自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

cattz288 發表於 22-2-2 20:42
腳腫係咪腎功能差左?希望早日康復

我懷疑係囉。
今個月 21號抽血,之後再見醫生先至知呀。

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-2-2 20:20
我都問過我朋友係醫生,佢話呢啲case本身自己可能已經多多問題,可能啲血管已經塞到乜咁,有好多人唔理又 ...

啲人淨係睇標題,仲要只睇第一句,咁樣就當有人因打疫苗死,仲要鬼鬼鼠鼠唔放link費事比人知佢想唔誤導人

再多2長者打針後2周內死亡專家評估與疫苗無關
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220202/bkn-20220202160038814-0202_00822_001.html

根據醫管局資料,上月3日至本周日期間,未有接種疫苗紀錄的死亡個案比率為每10萬人有166宗,而有接種疫苗紀錄的死亡個案比率為每10萬人有10.3宗,整體死亡率與過去3年同期數字相若。當中未有接種疫苗紀錄的急性中風或急性心肌梗塞死亡個案比率為每10萬人有8.2宗,而有接種疫苗紀錄的同類死亡個案比率則為每10萬人有0.9宗

msms0118    發表於 22-2-2 22:48

水晶宮

lovebb2 發表於 22-2-2 19:23
有冇link?

睇62樓

子爵府

YolandaTam 發表於 22-2-2 20:48
我懷疑係囉。
今個月 21號抽血,之後再見醫生先至知呀。

心臟有事都會腳(水)腫.

侯爵府

ballonbb 發表於 22-2-2 20:52
心臟有事都會腳(水)腫.

有心,已經檢查過心臟無事。

公爵府

BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 22-2-2 20:15
其實佢哋點解覺得糖尿病呢類長期病患好煩又驚呢?其實只要控制得好,就算有呢啲長期病患打針都係好安全個 ...

有d介口都控制唔到就好難講,我99都80歲乜都唔敢食,血壓始終好飄忽,食完藥可能130過一陣去到160,而且佢成日話心口痛,但醫生都唔敢幫佢做手術通波仔,話佢咁老做手術危險。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

auhiyo 發表於 22-2-2 21:38
有d介口都控制唔到就好難講,我99都80歲乜都唔敢食,血壓始終好飄忽,食完藥可能130過一陣去到160,而且佢 ...

我媽咪七十到尾,其實食緊藥都控制得麻麻地,初初有疫苗嘅時候醫生都建議佢唔好打住,醫生就建議佢老人家都要做吓運動,咁佢真係好乖喎,每日落去下邊運動場步行三個圈,之後就同其他老人家一齊打八段錦仲有一節太極,每日都起碼咁樣兩個鐘頭㗎!之後啲血壓同埋糖尿都靚仔穩定咗好多喎,而家佢好有恆心日日早上都去運動,上個星期我仲陪佢一齊打咗第三針了。

msms0118    發表於 22-2-2 22:49

象牙宮

auhiyo 發表於 22-2-2 19:32
怕死law,覺得唔打最多唔出街,或者係屋企點會咁易中。

唔打咪仲快死

男爵府

老人多數都有的長期病患, 大部分醫生話打得的都無事, 我親友的老人全部打著科興, 有的已打第三針, 一的副作用都無.

男爵府

ernbe 發表於 22-2-2 17:33
77歲長期病患婆婆沒疫苗接種紀錄,本身有糖尿病和高血脂,1月24日入院後來情況轉差,年初一被送往ICU留醫, ...
希望政府立法強制60歲以上港民接種新冠疫苗,因為老人若染疫會比較多重症,也就是說最有可能令醫療系統崩潰的就是未接種疫苗的老人。

另外政府又可以向60歲以上的香港市民派「打針交通津貼」之類名義的錢,做法可以係定明在某一日期前,已經打咗1針新冠疫苗派200元,打咗第2針加派300元,已經打咗第3針又加派400元,位老人不論在何時打嘅針只要在某限期前打針,都有錢派。

MGTM    發表於 22-2-2 22:21

男爵府

麟媽媽 發表於 22-2-2 21:52
我媽咪七十到尾,其實食緊藥都控制得麻麻地,初初有疫苗嘅時候醫生都建議佢唔好打住,醫生就建議佢老人家 ...
你媽咪叻叻! 做運動真係好重要!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

licpd 發表於 22-2-2 22:06
你媽咪叻叻! 做運動真係好重要!

我爹哋就係好唔聽話,因為糖尿病搞到腎衰竭要洗腎,呢幾年成日陪佢進出醫院…… 我媽咪就話唔想自己都好似我爸爸咁,唔想啲女咁辛苦照顧自己喎。

伯爵府

回覆 bb12345 的帖子

冇錯,作為一個市民,宜家只有互相呼籲大家去打疫苗去保障自己同家人,因為我估香港有啲人喺明知自已好大機會受感染都周圍去,因為政府已每日公報好多受染疫嘅地點,我相信當中三十個原頭不明帶毒者有啲會清楚自已去過邊到地方,但唔去檢驗。另外第五波感染人地黑,同過去幾次都有重複,慈雲山,石吾知咩梨。。都再次有人感染病毒。年諗有啲地方有啲人平日生活唧路徑比較易中招,所以大家小心啲啦,仲有努力啲抗疫

msms0118    發表於 22-2-2 22:28

侯爵府

麟媽媽 發表於 22-2-2 21:52
我媽咪七十到尾,其實食緊藥都控制得麻麻地,初初有疫苗嘅時候醫生都建議佢唔好打住,醫生就建議佢老人家 ...

令堂就好啦。我媽平時日日行兩個鐘,再打吓韆鞦,有時同啲 fd 或者我舅父阿姨飲茶,生活自在,血壓胆固醇亦控制得好。而家腳腫,要攞拐杖好吃力咁慢慢行

男爵府

ernbe 發表於 22-2-2 20:28

香港每日10個心臟病發死亡

其實香港未有新冠疫情前,每日平均有超過130人死亡,當中約8成是65歲以上老人。
在2020年,香港有大約7300人因為心肌梗塞而入院,而因為急性缺血性中風而入院的人數約有10300人。
香港日均16人心臟病亡,中風等奪8命

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/599088/

男爵府

KenChung_FB 發表於 22-2-2 18:13
今日新聞報2位老人家打針後二週內死亡
有人打針後中咗六合彩/三T/打麻雀食自摸十三腰

男爵府

seasonsYK 發表於 22-2-2 18:30
我外公外婆都是在感冒後走左的,老人家氣虛,一感冒就好大劑,無力咳痰出來,結果D痰積曬係肺度造成窒息。 ...
專家叫老弱人士要打第3針疫苗做加強劑

大宅

msms0118 發表於 22-2-2 22:41
專家叫老弱人士要打第3針疫苗做加強劑

西醫角度沒有冷熱與凍親觀念,所有確診者的症狀都是病毒引起。 以家天寒地凍,少左著衫而感冒,也是病毒感染,可能會開抗生素。

他們角度,所有人是一樣的,所有人接受疫苗的能力是一樣的,打疫苗針患重症的機會是以大數計,沒有看身體狀態,是否有感冒, 高血糖, 心臟病。 一個高血糖, 重感冒的人, 重症與死亡是因為確診, 不是因為高血糖與感冒。

美國與香港重症的機會是一樣的,美國死亡人數多,所以香港也會有相應比率的死亡人數。 不會計算普遍確診的情況下,美國冬天大風雪,環保風潮下, 停核發電站, 停煤發電站, 經常停電,沒水沒電之下不會凍親。美國毒品合法化,吸毒人士多了,因吸毒而死亡,或者身體變差, 怕冷的死亡,也屬於新冠確診。

有了病毒就不會有感冒。

我樓下附近體育館最近核酸檢測條龍越來越長,天寒地凍,果度又係風位,我都擔心佢地排幾個鐘會凍到重感冒。

侯爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 22-2-2 22:09
我爹哋就係好唔聽話,因為糖尿病搞到腎衰竭要洗腎,呢幾年成日陪佢進出醫院…… 我媽咪就話唔想自己都好似 ...

你媽媽真好, 只有切身處地照顧過老人家或病人先明白照顧者辛苦!

真係為後生好就聽話戒口做運動!

男爵府

nervousmichelle 發表於 22-2-2 18:11
宜家就算唔出街都有可能垂直傳播中招,點都係打疫苗安全好多。萬一中招入ICU,一個唔好彩過身,家人都冇得 ...

是的。垂直傳播係就算唔出街都避唔到,所以長者真係要快啲打針,防重症。

首頁
23456...7

尾頁

跳至