論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人係我屋企做左10年, 今年4月完約,菲律賓人, 現在已經58/59歲, 念緊續唔續約好,小朋友今年9月升中,

工人呢十年表現有好有差,考慮續約和不續約的因素如下:

續: 有人陪小朋友,做下家務同煮晚飯

不續:慳錢, 因為剛比公司減人工,小朋友開始大可以自己攪得掂自己,可以攞返間房用(而家佢自己一個一間房)

工人自己意願:不回鄉, 原價$4630續約
現在兩難, 老公話唔好意思話唔續約, 想慳錢但又驚小朋友無人陪會孤獨,雖然99話無工人可來陪小朋友, 但99性格係鍾意就黎, 約左朋友就會放我地飛機, 所以只可預佢間中黎下

求意見

伯爵府

回覆樓主:

年紀大真係要慎重考慮
唔睇年紀我就續
最緊要係個工人唔激心
4620請鐘點每日做2小時都唔夠
放工回家有餐住家飯食都值

男爵府

回覆 suki224 的帖子

就嚟60歲,年紀咁大我唔會續,一陣工人有咩病痛會好煩。
仔女已升中,如果一家人自己可搞掂家務煮飯,基本上唔使請工人,最多一星期請一次鐘點大清潔就OK。

你工人當然想你續,佢知道自己咁大年紀,你唔續就無人請佢。唔使唔好意思,你係僱主,佢係僱員,只係佢唔啱做份工就唔請佢而已。

水晶宮

回覆樓主:

現在環境, 可以不用工人的就唔好用, 尤其你工人已近60。
你地唔同工人續約, 需要俾長期服務金, 工人應該樂意回鄉

男爵府

birdbird 發表於 22-1-23 18:43
現在環境, 可以不用工人的就唔好用, 尤其你工人已近60。
你地唔同工人續約, 需要俾長期服務金, 工人應該樂 ...

除了錢, 仲有驚佢中covid, 雖已打針, 但每星期日放假外出14個鐘, 始終有些擔心

男爵府

Pepero 發表於 22-1-23 15:02
回覆 suki224 的帖子

就嚟60歲,年紀咁大我唔會續,一陣工人有咩病痛會好煩。

Touch wood 佢一向好少病, 但我驚唔續佢之後才發現無工人攪唔掂, 到時真係有排都請唔返, 所以好掙扎

水晶宮

suki224 發表於 22-1-23 19:19
Touch wood 佢一向好少病, 但我驚唔續佢之後才發現無工人攪唔掂, 到時真係有排都請唔返, 所以好掙扎
...

你小朋友都升中學, 又有99 backup, 仲有咩撹唔掂?
家務可以幾日, 什至係一星期做一次; 飯, 亦唔一定要日日煮, 可以一星期幾晚吃外賣。

男爵府

suki224 發表於 22-1-23 11:12
工人係我屋企做左10年, 今年4月完約,菲律賓人, 現在已經58/59歲, 念緊續唔續約好,小朋友今年9月升中, ...
如果工作表現同相處都OK,又係原價$4630,負擔到嘅話我會續約多一次
佢而家已經58/59,多兩年照計又唔會話身體急劇變化,疫情已經令人身心疲累,小朋友又升中,冇必要我唔會想屋企再有其他變化
咁嘅時勢佢咁嘅年紀返到去又未必搵到工作,當俾多兩年時間大家好好過渡,小朋友再大多兩年應該唔使擔心奶奶會唔會放飛機,到時就功成身退

首頁

尾頁

跳至