論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

mnhk 發表於 22-1-24 13:20
即都有6千幾人工一個月,人工算高了。
如果佢表現一直好好,我會做滿一年先比bonus佢,利是今年比多左,下 ...

其實係諗住比500, 不過就同老公講完兩年約先至比bonus唔係一年一次. 所以都諗緊點安排好. 況且之前都冇提過有bonus.

子爵府

回覆 bonbon926 的帖子

我覺得你觀察多耐少少會好啲

我請嗰個初初嚟時,好勤力,我當時係新手,我老公就話對佢好啲,有嘢食一定預埋佢,間唔中就話屋企問題要借錢,因為我老公唔想佢去借財仔,所以都借俾佢,佢都有還,續第一個約之後就開始見懶,但都仲控制到,續完第二個約前,因為家庭問題又借咗啲錢俾佢,點知係續完第二個約無耐,就話俾人騙借咗財仔,仲想我哋幫佢還,依家我自己都搵緊新一個

我覺得唔好俾佢哋知道你好對錢好梳爽,否則你有排煩。最好都係保持僱主僱員o既少少距離,同埋觀察耐少少,如果佢都keep住好表現先俾多啲奬勵,一個月就咁豪,好易產生錯覺

大宅

HOPEFORBB 發表於 22-1-24 19:02

我覺得你觀察多耐少少會好啲

可能俾$500係好啲嘅. 遲吓嘅嘢遲啲先算

男爵府

bonbon926 發表於 22-1-24 13:36
其實係諗住比500, 不過就同老公講完兩年約先至比bonus唔係一年一次. 所以都諗緊點安排好. 況且之前都冇提 ...
大家嘅意見都係覺得做完一個月比$1000係太快,不過睇嚟都影響唔到你
我嗰個做得好,係觀察咗一年都覺得佢係好
新年同生日都係$200利是(+生日禮物)
做夠一年又咁啱係12月,我出咗雙糧俾佢($5000x2),佢驚喜同感動到眼濕濕
在我來講除開12個月都係每個月多幾百蚊,大家開心之餘都希望佢keep到好表現多一年,向着下一個雙糧進發
俾你參考吓

大宅

Viviluby 發表於 22-1-24 20:57
大家嘅意見都係覺得做完一個月比$1000係太快,不過睇嚟都影響唔到你
我嗰個做得好,係觀察咗一年都覺得佢係 ...

咁我諗我都係比比住500先, 其實bonus我係想完咗兩年約先至俾佢. 你俾嗰條數應該同我差唔多如果我係兩年先俾一次.

大宅

bonbon926 發表於 22-1-23 11:50
疫情之下我都算容易搵到姐姐, 冇乜俾個額外錢就咁喺Facebook搵到佢. 第一次請真係好滿意. 只係做咗一個月但 ...

替你高興搵到個好姐姐依個年頭。識得感恩人同事物既人真係買少見少。

大宅

YuYu88922 發表於 22-1-27 11:22
替你高興搵到個好姐姐依個年頭。識得感恩人同事物既人真係買少見少。
...

疫情底下真係聽唔少話請極都唔到仲要唔知洗咗幾多錢

侯爵府

回覆樓主:

一個月未見真偽,佢係好嘅你唔比佢都會好,唔洗咁急比,觀察半年先都唔遲。啲jm講得岩,做開左個頭就變得老馮。

我朋友果時請左頭一兩個月工人,又係讚口不絕,唔洗半年工人走左。其實,有時呢啲只係蜜月期假象,絕對有好,但只係少於1/3。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

得一個月就俾一千?太多會養大佢個胃的

子爵府

疫情之下我都算容易搵到姐姐, 冇乜俾個額外錢就咁喺Facebook搵到佢. 第一次請真係好滿意. 只係做咗一個月但 ...

強烈建議你,俾少一個,俾太多唔好。

男爵府

年半后先見真章
佢地唔識感恩
你咁俾有mug 唔like 返唔到轉頭

大宅

綜合左大家嘅意見我最後俾咗$200佢

伯爵府

bonbon926 發表於 22-2-6 00:38
綜合左大家嘅意見我最後俾咗$200佢
做得啱!
獎金要逐少逐少加上去!

大宅

請問你可以分享下係Facebook搵到工人既過程嗎?我已經follow做d group但都無咩見到有得請

大宅

Sachiyingoldie 發表於 22-2-7 17:46

請問你可以分享下係Facebook搵到工人既過程嗎?我已經follow做d group但都無咩見到 ...

喺Facebook請姐姐嘅平台可以登報跟住會有好多姐姐留言. 我搵到我嗰個佢係自己登報話雇主要移民. 跟住我message佢問佢少少資料再約佢見面.

別墅

請問點係Facebook 搵?謝謝

男爵府

請工人一定要六個月後先見真章,請咗咁多個工人個個頭半年都非常勤力,之後摸清你個底,就會反轉豬肚就係屎,做嘢簡直一pat屎

男爵府

Viviluby 發表於 22-1-24 09:53
嗰陣我第一次請工人頭幾個月都好滿意,去到半年都可以變到一Pat屎咁激到我出煙,最後一年左右俾我炒咗,然 ...

的確係,我嘅經驗,通常4、5個月時就會睇到真實嘅一面。

大宅

係Facebook 邊度可以搵到姐姐?

大宅

bonbon926 發表於 22-1-23 22:24
5000多啲啲 + food allowance

即起碼6千3人工、唔建議再比bonus 住、起碼做滿一年或出年生日先。

首頁

尾頁

跳至