而家bed rest 緊,醫生都係check 到胎盤低

大宅

Pridefulmom 發表於 22-1-20 11:00
第一胎上星期12w先爆血水同流啡,住左幾日院,而家bed rest 緊,醫生都係check 到胎盤低
...

U r not alone
不過想問胎盤低係咪佗到咁上下先會知?因為我嗰日照佢話個位啱

首頁

尾頁

跳至