自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Max20080525 發表於 22-1-29 14:43
如果佢堅持咁多年唔食菜
咁可能佢個口腔真係接受唔到菜
比我逼佢食益生菌當做左

其實我並非你地想像嘅咁擔心個女食唔食菜同水果嘅問題,當然我都會想佢食,真正擔心嗰個係我老公同阿媽,老公日日逼我地食菜,其實好多時我都好明白阿女嘅感受,但我係大人,我知道老公都係用心良苦,同埋我唔似得阿女咁夠擔,一啲都唔怕豆老,我冇鬼用,好怕老公黑口黑面,所以我唔敢出聲

男爵府

RAY媽 發表於 22-1-29 15:08
改share食ok嗎?

其實我兩公婆都唔多識煮廣東菜,我份工又好忙,經常OT到好夜,飯係老公煮,佢鍾意煮碟頭因為快,易整,洗碗又可以洗少啲,加上阿女係完全唔鍾意食廣東菜,所以平日我地屋企係唔會出現一碟碟嘅餸喺飯枱。

男爵府

Max20080525 發表於 22-1-29 16:12
哦 即係你老公係控制狂黎
你有無諗過你聽話食菜仲襯托到你個女極之唔聽話 唔食菜
有無諗過同老公傾 你兩 ...

嘩! 你第一句完全講出我嘅心聲
咁事實係應該要飲食均衡嘅,我冇理由可以教壞個女反抗老公唔食菜㗎嘛,前世未俾人鬧過咩?其實我呢兩日終於醒起阿女入房食嘅其中一個原因,我估應該係怕咗老豆講野時口沫橫飛,幫佢啲飯餸加料,因為之前阿女投訴過幾次

男爵府

Max20080525 發表於 22-1-29 17:08
你荒佢唔知食菜健康咩
飲酒夠傷身咪個個都飲
其實你女唔食菜可能係佢發現只要佢唔食你老公就跳制 理得健 ...

可能佢寫都唔定,只不過佢收得好好,又或者我時運高未睇到,仲有一個原因就係我係佢金主,老豆就除咗書之外乜都唔肯買俾佢。

男爵府

Max20080525 發表於 22-1-29 14:47
你唔可以拎自己去比
你咁比即係我比非洲細路幸福一樣咁難聽
既然佢都口出惡言 你點樣發火限制佢只會加重 ...

我絕對相信佢唔介意日日食杯麵,就算佢唔鍾意食都唔會講,係老公唔會俾咁嘅事發生啫,佢一向都好注重健康,年紀愈大愈注重。

男爵府

zitamamama 發表於 22-1-27 13:16
其實15歲,佢唔食菜咪由佢,點解要迫佢食?
我細個都唔食菜唔食生果。

唔係我迫佢食,我冇咁注重健康,係老公為咗我地嘅健康着想要我地食。

男爵府

lovedgs 發表於 22-1-26 14:56
首先要停送飯入房,一家人食飯吾係凈係食,最重要係用食飯時間溝通
我細女都吾食魚,但佢又食魚生、魚旦, ...

你細女一啲都唔怪,魚有骨,莫講話小朋友,就算大人好多都唔食,包括我老公,但魚旦魚生好少會話有骨,而且又好食,大部份小朋友都鍾意食魚旦,除咗我女之外。Btw, 多謝你嘅建議。

男爵府

chishing411 發表於 22-1-26 23:19
你個女應該受軟唔受硬

唔係,佢係軟硬都唔受,威迫當然唔得,利誘都要好睇佢心情同睇下我地有冇運。

男爵府

回覆 missyoumum 的帖子

唉! 如果可以的話,我都想自己可以硬啲,如果我真係大家講到咁強硬咁高壓嘅,根本就唔會上討論區請教大家應該點教女啦,佢唔聽話咪由細開始鬧到大,鬧唔聽咪打,再扣起所有野囉! 仲點會有機會俾佢鎖到門,唔駛拆門拆鎖咁麻煩,直頭連房都唔俾佢咪得囉! 但事實剛好相反,家陣係我俾佢食住,我要求佢做野,會問佢你可唔可以...., 然後佢好決絕咁答我唔可以 。 學我老公話齋,真係都唔知邊個先係阿媽! 佢間房都係我幫佢爭取返黎,老公諗住想保留間書房,成世都三個人一間房,我話點得呀,個女大個冇可能再同父母一間房,老公就話驚個女會成日匿喺房唔知做咩,所以唔想俾房佢,但我堅持要裝修間房俾佢,為咗裝修嘅事都唔知同老公嘈過幾多次,流過幾多眼淚,依家見個女咁唔合作,真係有啲後悔! 當然你提到你同事嘅不幸遭遇,都係我地最大嘅憂慮,如果唔係,阿女都唔會有機會變本加厲,愈來愈目中無人。

男爵府

vivibabyvivi 發表於 22-1-30 10:16
做父母做到好似做下人咁,做事要睇個女心情同運氣,真係服咗你地

我喺屋企要扮演好多角色,大部份時間係工人,低級員工,又或者補習老師,但有時又忽然間升呢做老細,有時又係細妹,我女小學時曾經叫我學下佢咁,唔好怕佢老豆

男爵府

maymay220hk 發表於 22-1-30 09:52
好明顯係拒絕溝通

應該唔係一兩天嘅事

我問佢點解要成日鎖住隻門,佢話咁先有安全感,自己一個人喺個密封嘅空間會覺得好舒服,又話好似佢唔鍾意拉開窗簾咁,因為同對面樓距離好近,好似成日俾人望住咁,佢就會覺得好唔舒服,所以佢長期拉埋窗簾。

男爵府

waterbabywater 發表於 22-1-29 00:40
親戚個仔又係咁,勁偏食,便秘到自己都覺得有問題但都係唔食菜同水果, 同你女差唔多年紀,佢又識食,啲叉 ...

你指安慕希乳酪? 呢隻真係好飲,但唔啱我女口味。

男爵府

パンダさん 發表於 22-1-31 13:19
阿女幾時開始唔妥老豆?

Exactly幾時我都唔清楚,不過一定係小學。

男爵府

パンダさん 發表於 22-1-31 13:19
阿女幾時開始唔妥老豆?

佢向我投訴老豆,內容正正就係其他JM所講嗰啲,佢覺得老豆成日將自己揣測嘅當真,認定阿女係點樣。例如,老公好嚴肅咁同阿女講「你千祈唔好同我走去染髮呀!」 阿女就會覺得老公認定佢一定係想染髮咁囉,跟住兩個就會嗌交。阿女又話老豆成日覺得自己一定啱晒,阿女就一定係錯嘅。

首頁

尾頁

跳至