婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

我以為同男家關係好,過大禮先知我一點都不及未婚夫個細佬個老婆! 人地過大禮收左成成頸金豬,我呢,什麼金器都無!

咁都算!我地2022年2月婚禮+晚宴,真係多得林鄭搞到我地晚宴都唔知搞唔搞得成!我酒店都要變形成酒店!搞到我地好有可能要改期!

最可憐就係,未婚夫個細佬在英國已經搞左個婚禮(邀請左唔少人),但因為疫情返唔倒香港擺酒一直到宜家都兩年,B都剛剛生左),個老爺要求我地就佢地返來擺酒都唔緊要,最傷心就係佢話如果我地要改期,一定要不可以係近他們的月份搞(如果唔係會考慮唔請人到我地道),我哋個期淨可以到今年年尾,想到我心都碎!

未婚夫我聽錯想錯(關於個酒店,金器無同佢講),佢一味話佢daddy mammy 好公平,我真係好好好好唔開心!

第陣時嫁到入去點算? 我有點想打退堂鼓!好唔開心,日日都哭。為什麼!?

大宅

CheeseFan 發表於 22-1-28 13:20
我以為同男家關係好,過大禮先知我一點都不及未婚夫個細佬個老婆! 人地過大禮收左成成頸金豬,我呢,什麼 ...

因為無金器就唔嫁?我係你疫情下一早就唔諗擺洒啦,唔多唔小都係自己攞嚟煩。 至於偏心呢樣野人夾人緣,小D比較,做好自己,同老公感情好就得啦!

民房

jojocatjojo 發表於 22-1-28 13:54
因為無金器就唔嫁?我係你疫情下一早就唔諗擺洒啦,唔多唔小都係自己攞嚟煩。 至於偏心呢樣野人夾人緣,小 ...

已經什麼都比他細佬搞得小,重要比佢老竇講到我地婚禮比他細佬果個唔重要! 佢細佬唔知返唔返到香港都唔知都要霸住d期!

大宅

CheeseFan 發表於 22-1-28 14:02
已經什麼都比他細佬搞得小,重要比佢老竇講到我地婚禮比他細佬果個唔重要! 佢細佬唔知返唔返到香港都唔知 ...

一個自己不能安排順心意的婚宴擺嚟為乜?你老爺家族好有錢㗎?非擺洒不可?
同埋會唔會你老爺唔鐘意你老公,一直都係偏心細佬?

大宅

既然係咁不如你攪個你自己開心嘅婚禮/婚宴好過啦,唔駛應酬老一輩其實輕鬆好多

民房

jojocatjojo 發表於 22-1-28 14:23
一個自己不能安排順心意的婚宴擺嚟為乜?你老爺家族好有錢㗎?非擺洒不可?
同埋會唔會你老爺唔鐘意你老公 ...

我自己想擺,諗住開心熱鬧。但如果佢阿爸唔請親戚朋友,唉,我真係唔知點講... (我地擺得已經小他細佬一半)

佢阿爸應該唔係唔喜歡我未婚夫,但可能更喜歡他弟弟同埋佢老婆同埋個BB... 但冇理由向我講d咁難堪嘅說話! (emoji) 我地好似好唔重要咁!

大宅

CheeseFan 發表於 22-1-28 14:50
我自己想擺,諗住開心熱鬧。但如果佢阿爸唔請親戚朋友,唉,我真係唔知點講... (我地擺得已經小他細佬一 ...

我只能勸你唔好將婚宴睇得太重要,有冇金器更加小事一則。 就算俾你擺酒擺得幾稱心滿意,金器多到戴唔晒,唔代表你往後婚姻生活就一定美滿幸福。睇開小小吧,避免比較,老公錫你就得,保持最佳狀態,開朗心情,準備做個靚靚新娘子

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

如果男方是媽寶/爸寶,
你入門都有排你適應

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我係你, 就乜都5擺!反正兩老咁care 細仔。
反而你留意下你C6, 係米媽/爸 寶好過啦。
老實講, 老人家恩惠, 5受好過受, 衰既, 受左有排你受。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

我以為同男家關係好,過大禮先知我一點都不及未婚夫個細佬個老婆! 人地過大禮收左成成頸金豬,我呢,什麼 ...

網友,堅強點。沒咩好比較。

疫情下,一切從簡啦。婚後生活仲緊要啦。就算擺得成,都可能改為午宴婚宴了。

如果時光倒流,我一定不擺酒,留錢做首期好過!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-1-28 18:19
如果時光倒流,我一定不擺酒,留錢做首期好過!...
樓主, 不是有過血淚, JM 都不會寫得出。
今日你未來62咁5 care 你家, 你地錢財更加要擺好。難聽點講, 日後照顧責任如果落在你身上, 你62都要睇你面色。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-1-28 18:25
樓主, 不是有過血淚, JM 都不會寫得出。
今日你未來62咁5 care 你家, 你地錢財更加要擺好。難聽點講, 日後 ...

極同意。婚宴婚禮呢類門面野,好多時都係做比人看。不好咁在意。一晚婚宴燒錢做完主角之後,痛苦係好多年。

我老公表弟差唔多十年前有筆錢可做1成首期買200多萬樓仔,我叫佢買左樓先,之後擺酒擺平日當晚餐那種,平好多,得個8-10圍人。佢太太一句要大搞,用晒錢去婚禮。女家收晒人情。結果輪公屋等左差不多十年,仲夠膽為追仔生三件,得老公一人賺得那2萬多元,太太不出來工作,也不願請工人。見到都覺得慘。仲要不識慳錢。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

金器問題可能人地女家要回好多禮,可能係人地自己買黎比6299送禮……

結婚月份問題都唔覺得有咩問題,一個家庭當然不能連續兩個月份請人飲啦如果我係親友我都覺得有無搞錯

大宅

唔嫁,結婚都要就呢樣個樣,之後有排你受

伯爵府

99呢?甘巴閉奄尖咪鬼嫁

珍珠宮

樓主,你對男家有乜建樹,簽個名想入男家攞野,無自尊

珍珠宮

#13樓回覆講得好好

過大禮嘅金器唔一定係男家送,金豬牌寓意年生貴子,呢個年代多數係女家父母送金豬牌

疫情之下由英國回港要隔離,要請咁長時間假期唔容易,遷就細佬一家亦無可厚非

疫情嚴峻,依然堅持擺酒就預咗要等疫情緩和之後擺,世界各地都一樣,同香港高官無關

樓主,大個女要學識大方啲、成熟啲,無可能要求所有人與事都可以隨心所欲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你同未婚夫個太太比較
咁你又有無將自己同佢既背景家底比較?
人地本身可能有錢女,金豬可能個未婚夫個細佬俾左好多禮金女家,女家買既呢?

再者錢既人地既,人地中意點洗咪點洗?理得人地厚此薄彼? 人地俾層樓佢細佬,就一定要比同樣既野大佬咩

翡翠宮

畀面勳章

反而我會留音在不公平對待底下,你未婚夫的態度,因為這會直接反映日後他處理你和男家矛盾的態度。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至