夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小芯睇路 發表於 22-1-28 09:54
我好奇想問吓如果一個男人係真係鍾意一個人,咁佢忙嗰陣時會點樣對佢鍾意嘅人?

...

我已結婚二十年, 想番起拍拖果陣, 以前沒有智能手機的, 就算工作忙, 一掛住對方, 會在中午打個電話, 不加班的日子放工肯定第一時間想見對方, 有時在公司樓下做木頭人等.... 回家要煲電話粥, 除了因為掛住之外, 要知你在對方心中的位置是否在No.1, 也要在最重要的時間和日子, 有沒有閒什人等霸佔, 從而作自己的風險評估和投資.

如果拍拖的幾個月可有可無, 那你的位置確實在那裡呢? 如果這個男人在女方提示時, 在最愛最甜蜜期都不改變自己, 結了婚的改變空間一般都不會太大(特別例子當然會有, 但你選擇冒險?), 男人的不懂想, 不懂做不是一個借口, 如果是借口, 日後也可以用這些說話來出軌的.

愛就是要為一個人而嘗試改變, 令對方得到幸福, 如果盡了力, 達不到要求都沒辦法, 但如果說我天生是這樣的, 那就看不出誠意了, 相信對方日後的日子會比較辛苦, 甚至乎最後換來一句"只是你一廂情願", 你也可以想像到.

申利: 當時的太太和我都是不難找伴侶的人, 但相方都是抱著以真誠, 認真的態度去找終身伴侶, 而不是拖幾個來找一個那種. 如自己都沒有這個誠意, 怎樣期待對方也有這樣誠意來對待你呢, 將心比己.

保充一下, 之後因為太費時間用在掛住的時間上, 所以我們2年內也結了婚, 如果大家是相愛/定性又有責任感的人, 實在省回太多的時間了, 到現在當然沒有經常報到, 工作忙/出差的視頻可能不是每天有, 有的也可能只是數分鐘, 因為大家仍然很信任對方, 而對話的質素和關心仍然是不變的, 甚至更昇華吧, 這個是人因成熟而改變, 這些可以在百忙中的安排上, 說話上的質素和想法, 令對方可以感受得到的, 令對方信任.

禁止訪問

子爵府

回覆 小芯睇路 的帖子

未結婚都唔覆你 好明顯對你冇繼續既意思啦 咁反正你多人追 話之佢啦 洗咩平復心情啫 直頭重拾心情接受第個囉

禁止訪問

子爵府

回覆 小芯睇路 的帖子

唔係用黎忘記佢 只係撇脫 一唔岩完全唔再嘥時間懷緬 有另一個岩feel就開始 我就係咁囉 不過你仲細

子爵府

小芯睇路 發表於 22-1-28 10:53
唉….好男人
依家我哋年輕人嘅嘅速食戀愛已經好難有咁嘅情況出現。
嗰個都換完又換

明白, 但也不一定, 我家人的仔女想法我也有去了解, 始終自己也有個在青春期的孩子.

不過確實女仔比以前還要急進, 她們一般覺得30歲後已很難找到伴侶的樣子, 25歲都沒拍拖實在難以想像, 因而太急進. 男的確是慢慢來不急, 有不錯的就拍無的也不要花錢花時間, 專注工作或學業, 有點兩極; 當然也有的即食男, 我不覺得即食男有進化或退化過, 這個是不受時代的改變的, 但食得更易更快是因為部份女性的想法改變了, 變得更開放和比以前隨便.

不過我見家人的男孩子比較專一穩定, 都要看看天生的性格和培養, 不一定受時代的速食換畫而改變. 看一個人, 日久見人心, 速食確易做錯了決定.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小芯睇路 發表於 22-1-28 09:54
我好奇想問吓如果一個男人係真係鍾意一個人,咁佢忙嗰陣時會點樣對佢鍾意嘅人?

...

都會攝少少時間覆
食緊飯都可以影相或去洗手間,臨瞓之前都可以搵下
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小芯睇路 發表於 22-1-28 11:19
佢有覆到,不過係一個半鐘之後……

咁就飛得
不再為佢而煩惱

禁止訪問

寶石宮

小芯睇路 發表於 22-1-28 11:27
其實我都覺得好遲,平時係2分鐘內覆,就算忙佢之前都可以即刻覆到……佢會同我講佢忙緊,但係佢琴日都冇咁 ...

如拍拖或係兩夫妻,2分鐘內回應該係好得閒先會咁

一般我覺得工作中半小時至1小時內覆可以接受,佢咁遲先覆你,只可以講你唔係佢第一位

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至